Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51
    Sławomir Szychowski Awatar Sl@wcio
    Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Jesli chodzi o bilety na promy (ogólnie mówiąc) w ofertach specjalnych, lepiej kupować już teraz.
    Polferries Ś-cie-Ystad
    http://www.polferries.com.pl/rozklad...d/rozklad#prom cena w obie stony ok 1100 pln (4os+ auto)
    UnityLine Ś-cie-Ystad
    http://www.unityline.pl/ cena w obie strony atrakcyjna 670 pln (5os+auto, tylko w poniedzialek) i nad tym się zastanawiałem, ale ten przyjazd do Ystad o 19.45 mi nie leży. Wyszukałem jeszcze połączenie bodajże z Sassnitz do Trelleborga (ceny o ile pamietam to ok 15 euro od osoby i 100 za auto) prom czesto pływa ale ta cena w jedna strone....

ghost_rider: jaki przewoźnik obsługuje Trelleborg?
    Ostatnio edytowane przez Sl@wcio ; 30-05-2007 o 23:59

Domyślnie

co to norwegi to w zeszłym roku dojechałem aż do Narwika. Tzn. wyjazd ze Sztokholmu na północ, kawałek nawet przez Finlandię, potem na wschód do Norwegi i wybrzeżem na południe, co do zdjęć to fjordy są wspaniałe, tylko nie można się zatrzymywać przy każdym mniejszym bo to strasznie opóźnia podróż. I proponuje na północy mieć aparat cały czas przygotowany bo renifery wyskakują na droge i jest okazji do kolejnych super fotek.
    NIKON D80 + GRIP | Nikkor 55-200| Tamron 17-50mm | CPL Mariumi | Cokin | SanDisk 2GB | 2 x En-EL3e | Metz 32CT 7 | Metz 48 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sl@wcio Zobacz posta
    Witam!
    Planuję w lipcu wybrać się do Bergen. Moja trasa będzie wiodła poprzez Danię, Szwecję (most Oresund) i dalej na północ. Znacie jakieś ciekawe miejsca do focenia w rejonie trasy lub campingi? Zanim dotrę do Bergen z pewnością zatrzymam się gdzieś na noc - a jak będą ciekawe miejsca to może i na dłużej.
    Niesamowite są Rondany (nie wiem, czy dobrze napisałem nazwę). To jakby usypać góry z wszystkich kamieni świata. No i pogoda się tam zmienia jak .... w górach. Miejsc do focenia całe mnóstwo. Po drodze jedzie się krętymi i stromymi drogami oczywiście z pięknymi widokami. Jak bedziesz w pobliżu to polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    lepiej jednak wracać - noc na promie - chyba odwrócę plany
    jak się do tego jeszcze imprezka rozkręci to rejsik szybciutko zleci, w ciągu dnia to się cholernie dłuży.
    Zazdroszczę wyjazdu, byłem służbowo i mało czasu na zwiedzanie miałem, chętnie jeszcze raz bym się wybrał
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

No... jak nie spędzi się rejsu z workiem foliowym na rufie to pewnie i atrakcja przednia.

Domyślnie

Dwa razy zjechałem Norwegię i jak dla mnie jest to kraj nr jeden jeżeli chodzi o krajobraz. Południe nie jest tak wypasione jak północ, ale i tak robi wrażenie. Musisz koniecznie pojechać na Preikestolen ( nie wiem czy dobrze napisałem) na południe od Bergen koło miejscowości Stavanger. Jest to bardzo ciekawe miejsce widokowe na fiordy oraz miejscówka dla "Basicjampowców", łatwo to znajdziesz bo jest na wielu fotkach reklamowych.

PS. A teraz małe info jak spędzić kilka tygodni w Skandynawii za 0 zł. Trzeba jechać do Szwecji, zbierać 10 dni "hjortron" czyli malinę polarną, odłożyć te pieniądze na benzynę i uderzyć na północ za koło podbiegunowe. ZASADA NR 1. NIGDY NIE ŚPIJ NA KAMPINGACH. W całej Skandynawii możesz spać legalnie w każdym miejscu, byle to było 250 m od najbliższych zabudowań. Pozdrawiam i zazdroszę wyjazdu.
    Elliot Erwitt - mój MISTRZ !!!
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

z Norwegii najbardziej polecam Vesterale - szczególnie okolice Andenes.
    na początku lipca midnight sun świeci wysoko nad horyzontem.
    Lofoty na drugim miejscu potem Svartisen, ale to wszystko za "kółkiem"
    spaliśmy wszedzie na dziko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koziak Zobacz posta
    ...NIGDY NIE ŚPIJ NA KAMPINGACH. W całej Skandynawii możesz spać legalnie w każdym miejscu, byle to było 250 m od najbliższych zabudowań...
    Ano - tak właśnie słyszałem. Co więcej jestem na to przygotowany bo tylko tak podróżuję. Ale jednak co jakiś czas trzeba skorzystać z dobrodziejstw łazienkowych. Co w Norwegii w takim przypadku jest optymalnym rozwiązaniem? Campy? Stacje benzynowe z łazienkami?

Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koziak Zobacz posta
    ....W całej Skandynawii możesz spać legalnie w każdym miejscu, byle to było 250 m od najbliższych zabudowań. Pozdrawiam i zazdroszę wyjazdu.
    tzw "Prawo człowieka" do obcowania z naturą (jeszcze nie zmienione po wyjazdach naszych rodaków ) Oczywiście że chcę skorzystać z tego prawa - tym bardziej że te campingi to średnio 70-100 koron/doba (50pln) z tego co się zorientowałem.
    Wszystkie sugestie co do miejsc jak najbardziej wskazane i bardzo dziękuję za nie. Co uważacie przydałoby się ze sprzętu foto, jakieś filtry, czego Wam zabrakło?

Domyślnie

No to dziś sobie poszperałem w sprawie tego promu i powiem Ci Sl@wcio, że jest tego trochę - ale mam zgryz z porą. Jednak wolałbym tam płynąć, a wracać nie skrępowany terminem - czyli przez Danię. Tylko te pory rzeczywiście takie durnawe bo faktycznie ląduje się tam wieczorem - aczkolwiek sprawdziłem jeszcze Gdynię - da się nocą, ale drożej bo kabina. Czekam na odpowiedź jak tam z Trelleborgiem.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów