Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nassfeld B&W

Domyślnie Nassfeld B&W

Czekając na nowy sezon sięgam do szuflady...

Domyślnie

Obydwa bardzo mi się podobają.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Mi też się podobają. Dwójka bardziej, bo chyba mocniej kontrastowa.
    Na minus, że niebo wygląda trochę jak wklejone(moje zdanie czyli laika w dziedzinie fotografii).
    Ostatnio edytowane przez smutniacha ; 22-09-2013 o 01:20
    d300

Domyślnie

Miło mi. Zapewniam, że niebo nie jest wklejane

Domyślnie

W takim razie podrążę, bo jest ciekawośc: czy to obróbka dała takie niebo, czy były filtry(może żółty)?
    Piszę o żółtym bo tak myśle dokupic do czarnobiałego analoga i wyobrażam sobie,że może dac podobny efekt w zimie.
    Aż żałuję, że na nartach nie jeżdżę.
    Pozdrawiam
    d300

Domyślnie

wybieram 1. Podoba się.
    D5 + .

Domyślnie

Kompozycja z jedynki, niebo z dwójki . Zbocze jest dość zróżnicowane tonalnie, wydaje mi się, że bardziej jednolite niebo (na jedynce), podkreśliłoby góry. Teraz mam wrażenie, że trochę z nimi konkuruje swoim relatywnie złożonym układem czerni i bieli, na czym kompozycja traci nieco na klarowności.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smutniacha Zobacz posta
    W takim razie podrążę, bo jest ciekawośc: czy to obróbka dała takie niebo, czy były filtry(może żółty)?
    Piszę o żółtym bo tak myśle dokupic do czarnobiałego analoga i wyobrażam sobie,że może dac podobny efekt w zimie.
    To obróbka, której fragmentem jest najpierw konwersja do bw, a potem zabawa z selektywnym przyciemnianiem i podbiciem kontrastu na dokładnie zaznaczonym niebie. No i dodatkowo niezbędne jest "ratowanie" chmur, żeby zachowały jasność. Jeśli używasz Capture NX, to tutaj możesz zobaczyć jak wyglądają te dwa kroki (oczywiście na tym obróbka się nie kończy). Podejrzewam że zastosowanie filtra znacznie skróciłoby ten proces. W tym roku wypróbowałem po raz pierwszy takiej konwersji (np. tutaj), i efekt mi się spodobał. Oczywiście nie wszystkie warunki się nadają - najlepsze jest czyste, niebieskie niebo.

Cytat Zamieszczone przez smutniacha Zobacz posta
    Aż żałuję, że na nartach nie jeżdżę.
    Nigdy nie jest za późno aby zacząć Zapraszam do moich innych "narciarskich" wątków, może się dasz namówić. Chociaż z drugiej strony, u mnie co roku coraz mniej jeżdżenia a coraz więcej fotografowania, koledzy zaczynają narzekać...

Cytat Zamieszczone przez Dune Zobacz posta
    Kompozycja z jedynki, niebo z dwójki .
    Przecież pisałem że nie przeklejam nieba Raz w życiu to zrobiłem, żeby sprawdzić czy umiem

Cytat Zamieszczone przez Dune Zobacz posta
    Zbocze jest dość zróżnicowane tonalnie, wydaje mi się, że bardziej jednolite niebo (na jedynce), podkreśliłoby góry. Teraz mam wrażenie, że trochę z nimi konkuruje swoim relatywnie złożonym układem czerni i bieli, na czym kompozycja traci nieco na klarowności.
    Wcześniej dół był jeszcze bardziej zróżnicowany, różnice w oświetleniu były spore i ostatecznie zdecydowałem aby to jego trochę "uspokoić", a niebo "podkręcić". Może rzeczywiście zrobiło się bogato, ale mz jeszcze akceptowalnie, czego dowodem może być...

Cytat Zamieszczone przez darjo1 Zobacz posta
    wybieram 1. Podoba się.
    Dzięki za Wasze komentarze.

Domyślnie

"Kupuję" jedynkę: fajne, trójwymiarowe odcięcie gór od nieba, plastyczny obrazek. Dwójka podoba się trochę mniej - może przeszkadza mi totalna czerń nieba w górnej części...?

Domyślnie

ładnie, oba fajne choć dwójka bardziej mi się podoba pomijając kilka chmurek wyglądających jak w negatywie, szczegół
    takie prace inspirują mnie do spróbowania B&W, bardzo mi się podoba konwersja - detale w cieniach w światłach, mnóstwo wszystkiego i jest na popatrzeć.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Zahir ; 23-09-2013 o 17:14 Powód: literówka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów