Szukaj
mam straszny mętlik w głowie, przed chwila koles poinformowal mnie ze kupil mojego D700, ja za tydzien mam chrzciny i musze szybko zdecydowac czy D600 czy D700 .. wystawilem sprawdzonego d700 myslac ze D600 to udany produkt firmy Nikon..teraz zeby nie zalowac musze chyba dolozyc drugie tyle do D800 ktory robi porownywalne zdjecia (jak nie ciut slabsze-moja opinia po 10dniach testow),dokupic szybkie karty CF i SD min 32gb 90mb/s, zewnetrzny dysk 2TB na trzymanie zdjec, oraz nowego mocnego laptopa ,najlepiej maca.. w sumie musze 3x wiecej dolozyc ,i oczywiscie juz zadaje sobie pytanie,czy dobrze zrobilem.. nagle robienie filmow stracilo znaczenie,priorytetem sa zdjecia, zreszta do filmow tez lepiej brac D800 ..
czy jesli za tydzien kupie D600 to mam rzeczywiscie 7dni na oddanie ?? D800 mialem od kolegi 10dni i wiem ze to dobry aparat, tylko wg mnie za drogi i wymaga dodatkowych inwestycji (w sumie D600 tez ), wiec realnie te te 3-4tys doplacam do D800 brutto ..
jesli mozna oddac po 7dniach bez zadnych haczyków (lub wymienic na D800) to po prostu kupie za tydzien,przetestuje go na tych chrzcinach i bede wiedzial czy sie nadaje czy jednak nie.. to chyba najlepsze rozwiazanie, wydaje mi sie ze jesli nawet z oddaniem kasy by robili problm (?) to jzu z wymiana na drozsze body nie powinni robic zadnego ?
Towar podlega wymianie pod warunkiem, że nie był używany lub jest wadliwy. Jeżeli zrobisz nim chrzciny to wątpię, żeby zwrócili Ci kasę za puszkę na której natłukłeś już kilkaset zdjęć.
Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.
Jedynie będziesz mógł go odsprzedać, ja miałem ten sam problem i jak pisałem wyżej wróciłem do poczciwego d700 z odpadającymi gumamiPowodzenia
Ty chyba sam nie wiesz czego chcesz. Jakim cudem ja w ogóle robiłem śluby np. d70s?
Mam d700 od kilku lat i d600 od początku tego sezonu. Obawiałem się kilku wad d600. Po kilku zleceniach większość tych wad okazała się mitem ewentualnie były wynikiem błędnego użytkowania.
Wg. mnie AF jest tylko minimalnie gorszy od d700 (w 90% warunków ciężko zauważyć różnicę), oczywiście podczas wesela używam go z powodzeniem.
Gorsze jest rozmieszczenie punktów AF, ale da się do tego przyzwyczaić.
Wadą jest również to że do większości moich szkieł musiałem zastosować regulację BF.
Kupiłem d600 ponieważ nie miałem wyjścia. Mogłem wybrać d800, ale do ślubniaków jest to dla mnie przerost formy nad treścią. d700 nowych już nie było. Wybór padł na d600.
Obrazek jaki daje ten aparat spokojnie mnie zaspokajasporo łatwiej obrabia mi się pliki z d600 niż z d700. Używam wyższego iso niż w d700. Jak tylko będę mógł zamienię d700 na drugie amatorskie d600
Z tego wynika, ze do kotleta to tylko D4. Za tydzień pierwszy slub w składzie D700 + D600. Dawalem radę kiedyś na D300 + D70s, to i teraz pewnie dam. Na razie podczas testów z rodzinka i w studio D600 mile zaskakuje.
robak, robak_wroc
pelny klatek i niepelny klatek
dzieki ,troche mnie uspokoiles
co do FF i BF boje sie ze bede mial tez problem,samemu ciężko ustawic idealnie, mam nowke nikkora 1.4g 50mm i myslalem ze to wina D700 (opcja precyzyjnej korekty max w dół i jzu jako tako) ale z D800 tez nie trafial idealnie, wiec to takie szkło mi sie trafiło, bo zapialem tez tamrona 28-75 2.8 i o dziwo z nim bdb trafiały oba (95%trafien).. mialem wyslac D700 do kalibracji z tym 1.4g, ale nie chcialem czekar 4-6tyg .. jesli D600 samo w sobie ma wiekszy problem ,to juz sie boje, bo jednak od celności najwiecej zalezy.. ta precyzyjna korekta w body jednak nie jest tak precyzyjna,albo po prostu ja nie potrafie z niej skorzystac(?) ..
więc na 90% zdecyduje sie na D600, jesli z tamronem bedzie trafial a z nikkorem 1.4 nie to moze uda mi sie wymienic na stalke 85mm, ewent dac do skalibrowania do (?) Nikona ..
tak czy inaczej za tydz musze miec nowe body, i raczej bedzie to nikon D666 (tak go bede nazywal bo istne szatanskie zameiszanie z nim na forum)
Ostatnio edytowane przez KoralMustangKlub ; 07-09-2013 o 07:53
Zapomnij, że serwis skalibruje Ci poprawnie body czy też szkła. Jeżeli będzie się miesciło w granicach kalibracji w puszce to nie wysyłaj. Gdybyś miał niesprawne punkty to tak, można wysłać. Ale jeżeli to tylko kwestia odpowiedniego ustawienia w puszce to tylko stracisz czas i po powrocie z serwisu na pewno będzie jeszcze gorzej.
Kolega dopiero co odbierał d90 z 5 1.4G. Jak przed wysyłką ostrość była przed tak po serwisie jest daleko ZA. Drugi kolega słał d300 bo mu nie śmigało z 105 DC. Po powrocie nie śmigało ani ze 105 DC ani z niczym innym.
Ja w swoim d800 miałem problem z tym lewym punktek i puszka miała na większości szkieł na + ileśtam. Po powrocie lewy punkt działa tak samo jak pozostałe (czyli naprawili) ale mikroregilacja jest na -ileśtam.
Tak więc ni licz, że ustawią ci to tak, że będzie wszędzie na zero. Chyba, że kupić szkło z f5.6.
Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.
Skontaktuj się z nami