Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Filtry na obiektyw

Witajcie! Czy ktoś się orientuje jaka powłoka/filtr sprawia w rybim oku w samyangu że niebo zawsze wychodzi tak piękne i nie wypalone, a słońce układa się w gwiazdkę? Czy chodzi o filtr polaryzacyjny? Bo chcę to zakupić na drugi obiektyw ale nie bardzo orientuje się czego szukać....

Domyślnie

Żadna, bo na Samyanga nie ma filtrów.

Gwiazdka ze słońca czy innych punktowych źródeł światła robi się na przesłonie obiektywu.

A co do wyglądu zdjęcia - odpowiednia obróbka.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

a im bardziej przymknięta przesłona tym wieksza "gwiazdka"

zaś niewypalone niebo to odpowiednio dobrana przesłona + czas naswietlania i tyle, takie podstawy podstaw fotografii.
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 21-08-2013 o 12:52
    Völkchlor

Domyślnie

Proszę Was używam obu i efekty są diametralnie różne. Musi coś mieć - nie ma szans. Gwiazdka robi się nie zależnie od przysłony. A szeroki kąt i rybie oko właśnie od samyanga użyte w tych samych warunkach daje zupełnie inny efekt na niebie i słońcu, tylko nie wiem od czego i co należało by zamontować na 24-70 żeby osiągnąć to samo..

jakby to była kwestia ustawień lub obróbki to chyba ja używając obu nie miałabym takiego problemu. i o to ni pytała...
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 22-08-2013 o 10:25 Powód: scalanie

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malwinka Zobacz posta
    Proszę Was używam obu i efekty są diametralnie różne. Musi coś mieć - nie ma szans. Gwiazdka robi się nie zależnie od przysłony. A szeroki kąt i rybie oko właśnie od samyanga użyte w tych samych warunkach daje zupełnie inny efekt na niebie i słońcu, tylko nie wiem od czego i co należało by zamontować na 24-70 żeby osiągnąć to samo..
    "Gwiazdka" zależy od przesłony i przy przymknięciu "robi się sama". Prócz przymknięcia otworu pewnie istotna jest ilość listków itp.
    W kwestii filtrów, to oczywiście są takie które dają efekt gwiazdki; są różne opcje - gwiazdy 4, 6, 8 ramienne.
    Tutaj Cokin http://www.infoto.pl/filtry-filtry-t...iazdka-x6-417s ale są też filtry nakręcane.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów