Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Nikon D3200 Wizjer, a LCD. Manual

Witam
    Na początku mówię, że dopiero zaczynam zabawę z fotografią i wiele rzeczy nie wiem.
    Mój problem, a może zapytanie brzmi.
    Czy to jest normalne, kiedy robię fotkę w manualu, ustawiam sobie iso, przysłonę, migawkę i robię fotkę przez WIZJER- wszystko ładnie, tak jak chciałem. Robię fotkę przez LCD, takie same ustawienia, nic nie zmieniane, tylko z wizjera na lcd. Robię fotkę i wychodzi bardzo ciemne, wręcz nic nie widać na niej. Na wizjerze wszystko ładnie, pięknie, a na LCD ciemno. To jest normalne? Czy robię jakiś błąd? Różnicę porównuję na podglądzie.

A jeszcze takie małe pytanko przy okazji. Czy podczas nagrywania w manualu, mogę zmieniać przysłonę podczas kręcenia? Bo migawkę i ISO mogę.

Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Czy nie chodzi tu o porównanie do kompakta, który pokazuje na podglądzie "efekt naświetlania" czyli jak ustawisz sobie w szary dzień 1/2000 s f 5.6 ISO 100 to pokazywał Ci zdjęcie ciemne, pstrykałeś i bach zdjęcie ciemne? Jeśli tak to lustrzanka Ci tego nie pokaże, natomiast pokazuje na drabince naświetlania czy zdjęcie będzie dobrze naświetlone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawlusiek3 Zobacz posta
    Witam
    Na początku mówię, że dopiero zaczynam zabawę z fotografią i wiele rzeczy nie wiem.
    Mój problem, a może zapytanie brzmi.
    Czy to jest normalne, kiedy robię fotkę w manualu, ustawiam sobie iso, przysłonę, migawkę i robię fotkę przez WIZJER- wszystko ładnie, tak jak chciałem. Robię fotkę przez LCD, takie same ustawienia, nic nie zmieniane, tylko z wizjera na lcd. Robię fotkę i wychodzi bardzo ciemne, wręcz nic nie widać na niej. Na wizjerze wszystko ładnie, pięknie, a na LCD ciemno. To jest normalne? Czy robię jakiś błąd? Różnicę porównuję na podglądzie.

A jeszcze takie małe pytanko przy okazji. Czy podczas nagrywania w manualu, mogę zmieniać przysłonę podczas kręcenia? Bo migawkę i ISO mogę.
    Jak zdjęcia wychodzą ciemne, to raczej robisz coś nie tak.
    A tak przy okazji - po co używasz trybu manualnego ?? Czy inne tryby sobie nie radzą ??

Co do przesłony - po włączeniu LV nie można jej zmieniać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jak zdjęcia wychodzą ciemne, to raczej robisz coś nie tak.
    No, ale dziwi mnie jedna rzecz.. Jeśli w wizjerze jasno, to dlaczego w LV ciemno....? Oczywiście po zrobieniu zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawlusiek3 Zobacz posta
    No, ale dziwi mnie jedna rzecz.. Jeśli w wizjerze jasno, to dlaczego w LV ciemno....? Oczywiście po zrobieniu zdjęcia.
    RTFM - czytaj instrukcję.
    W LV nie ma sterowania przesłoną. Włączenie LV powoduje jej przymknięcie do ustawionej.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

3 raz powtarzam.. że takie same ustawienia. Ja wiem, że po zmianie z wizjera na LV przysłona automatycznie się zmienia..

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miejscowość

Domyślnie

Chodzi o to że zrobisz zdjęcie w lv - włącza się podgląd, a po tym jak zniknie podgląd foty jest czarno na ekranie?????

Domyślnie

Nie... Czarno- słabo oświetlone

Domyślnie

Rozumiem, że różnica jest na zrobionych zdjęciach. Proponuję tu załączyć oba z zachowanym exif.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A tak przy okazji - po co używasz trybu manualnego ?? Czy inne tryby sobie nie radzą ??
    Sorki za offtop, ale ja też używam manuala. I w zasadzie tylko manuala. Nie wiem czy nie umiem robić zdjęć na innych trybach czy co, po prostu lubię sobie pokręcić kółkami. :P

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów