Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 106

Wątek: E book

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Ksiazki elektroniczne wcale nie sa takie tanie
    Może w jukeju, ale w Polskich księgarniach co rusz są promocje. Zwykle książkę kupuję za cenę 10-15 PLNów, to dobrze ponad połowę taniej niż wydanie papierowe na paperbacku. Czasem nowości kupuję po ok 30 PLNów, ale to tylko kilka takich tytułów moich ulubionych autorów w roku. Czasem warto chwilę poczekać bo tydzień po premierze dany tytuł potrafi być o połowę taniej w promocji. Na niektórych autorów (np. King) promocje są co rusz. Czasem zdarza się, że premiera e-booka jest wcześniej niż wersji papierowej.
    Możecie wierzyć lub nie, ale nie mam na czytniku żadnej książki z chomika czy innego lewego źródła.

brak przewracania kartek, zapachu kurzu i farby drukarskiej, zakladek, notatek na marginesach ksiazkach.
    To najczęstsze argumenty, moich znajomych, którzy nie mieli okazji skorzystać z możliwości czytania na czytniku. Ci co mieli taką okazję zwykle nie wracają do papieru. No chyba, że otoczka jest ważniejsza niż sama treść. Ja mam za bardzo jednak pragmatyczne podejście do książek. Jedyne czego się obawiałem, to czy będę potrafił czytać z ekranu. Okazuje się że e-ink się do tego tak genialnie nadaje, że wszystko inne jest bardzo daleko w tyle.
    Czytam szybko, czytam dużo, jestem w stanie czytać w każdych warunkach.

Mam Kindle 4 i nie do końca jestem przekonany do czytników z podświetlaniem. Nie lubię jak mi coś po oczach świeci. Mam osobną lampkę, co oczywiście nie jest tak poręczne jak podświetlanie, ale było ona mi potrzebna raz. A całą zimę jeżdżę na ósmą rano do fabryki.
    Dla mnie zakup czytnika był zakupem poprzedniego roku.
    Też korzystałem z gwarancji Amazonu, nie mogłem wgrać nowszego firmware do czytnika. Po kilkunastu minutach na czacie helpdesku, dostałem informację, że wysłali do mnie nowy czytnik, a stary mam odesłać w ciągu miesiąca. Nowy był po półtorej doby u mnie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

PDF nie są moim priorytetem , czytać będę głównie książki. A jak się ma menu w kindlu?? mój angielski jest na średnio niskim poziomie :P dlatego wolałbym menu polskie takie jak ma onyx. No i jeszcze ta gwarancja z brakiem polskiego serwisu;/ Czy ebooki zapamiętują stronę na której skończyłem czytać?? A jeśli tak to czy da się czytać dwie książki jedną ja jedna żona tak żeby zapamiętało stronę??
    NIkon D3000

Domyślnie

Poradzisz sobie z angielskim menu w Kindle. Tam jest pięć opcji na krzyż. Wszystko jest intuicyjne.
    Kindle pamięta stronę na której skończyłeś czytać. Możesz czytać kilka książek na raz. Co więcej, jeżeli książki zostawiasz w amazonowej chmurze i masz włączone wifi, to możesz synchronizować czytanie na kilku urządzeniach. Nie oszukujmy się jak z żoną polubicie czytniki, to za chwilę będziesz musiał kupić drugie urządzenie. Wtedy możesz na jednym zacząć czytać, przerwać i na drugim skończyć czytać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

@zdyboo - piszesz, że kupujesz w polskich księgarniach. Kindle przyjmuje inne książki, niż te z Amazona?
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aTomek Zobacz posta
    @zdyboo - piszesz, że kupujesz w polskich księgarniach. Kindle przyjmuje inne książki, niż te z Amazona?
    Oczywiście, Kindle przyjmuje formaty mobi i pdf, ale jak pdf nie jest zoptymalizowany pod ekran 6" to można zapomnieć o wygodnym czytaniu.
    Z Kindle jest trochę jak z japkiem w świecie komputerów. Mają swój format (mobi) i mają w głębokim poważaniu standardy (epub). Tyle, że Amazon za czytnik nie chce dużych pieniędzy, bo jak sam twierdzi chce zarabiać podczas korzystania z czytnika, a nie podczas kupowania urządzenia. Dodatkowo istnieje darmowe narzędzie (Calibre) do konwersji pomiędzy formatami plików. Między epub, a mobi jest to w zasadzie bezbolesne, ale ostatni raz musiałem coś konwertować prawie rok temu. Teraz każda normalna księgarnia ma multiformat w cenie zakupu.
    Czytnik mam od kilkunastu miesięcy i przez ten czas rynek e-booków się w Polsce bardzo zmienił.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Ale oczywiscie samemu mozna sobie przeformatowac pdf na 6 cali. Potrzebna jest znajomosc latexa. Co nie jest wcale trudne. Ale jednak czaso chlonne
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Domyślnie

Dzięki z odpowiedź. Już wiem co kupić żonie na urodziny
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Calibre - darmowy, wielkoformatowy program do konwersji e-książek pomiędzy chyba wszystkimi dostępnymi formatami,
    można z pdf zrobić epub czy coś innego.

nook'a mają w argosie online: http://www.argos.co.uk/static/Produc...er/5011276.htm
    ale do tego potrzeba mieć kogoś w UK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konopia Zobacz posta
    Calibre - darmowy, wielkoformatowy program do konwersji e-książek pomiędzy chyba wszystkimi dostępnymi formatami,
    można z pdf zrobić epub czy coś innego.
    Jak ktoś lubi czytać poszatkowany plik, to tak, może to zrobić jednym kliknięciem.
    Niestety, bezbolesna konwersja tylko epub <-> mobi. Z PDFem trzeba się pobawić. Pliki mobi czy epub, to w zasadzie HTML jest, PDF nie i stąd problemy w automatycznej konwersji.

Jak potrzebuje przerobić PDF do Kindle, to używam do tego InDesigna, a i to wymaga spędzenia pewnego czasu nad poprawnym składem. Próbowałem składać w Sigil, który wypluwa pełnoprawny plik epub, ale moja nieznajomość HTMLa stanęła mi na przeszkodzie i odpuściłem temat.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W calibre trzeba korzystać z opcji przetwarzania heurystycznego, i wtedy dostajemy to co chcemy.
    Są poradniki w necie opisujące jak to robić, instrukcja do programu jest po angielsku co może być przeszkodą dla niektórych.
    Przy konwersji pdf do np. epub z reguły potrzebna jest dwukrotna konwersja. W pierwszej kolejności pdf na mobi i potem drugi raz na epub to pozwala pozbyć się pustych linii które mogą wyjść przy konwersji, bo to one są największym utrapieniem.

Sposób ustawień zależy też od upodobań indywidualnych, ja lubię tekst spójny, bez odstępów pomiędzy akapitami.

Nook potrafi zrobić reflow pdf (dostosowanie pliku pdf do rozmiarów ekranu) ale tylko niektórych, nie wiem od czego to zależy nie znalazłem reguły.

Z czasów używania bookena zauważyłem, że wszelki pliki nie książkowe najlepiej w LIbreOffice zapisywać do fb2 (i potem calibre do innego formatu) albo drukować do pdf dostosowanego do wielkości czytnika.

Nook'a podobno można zrootować dostaje się wtedy tablet na androidzie 2.1, a wtedy to już żaden format przeszkodą nie będzie.

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów