Witam
Czy jest możliwe połączenie bezprzewodowe ( sterowanie ) pomiędzy lampą błyskową SB900 a aparatem fot. D5200 ?
Szukaj
Witam
Czy jest możliwe połączenie bezprzewodowe ( sterowanie ) pomiędzy lampą błyskową SB900 a aparatem fot. D5200 ?
Tak, przez fotocelę bez trybu iTTL lub poprzez wyzwalacz radiowy.
Pierwszy sposób:
Lampę przełączasz włącznikiem na remore, przytrzymujesz ok, włącza się menu, odszukujesz pozycję SU-4 i ustawiasz na ON. Wyłączasz menu (exit) Teraz masz dwa tryby pracy lampy: auto i manual. Auto, to automatyka własna lampy, a manual to ręczne ustawienia. Po ustawieni wedle uznania w body otwierasz lampę i robisz zdjęcie. Jedyna rzecz o której powinieneś pamiętać, to takie ustawienie lampy aby błysk z body trafił w jej czujnik umieszczony po prawej stronie SB900.
Ostatnio edytowane przez puciek ; 07-08-2013 o 19:35
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Reasumując nie muszę dokupywać wyzwalacza tylko ustawić urządzenia jak napisałeś w poście. Zdejmując lampę z stopki aparatu mam możliwość zrobić zdjęcie. Dopytuję się ponieważ lampę dopiero zamierzam kupić a chciałbym mieć pewność że to dobry zakup. A niestety w sklepach foto nikt konkretnie nie potrafi odpowiedzieć , każdy mówi coś innego. Pozdrawiam.
Zdejmując lampę ze stopki w taki sposób wyzwolisz ja każdym aparatem, nie tylko nikonem. Pamiętaj jednak, że na słońcu błysk lampy wbudowanej w body może jej nie wyzwolić.
ps. Zanim napisałem pierwszy post sam to sprawdziłem z D60 i SB900.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Taka kombinacja działa również dla pary SB900+D90 oraz SB900+D7100
D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów
Taka kombinacja zadziała także dla pary: zwykły kompakt z lampą błyskową + SB900 lub lustrzanka dowolnego producenta (z lampą błyskową) + SB900. Zadziała to także w przypadku aparatu analogowego z lampą błyskową + SB900. W tym trybie SB900 jest wyzwalana za pomocą błysku innej lampy zamontowanej w dowolnym korpusie lub też dowolnej lampy zewnętrznej.
Chyba, że błysk z lampy przy aparacie jest nieporządany, wtedy w Nikosiu ustawia się to Menu i lampa nie emituje błysku tylko błyskają zdalne lampy (ustawione jako Remote). Lampa w aparacie emituje wtedy przedbłyski monitorujące. Można też zastosować panel podczerwieni do wbudowanej lampy błyskowej lustrzanek Nikon SG-3IR, który umożliwia sterowanie błyskiem lamp zewnętrznych posiadających fotocele, przy użyciu lampy błyskowej wbudowanej, tak by nie brała ona udziału w naświetlaniu kadru.
pozdrawiam
D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów
Nawet w trybie CLS po wyłączeniu wewnętrznej lampy (--) błyśnie ona z najmniejszą mocą. Wtedy lampa zewnętrzna nie może pracować w trybie SU-4. A po ustawieniu tego trybu lampa działa tak, jak inne z fotocelą - czyli jest wyzwalana za pomocą błysku innej lampy, a nie poprzez IR. http://forum.nikoniarze.pl/showpost....87&postcount=4Chyba, że błysk z lampy przy aparacie jest nieporządany, wtedy w Nikosiu ustawia się to Menu i lampa nie emituje błysku tylko błyskają zdalne lampy (ustawione jako Remote).
ps. D5200 nie obsługuje trybu CLS.
lampa wbudowana, w trybie auto bedzie emitowala przedblyski. Wiec po jej podniesieniu trzebs ja przelaczyc na tryb manualny. Czyz nie?
D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x
Skontaktuj się z nami