Close

Strona 21 z 371 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Filmik niestety nie klamie i pokazuje jak dziala stabilizacja w obiektywie, a jak jest gdy ja wylaczymy lub jej brak.
    Poza tym stalka to nie to samo co zoom, mi tez na Nexie z obiektywem 16mm nic nie skacze, a przeciez on tez nie ma stabilizacji.
    Podepnijcie jak macie mozliwosc obiektyw 18-55 z OIS i podepnijcie 20-50 bez OIS, bedzie roznica w minimalnych drganiach, przez co obraz wydawac sie bedzie jakby sie trzasl, ja mam porownanie do Nex-a i moze tak drastycznie oceniam filmowanie z Samsunga, bo ktos ktos zna oba te aparaty, nigdy nie powie, ze jest tak samo podpinajac obiektyw ze stabilizacja i bez.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Mam inny dobry pomysł. Nie mam 20-50, ale mam 18-55. Po prostu wyłączę stabilizację i zobaczę jak to działa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    Mam inny dobry pomysł. Nie mam 20-50, ale mam 18-55. Po prostu wyłączę stabilizację i zobaczę jak to działa.
    Tak to tez dobry pomysl, wlasnie mialam napisac ta opcje, ale juz mni wyprzedziles, tylko nie wiem czy przy jednym dwoch filmikach to zauwazysz, bo wiadomo ze to wina reki i proba utrzymania aparatu stabilnie co nie zwsze jest to mozliwe, ale majac obiektyw ze stabilizacja, nie zauwaza sie nic co by moglo popsuc film, bo drgania sa redukowane, ale w obiektywach bez stabilizacji, niestety, otrzymujemy mniejsze, wieksze drgania i nic na to nie pomoze, chyba ze statyw.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Powinnaś sprawdzić swojego NX1000 z jakimś 18-55. Najlepiej do sklepu idź z NX1000 i poproś o podpięcie do 18-55, bo chcesz "kupić obiektyw" `_' .

Domyślnie

Juz pokazywalam kiedys jak dziala obiektyw bez stabilizacji, wlasnie wrzucilam nowy filmik testowy, taki efekt: http://www.youtube.com/watch?v=oP6Uo...ature=youtu.be
    Porazka prawda? Jak ktos sie decyduje na Samsunga z obiektywem 20-50, to radze wziac to pod uwage niech sie 100 x zastanowi, jak ma zamiar krecic filmy.
    Przy kreceniu filmow obiektyw ze stabilizacja to podstawa.

Domyślnie

Eh, no, Mekano, nie przesadzaj, przez dziesiątki lat fotografowano i filmowano obiektywami bez stabilizacji, bo po prostu takowej nie było, i jakoś się to udawało! Więc nie ma co braku stabilizacji aż tak demonizować! Faktem niezaprzeczalnym jest, że bardzo pomaga, ale nie jest tak, że bez niej już nie da się w ogóle zrobić zdjęcia!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    ... nowy filmik testowy....
    Moim zdaniem nic tu się nie trzęsie oprócz rąk. Masz taki sam filmik zrobiony nexem na tej samej ogniskowej, z włączoną stabilizacją? Popatrz na filmiki kręcone tu na forum m.in. przez superkomornika. Te efekty można uzyskać, ale nie z wolnej ręki... stabilizacja pomoże, ale nie załatwi sprawy.

Napisz na jakiej ogniskowej kręcony był filmik...

Zdaje mi się, że musisz się wyposażyć w statyw...
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Faktem niezaprzeczalnym jest, że bardzo pomaga, ale nie jest tak, że bez niej już nie da się w ogóle zrobić zdjęcia!
    Chyba czegos nie doczytales? Kto pisal o zdjeciach? mi chodzilo o filmy.

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    stabilizacja pomoże, ale nie załatwi sprawy.
    Nie wiesz co piszesz, nie miales chyba do czynienia z kreceniem filmow widac, skad takie wnioski?
    Ja filmuje Nexem ponad rok, a Samsungiem od paru ladnych miesiecy i widze roznice, jesli Ty jej nie zauwazasz, to widocznie odpowiada Ci taka jakosc filmow jaka mozna uzyskac z obiektywami bez stabilizacji.
    Poza tym wczesniej pokazalam link do filmu jak dziala stabilizacja, a jak bedzie gdy ja wylaczymy i roznica jest nie do pomyslenia, a skoro dla ciebie nie ma zadnej roznicy, no to coz, widocznie nie jestes wymagajacy.
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 19-08-2013 o 21:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrawi Zobacz posta
    To jest z 50-200 pierwszej wersji, na nx10. Ogniskowa 137 mm (ekw.), iso 400, f5, 1/100 sek.

Swieta fota! Ten moment

Domyślnie

Mekano, napisałem "zdjęcia", ale obejmuje to też oczywiście filmy. Zdaje się, że na świecie kręcono już filmy zanim w latach 90-tych powstały pierwsze obiektywy ze stabilizacją, prawda? Tyle, że w 99,999% przypadków profesjonalnych filmów nie kręcono "z ręki"!
    Z technik dostępnych amatorom: po prostu trzeba stabilnie trzymać aparat, unikać długich ogniskowych, używać zaimprowizowanych podpórek, używać statywu z głowicą panoramiczną, a nie zwalać wszystko na obiektyw bez stabilizacji. Pozycja "na zombie" przy fotografowaniu albo filmowaniu, z aparatem trzymanym przed sobą w wyciągniętych rękach, to najgorszy z możliwych sposobów fotografowania, dający najgorszą z możliwych stabilizację aparatu. Produkcja aparatów bez wizjerów, a tylko z tylnym ekranem, powinna być prawnie zakazana jako prowadząca do rozwoju wad postawy fotografującego!
    Zajrzyj do dowolnej starszej książki o fotografowaniu (napisanej zanim pojawiły się aparaty z ekranikami) albo i lepszej instrukcji obsługi starszego aparatu, gdzie są ilustracje pokazujące prawidłowe, zapewniające stabilność, sposoby trzymania aparatu i postawy fotografującego. Przyciśnięcie aparatu do policzka i stabilizacja od spodu lewą ręką, podtrzymującą od dołu obiektyw, stanie na lekko rozstawionych nogach, zapewniają dość dobrą stabilność aparatu. Trzymanie go przed sobą w wyciągniętych rękach pozbawia aparat stabilnych punktów podparcia i zwiększa drgania.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 19-08-2013 o 21:52
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 21 z 371 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów