Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie Nikon D7000 brudna matryca

Jak jest z czyszczeniem matrycy/lustra w serwisie na gwarancji? Ten dodatkowy rok ochrony przed paprochami działa? Mam jeszcze pełną gwarancje (nie minął jeszcze rok), zrobiłem 6k zdjęć i mam paprochy, może nawet i plamy oleju. Robią to odpłatnie czy jako naprawa gwarancyjna? Długo się czeka na odesłanie aparatu? Aparat oddać w sklepie czy lepiej wysłać do serwisu Nikona?
    Nikon D7000, Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
    Nikkor AF-S DX 55-300 f/4.5-5.6G ED VR, Nikkor 50mm 1.8D
    Sigma 50mm F2.8 EX DG Macro & Carl Zeiss Jena Sonnar 200mm F2.8 M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meka Zobacz posta
    Jak jest z czyszczeniem matrycy/lustra w serwisie na gwarancji? Ten dodatkowy rok ochrony przed paprochami działa? Mam jeszcze pełną gwarancje (nie minął jeszcze rok), zrobiłem 6k zdjęć i mam paprochy, może nawet i plamy oleju. Robią to odpłatnie czy jako naprawa gwarancyjna? Długo się czeka na odesłanie aparatu? Aparat oddać w sklepie czy lepiej wysłać do serwisu Nikona?
    Zrób zgłoszenie i przyślą kuriera. Powinno być bezpłatnie jak są plamy oleju. W 2 tygodnie powinni się wyrobić
    Masz problemy z AF? Przy okazji mogą Ci skalibrować.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Lepiej kup sobie zestaw i sam sobie wyczyść. Serwis raczej ci tego nie zrobi w ramach gwarancji.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Najlepiej zapytać w serwisie czy usługa będzie w ramach gwarancji, mnie powiedzieli że tylko w dwa tygodnie po zakupie nowego aparatu serwis wyczyści matrycę w ramach gwarancji.
    Stwierdzili że matryca może się zabrudzić w trakcie używania, gwarancja nie obejmuje bezpłatnego czyszczenia z wyjątkiem nowego body z brudną matrycą po zakupie.
    Obecnie mogło się coś zmienić, dlatego najlepiej zapytać w serwisie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Dostałem odpowiedz od nikona:
    -muszą określić rodzaj zabrudzenia matrycy (wnioskuję że jak będzie olej to w ramach gw)
    -czyszczenia nie obejmuje gw, koszt 80zł
    Nikon D7000, Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
    Nikkor AF-S DX 55-300 f/4.5-5.6G ED VR, Nikkor 50mm 1.8D
    Sigma 50mm F2.8 EX DG Macro & Carl Zeiss Jena Sonnar 200mm F2.8 M42

Domyślnie

Na zdrowy rozsądek. Olej na gwarancji, wszystko co z zewnątrz nie.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Hej,
    Ja po zakupie dwa lata temu d7k, zrobieniu ok 1000 zdjęć bez zmiany obiektywu zauważyłem plamy i paprochy? Po korespondencji z serwisem( nie jednokrotnej) odesłałem im body celem wyczyszczenia. Aparat wrócił po tygodniu? Niestety plamy jak był tak były, po ponownej korespondencji( mail + telefon) i przesłaniu zdjęć, serwis poprosił o ponowną wysyłkę, tym razem po ok 2 tygodniach body wróciło już ok. Po ok roku i zakupie nowych obiektywów wyszła sprawa z autofokusem;( i znowu po korespondencji i wysłaniu kilku zdjątek zrobionych według zaleceń serwisu) aparat został uznany do kalibracji. Przy okazji Poprosiłem o wyczyszczenie matrycy i serwis się zgodził na nieodpłatnie wyczyszczenie( było kilka syfków). Efekt boby wróciło z czyściutką matrycą ale auto fokus nadal nie trafiał w punkt.I znowu po korespondencji patrz wyżej, poproszono o ponowne wysłanie body. Tym razem powrócił już ok. Co ciekawe teraz po zrobieniu ok 20000 tys. zdjęć, nie widzę plam ani paprochów a autofokus jak to autofokus w tym modelu, potrafi niekiedy zaskoczyć Także różnie z tym serwisem bywa, trzeba trzymać rękę na pulsie.
    „Mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było tylko aplauz i zaakceptowanie”

Domyślnie

Witam,

z doswiadczenia radze samemu wyczyscic matryce, ja oddalem aparat do Fotopanoramy w Krakowie na profesjonalne czyszczenie i mam wiecej plamek niz przed oddaniem...dodatkowo na matowce mam 2 plamki, ktorych nie bylo wczesniej...Odradzam ten punkt!

Sa szpatulki do czysczenia matryc firmy Visible Dust, wyczyscilem nimi oraz plynem Visible Dust Plus matryce D5100. Polecam ten sposob, przy ostroznym postepowaniu naprawde ryzyka brak i trwa to 5 minut.

Pozdrawiam
    Pawel

Domyślnie

Ja wysłałem na gwarancji sprzęt do Nikona - wcale nie jestem pewien czy był to olej ale wyczyścili skutecznie - bezpłatnie.

Domyślnie

Ile trwała cała procedura wysłania i odebrania aparatu? Ja kupiłem tydzień temu aparat (FotoJoker) i powyżej f.22 lewa strona zabrudzona czarnymi plamkami (zdjęcia nieba). Nie chce oddawać teraz aparatu bo potrzebuje go na 25.10.13 a nie wiem czy wyrobi się serwis

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów