Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zachod

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lodz / Sydney

Domyślnie Zachod

Witam,

To moje pierwsze zdjęcie na forum więc proszę to potraktować jako typowe próby amatora.

Proszę o wszelkie sugestie, rady opinie. Krytyka mile widziana szczególnie jeśli dopiszesz co jest nie tak i jak to poprawić.

Obróbka (jej nieudolna próba) - również będę wdzięczny za sugestie. Na początek dlaczego po zmniejszeniu dostałem tyle szumów.

Miłego komentowania.

Karol

Domyślnie

Szczerze? Wszystko na nie...
    Nikon

Domyślnie

Witaj Karolu
    Musisz się przyzwyczaicz na formu do dobrej krytyki typu:
    Wszystko na nie...

Na początek, ciężko twój kadr zaliczyć do krajobrazu!
    Zdjęcie wygląda na zwykły pstryk bez jakiegoś przesłania.
    Obróbka dość "odjechana" od normy i nie każdemu może podchodzić do gustu
    Na plus, widać że udało się światło opanować na zdjęciu.

Tyle ja, może ktoś jeszcze coś dopisze

Pozdrawiam
    Rafal.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lodz / Sydney

Domyślnie

Dzięki Biegły,

Wiem, że może być lepiej. Sam oglądam zdjęcia na tym forum i wiele z nich to naprawdę wysoka klasa. Ale jakoś trzeba zacząć.
    Co do krajobrazu - nie bardzo wiedziałem gdzie to umieścić - architektura to to raczej też nie jest.

Obróbka - zaczynam się jej uczyć.

Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego zdjęcie radykalnie straciło na jakości podczas zmniejszania?

Pozdrawiam

Karol

Domyślnie

Przez etap "skaszanionej" obróbki również należy przebrnąć, dzięki temu właśnie poznaje się narzędzia, ich możliwości oraz wiedzę, których unikać. Każdy sfotografujących tu i gdziekolwiek indziej przeszedł lub nadal przechodzi ten proces i ideą tylko pozostaje by na tym nie poprzestawać. Zatem co robić? Odpowiedź brzmi naśladować najlepszych.

Gdyby tylko Twoje zdjęcie nie było efektem aparatu cyfrowego oraz obróbki a pracą powstałą w wyniku naświetlania klasycznym aparatem na kliszę to wierz mi, że od razu pojawiłby się liczne głosy pozytywne. Często zdjęcia uznawanych za wielkich właśnie są o czymś takim "niczym" i wcale mocno się nie różnią od tego powyżej. Inna kwestią pozostaje czy słusznie.

Wróć jeszcze raz do wersji wyjściowej swojego zdjęcia, najlepiej rawa, zadbaj o proste słupy, budynki, by w miarę wszystko było poprawnie naświetlone bez skrajnych przepałów i czerni w cieniach - to jest klucz do poprawnego zdjęcia.

Zdjęć pt eksperymentalnych lepiej w sieci nie publikować by nie przytwierdzono Ci jakiejś etykiety, trzymaj je na dysku bo jak napisałem powyżej to służy poznawaniu narzędzi obróbki graficznej. W sieci dąż do prezentacji zdjęć jak najbardziej naturalnych, czyli bliskich temu co widziały Twoje oczy. Fantastyczne wizje lepiej pozostawiać w zaciszu dyskowej do czasu gdy uznasz, że to jest właśnie "to".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K. Lomax Zobacz posta
    (...) W sieci dąż do prezentacji zdjęć jak najbardziej naturalnych, czyli bliskich temu co widziały Twoje oczy. (...)
    Lomax dobrze pisze lecz z powyższym zdaniem zgodzić się nie mogę. Dlaczego dążyć do ukazania jak najbardziej naturalnie? Czarno-białe zdjęcie przecież nie wygląda naturalnie. I w drugą stronę: osobiście lubię zdjęcia z bardzo wyrazistym kolorem.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biegly Zobacz posta
    Musisz się przyzwyczaicz na formu do dobrej krytyki typu:
    [...]

biegly na powyższym zdjęciu zostały skopane nie tylko kadr czy obróbka. Wiem, że prawda boli ale cóż można innego tutaj napisać?
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lodz / Sydney

Domyślnie

K. Lomax - serdecznie dziękuję za opinie. Na przyszłość postaram się nie udziwniać zanadto. Próbowałem tylko uzyskać bardziej "dramatyczny" efekt

Andrzej1974 - dzięki za komentarze ale może poproszę o trochę konkretów. Zdjęcie wystawiłem po to aby dowiedzieć się np.: co jest nie tak z kadrem i jak to poprawić a nie tylko, że nie jest dobrze. Nie mam absolutnie nic przeciwko krytyce ale dobrze byłoby coś dodać.

Pozdrawiam

Karol
    Ostatnio edytowane przez qarol76 ; 29-06-2013 o 15:40

Domyślnie

Karolu, tak na szybko to m.in. nie podoba mi się na zdjęciu:
    - krzywy horyzont, budynki, słupy, budka telefoniczna... słowem wszystko się przewraca,
    - brak głównego tematu (na pewno nie jest nim zachód słońca - Twoje zdjęcie bardziej mi podchodzi pod jakiś armagedon a nie zachód słońca),
    - kiepska kolorystyka (= kiepska obróbka),
    - winieta, która powoduje np. to, że budynek (w prawym górnym rogu) zdjęcie wygląda jak... po pożarze...
    Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lodz / Sydney

Domyślnie

No teraz to jest komentarz

Teraz tak:
    1. Horyzont jest krzywy bo szkło było szerokie więc tak wyszło;
    2. Temat - podobał mi się ten kontrast nowoczesnego (lewy)i raczej starego obdrapanego budynku (po prawej). I zachód był bardzo ładny - musisz mi wierzyć na słowo
    3. Obróbka - tak wiem;
    4. Winieta - tu bardzo ciekawe spostrzeżenie - po twoim komentarzu sam zobaczyłem ten pożar;

Dzięki serdeczne,

pozdrawiam

Karol

Uprawnienia umieszczania postów