Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czyli co.. kompromis ....
    Ale co Ty nazywasz kompromisem?
    Praca "ciemnym" (bo 2.8 to nie jest szczyt jasności) zoomem to jest właśnie kompromis. Nie uzyskasz takiej głębii, (jak np. na 1.2, czy 1.4), ale za to zyskujesz czas, bo nie musisz zmieniać obiektywu (chociaż nie znam zooma 14-180 , więc i tak musisz go zmieniać).

Oszczędność Młodych to nie jest kompromis operatora, tylko ich.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

kompromisem jest oddanie parze młodej ujęcia zrobionego tylko jedną ogniskową - czyli dla tego mitycznego "film look-u" poświęcasz podstawową formę opowiadania czyli zmainy planów i ogniskowej (dlaczego chyba nie musze tłumaczyć?)
    Przy 2.8 i takiej matrycy nie będzie aż tak gigantycznego uszczerbku dla tego "efektu"
    Przy 1.4 -2.0 jezeli troszkę żle staniesz , para źle stanie , ksiądz źle stanie - będziesz musiał iść na kompromis w rejestracji obrazu. Np. jedno z młodych bedzie nieostre , , albo kadr będzie wynikiem kompromisu itd. itp. Jak masz doświaczenie to powinieneś wiedzieć o czym piszę.
    Ale to sa sprawy które mogą zdarzyć się zawsze. Natomiast poświęcania zmian planów dla tego "filmlook-u" przy 1.4 czy 2.0 - to kompromis choć ja bym nazwał go raczej błędem.

Domyślnie

Nieeee, no... Ja nie twierdzę, że wszystko robię na 1.2 (a już na pewno nie przysięgę)
    Serio uważasz, że jazda zoomem "fte i nazad" jest taka atrakcyjna? Styl "MTV" wyszedł z mody w latach 90-tych (choć w niektórych telewizjach przeżywa renesans ).
    Powiem szczerze, że nie ma nic gorszego, jak nieuzasadniony najazd. No dobra, są gorsze rzeczy, ale to inna kategoria

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że zoom jest dla leniwych (a, przysunę se Młodego), albo dla strachliwych (ojej, nie zdążę zmienić szkła), ewentualnie niedoświadczonych (jaką mam ustawić ogniskową?), a już na pewno dla asekurantów (zoom przecież załatwia wszystko).

Nie chcę nikogo przekonywać do stałek. Jak ktoś woli zoomy - niech robi zoomami. To jest moje zdanie i widziałem wiele filmów dynamicznych (właśnie zoomowanych) i statycznych (z użyciem stałek) i powiem Ci, że te pierwsze wyglądały na mocną amatorkę.

Oczywiście optymalnie jest filmować przy pomocy dwóch operatorów i wtedy mamy duże pole do popisu przy montażu.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Nieeee, no... Ja nie twierdzę, że wszystko robię na 1.2 (a już na pewno nie przysięgę)
    Serio uważasz, że jazda zoomem "fte i nazad" jest taka atrakcyjna? Styl "MTV" wyszedł z mody w latach 90-tych (choć w niektórych telewizjach przeżywa renesans ).
    Powiem szczerze, że nie ma nic gorszego, jak nieuzasadniony najazd. No dobra, są gorsze rzeczy, ale to inna kategoria

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że zoom jest dla leniwych (a, przysunę se Młodego), albo dla strachliwych (ojej, nie zdążę zmienić szkła), ewentualnie niedoświadczonych (jaką mam ustawić ogniskową?), a już na pewno dla asekurantów (zoom przecież załatwia wszystko).

Nie chcę nikogo przekonywać do stałek. Jak ktoś woli zoomy - niech robi zoomami. To jest moje zdanie i widziałem wiele filmów dynamicznych (właśnie zoomowanych) i statycznych (z użyciem stałek) i powiem Ci, że te pierwsze wyglądały na mocną amatorkę.

Oczywiście optymalnie jest filmować przy pomocy dwóch operatorów i wtedy mamy duże pole do popisu przy montażu.
    boszszsz... czy ja zasugerowałem którąkolwiek z tych rzeczy o których piszesz ? Czy pisałem o biciu konia transfokacją ?
    Jak każde narzędzie tak i zoom jest dla tych którzy potrafia się nim posłużyć. Z dwojga złego wolę zmianę planu zoomem niż brak tej zmiany albo zmiane poprzez dojście bliżej i zrobienie zbliżenia np. na 35mm czasem nawet 50 jest niebezpieczne
    Ale z mojej strony EOT - widzę że szydera jest podstawową formą rozmowy...

(w zawodowej pracy mam 2 szkła zoomy 1.7, aparatem robię na stałkach i 1 zoomem (tylko do specyficznych ujęć) - ale nie neguję zasadnosci używania różnych narzędzi - z doświadczenia po prostu
    bye

Domyślnie

Ale z mojej strony EOT - widzę że szydera jest podstawową formą rozmowy...
    Nie, nie... Nie o to chodziło.

boszszsz... czy ja zasugerowałem którąkolwiek z tych rzeczy o których piszesz ? Czy pisałem o biciu konia transfokacją ?
    A czy ja pisałem, że wszystko robię na pełnej dziurze?

Jak każde narzędzie tak i zoom jest dla tych którzy potrafia się nim posłużyć. Z dwojga złego wolę zmianę planu zoomem niż brak tej zmiany albo zmiane poprzez dojście bliżej i zrobienie zbliżenia np. na 35mm czasem nawet 50 jest niebezpieczne
    To prawda. Nie twierdzę, że zoomów nie wolno używać. Twierdzę, że wolę stałkami takie realizacje robić. Jeden woli gajowego, a drugi żonę jego. Sam ślub to dość specyficzna sytuacja, która jest inna w każdym innym kościele. To trudny plan zdjęciowy (szczególnie, gdy ktoś pracuje na stałkach).

(w zawodowej pracy mam 2 szkła zoomy 1.7,
    Chyba wkradł się jakiś błąd, albo masz dwa (super)zoomy 1.7

Domyślnie

http://www.bhphotovideo.com/c/search...430+4291437653 - jeden z nich... ale czy ten.. nie mam pojęcia bo niezbyt mnie to grzeje
    Pewnych realizacji nie zrobisz stałką nawet jakbyś stawał na uszach

spadam robić szkłami dla leniwych

Domyślnie

http://www.bhphotovideo.com/c/search...430+4291437653 - jeden z nich... ale czy ten.. nie mam pojęcia bo niezbyt mnie to grzeje
    Aaaaa! Zapomniałem, że są jeszcze inne systemy )))) Myślałem, że Ty VDNikonem robisz Zwracam honor

Pewnych realizacji nie zrobisz stałką nawet jakbyś stawał na uszach

spadam robić szkłami dla leniwych
    Dokładnie. Podobnie, jak pewnych realizacji nie zrobisz zoomem, nawet jakbyś się postawił w poprzek

Życze owocnej pracy i ciekawych (zmiennych) kadrów

Domyślnie

robie nikonem canonem sony - jakie TO MA ZNACZENIE ?
    Wielkość matrycy jest pobocznym problemem i zgadnieniem - nie pierwszoplanowym

dobra stop
    EOT tym razem na 100%

Domyślnie

skibek, gdzie można zobaczyć Twoje filmy? Zarzuć jakimś linkiem.

Domyślnie

Ponieważ dopiero uczę się filmować lustrzanką to pozwolę sobie zadać takie pytanie. Filmując stałką (jakąkolwiek) na ile ogranicza się szanse na złapanie emocji, spontanicznych ujęć, zakładając że filmowiec jest doświadczony? Pytam ponieważ moje filmy kręcone kamerą opierają się głównie na emocjach.
    Przecież takich ujęć nie da się zaplanować! Poza przysięgą oczywiście.
    Np. filmujecie jakąś przebitkę na slidekamera, a tu ktoś niespodziewanie wchodzi do pokoju i okazuje się że to bliska osoba młodej której nie widziała kilka lat. Kamerę odczepiam ze slidekamera co trwa 3-4s. Więc akcja nadal trwa. Co w sytuacji lustrzanki? Muszę jeszcze podpiąć jakiś stabilizator, np. naramienny lub monopod, zmienić obiektyw. W efekcie 90% takich przypadków jest po akcji!
    Jak sobie z tym radzicie? To w zasadzie największy dla mnie kłopot i najbardziej stresujące sytuacje

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów