Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Lampa do D5100

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Witam.

Ostatnio wszedłem w posiadanie aparatu Nikon D5100 obiektyw 18-105.
    Chciałbym do tego zakupić lampę.
    Moja decyzja padła na Yongnuo YN560 III (z tego co czytałem to stosunek jakości do ceny wypada dosyć pozytywnie).
    Przyznam szczerze, że dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, przez co mam następujące pytanie, czy warto do tej lampy zakupić coś takiego:
    http://www.aliexpress.com/store/prod...031545182.html lub takiego
    http://www.aliexpress.com/store/prod...033265218.html

co to w ogóle jest i do czego to służy? Wiem, że jest to jakiegoś typu wyzwalacz, tak? Czyli rozchodzi się o to, że lampę mogę ustawić w jakimś miejscu i jak będę robił zdjęcie aparatem, to przy okazji kliknięcia tym "pilotem" mrugnie mi ta dodatkowa lampa, tak? A nie da się tak skonfigurować tej lampy, by przy robieniu zdjęcia ona sama błysnęła?
    Z góry przepraszam, jeśli zostało to już gdzieś opisane na forum, ale nawet nie wiem jak szukać informacji o czymś takim.
    Co sądzicie lepiej tą lampe kupić prosto z Chin za 85$ (razem z wysyłką do Polski) czy lepiej na Allegro za 350 zł. Pytam odnośnie gwarancji i czy ogólnie takie rzeczy często się psują.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez artiums ; 19-08-2013 o 17:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artiums Zobacz posta
    Witam.

Ostatnio wszedłem w posiadanie aparatu Nikon D5100 obiektyw 18-105.
    Chciałbym do tego zakupić lampę.
    Moja decyzja padła na Yongnuo YN560 III (z tego co czytałem to stosunek jakości do ceny wypada dosyć pozytywnie).
    Przyznam szczerze, że dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią, przez co mam następujące pytanie, czy warto do tej lampy zakupić coś takiego:
    http://www.aliexpress.com/store/prod...031545182.html lub takiego
    http://www.aliexpress.com/store/prod...033265218.html

co to w ogóle jest i do czego to służy?
    Z góry przepraszam, jeśli zostało to już gdzieś opisane na forum, ale nawet nie wiem jak szukać informacji o czymś takim.
    Co sądzicie lepiej tą lampe kupić prosto z Chin za 85$ (razem z wysyłką do Polski) czy lepiej na Allegro za 350 zł. Pytam odnośnie gwarancji i czy ogólnie takie rzeczy często się psują.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    To jeszcze raz przeczytaj o tej lamie - TA LAMPA NIE MA TTL, więc ustawienie mocy błysku tylko ręcznie.
    Spróbuj jak Ci to pójdzie z tą w aparacie...

Co do reszty pytań - zakładasz na aparat wyzwalacz RF-602 lub RF-603 i on wyzwoli Tobie lampę zdalnie kiedy będzie robione zdjęcie.
    Zakup z Chin - śmiał, jak lubisz wysyłać tam na gwarancję (wysyłka ~35zł eko - idzie miesiąc, lub kurier za ok 200zł).
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 19-08-2013 o 17:10
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    TA LAMPA NIE MA TTL, więc ustawienie mocy błysku tylko ręcznie.
    Spróbuj jak Ci to pójdzie z tą w aparacie...

Co do reszty pytań - zakładasz na aparat wyzwalacz RF-602 lub RF-603 i on wyzwoli Tobie lampę zdalnie kiedy będzie robione zdjęcie.
    Zakup z Chin - śmiał, jak lubisz wysyłać tam na gwarancję (wysyłka ~35zł eko - idzie miesiąc, lub kurier za ok 200zł).
    Ok, czyli zakup w Polsce.
    Z tego rozumie, że nie warto kupować lampy (w chwili obecnej, byłaby to jedyna dodatkowa lampa), która nie ma tego TTL (automatycznego pomiaru mocy błysku), tak?

Czyli dobrą (choć prawie dwa razy droższą) alternatywą byłaby lapma: YN-565EX bo posiada TTL, tak?
    Ostatnio edytowane przez artiums ; 19-08-2013 o 17:36

Uprawnienia umieszczania postów