Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: MeiKe MK950

Domyślnie MeiKe MK950

Zaryzykowałem i kupiłem ostatnio taką lampkę MeiKie MK950 iTTL

http://www.ebay.co.uk/itm/3306995564...84.m1497.l2649

Opis jak widać na ebay jest.

Z pierwszych prób, wynika lampka obsługuje zdalny iTTL w trybie S2, synchronizuje się z aparatem i drugą lampką SB-700 aż do 1/320 powyżej już nie daje rady, jak nietrudno zgadnąć SB-700 synchronuzuje się aż do 1/8000.

Na aparacie też powyżej 1/320 nie pójdzie.

http://www.flickr.com/photos/2157934...57634621805379

Jakby ktoś miał pytania to odpowiem. Postanowiłem napisać na temat tej lampy posta, bo nigdzie nic nie ma na ten temat, a jak już jest to zwykle są to informacje nie do końca prawdziwe.

Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Jak z wspomaganiem AF w tej lampce? tzn ile punktów podświetla i czy można jej użyć tylko w trybie AF - tzn pomaga w łapaniu ostrości ale nie błyska?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikon90 Zobacz posta
    Z pierwszych prób, wynika lampka obsługuje zdalny iTTL w trybie S2, synchronizuje się z aparatem i drugą lampką SB-700 aż do 1/320 powyżej już nie daje rady, jak nietrudno zgadnąć SB-700 synchronuzuje się aż do 1/8000.
    To nie zdalny TTL, a wyzwalanie w trybie manualnym z pominięciem błysku/błysków pomiarowych.
    Każda lampa posiadająca ten tryb będzie się wyzwalała poprawnie. Nawet powinna się wyzwalać poprawnie używając CLS.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 16-09-2013 o 21:46
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

puszosław
    tu masz zdjecie wspomagania AF, ktora ta lampa obsluguje
    MeiKie MK950
    http://postimg.org/image/o4h1zop83/

dla porównania sb-700
    http://postimg.org/image/vieop0xuv/

GonzoG
    faktycznie masz racje, zle przeczytalem, na ebay faktycznie widnieje, ze moze wspomagac glowny flash ktory pracuje w TTL
    poki co zaczynam przygode z lampami i dokladnie nie wiem jeszcze o co chodzi
    przedtem mialem zwykle stare lampki Vivitara i do tego zdalne wyzwalacze i wszystko ustawialem manualnie
    te wszystkie nowe technologie jeszcze mi sie mieszaja, sorry jak wprowadzilem w blad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puszosław Zobacz posta
    Jak z wspomaganiem AF w tej lampce? tzn ile punktów podświetla i czy można jej użyć tylko w trybie AF - tzn pomaga w łapaniu ostrości ale nie błyska?
    aha, czy chodzi ci ze podswietla, a po wcisnieciu spustu nie blyska, ale zdjecie robi?

czy jest to mozliwe, jak to sprawdzic?

bo poki co to jak wciskam spust do polowy to podswietla, a jak wcisnę calkowicie to robi zdjecie i blyska

Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Tak o to mi własnie chodzi. Jak to zrobić z twoją lampą nie wiem, wiem ze nikonowskie sb-700 sb-900 mają takie możliwości dla tego pytam, czy i tej lampce coś takiego przewidzieli.

Dodatkowo jeszcze zapytam, czy wspomaganie af trafia w jakieś inne punkty niż centralny? bo widzę, że kropek rysuje więcej, tylko kwestia, czy pokrywa to punkty af widoczne w wizjerze aparatu.
    Ostatnio edytowane przez puszosław ; 17-09-2013 o 08:28

Domyślnie

tak pokrywa sie z kropkami w wizjerze, z tym ze punkt centralny nie jest idealnie na srodku wizjera

u mnie na SB-700 moge tylko wylaczyc wspomaganie AF, ale nie zauwazylem opcji aby nie blyskal, a tylko wspomagal

Domyślnie

MK-950 nie ma funkcji samego wspomagania. Takie rzeczy tylko we flagowych modelach lampa porządnych producentów (Metz, Nikon), nie wiem czy nawet Di866 taką opcję posiada.
    Natomiast jak masz niewykastrowanego Nikona, to wyłączenie błysku robisz w aparacie przez ustawienie pod któryś z guzików opcji "bez błysku".
    Nikon

Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Nie wiem czy mam wykastrowanego, ale mam d90. Stary, ale raczej pod wieloma względami "nie kastrat" popatrzę zaraz w instrukcji czy da się ustawić - bez błysku

Edit
    Patrzę po instrukcji, ale jednak chyba kastrat

Edit 2
    chyba ze po ustawieniu pod przyciskiem fn ustawienie lampa wyłączona zadziała właśnie tak. Ale tego nie wiem
    Ostatnio edytowane przez puszosław ; 17-09-2013 o 12:09

Domyślnie

Nie wiem czy mam wykastrowanego, ale mam d90. Stary, ale raczej pod wieloma względami "nie kastrat" popatrzę zaraz w instrukcji czy da się ustawić - bez błysku

Edit
    Patrzę po instrukcji, ale jednak chyba kastrat
    Kastrat = D3x00, D5x00

Edit 2
    chyba ze po ustawieniu pod przyciskiem fn ustawienie lampa wyłączona zadziała właśnie tak. Ale tego nie wiem
    Na pewno tak zadziała. Ja właśnie tego używam w D7000.
    Nikon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów