Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: SB800 i CLS

Domyślnie SB800 i CLS

Pytanie z gatunki "nie radzę sobie... nie wiem o co chodzi... pomóżcie..."
    A więc po kolei. Mój poprzedni aparat nie obsługiwał CLS i w parze s SB800 radziłem sobie "błyskiem wiodącym" - tryb SU-4 w lampie (czy jak go tam zwał - wybaczcie niefachowość nazewnictwa), jakoś to tam działało.
    Teraz mając D7100 chciałem w pełni wykorzystać funkcję CLS.
    Ustawienia w body w zakładce "Sterowanie lampą wbudowaną" > CMD Tryb sterownika > wbudowana TTL (próbowałem również wbudowana "M" i "--"), Gruba A TTL, jednakowe kanały w body i w lampie.
    Ustawienia SB800: Remote, tożsame kanały i grupy co w body.
    Czyli niby tak jak w książkach pisze. No i nic, SB800 nie błyska (wbudowana oczywiście podniesiona).
    Co robię nie tak? Opcje są dwie... albo jestem takim lajkonikiem że nie potrafię czegoś ustawić, albo coś gdzieś nie działa.
    Poza tym SB800 jest całkiem sprawna oczywiście.
    Ktoś mi wytłumaczy jakim łopatologicznym trybem co robię nie tak?
    same klamoty...

Domyślnie

A wbudowana w trybie "--" błyska?
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Me_how Zobacz posta
    A wbudowana w trybie "--" błyska?
    Tak, błyska.
    Jednak na zdjęciach efekt jest taki jakby wygóle nie blyskała, jak to jest... błyski prowadzące? Więc na tym etapie wygląda jakby wszystko było OK.
    Brakuje mi pomysłów...
    same klamoty...

Domyślnie

Dokaładnie tak jest. W tym trybie lampka wysyła jedynie błyski sterujące. To jeszcze dwie kwestie:
    - w jakim trybie pracuje aparat
    - czy bierzesz pod uwagę, że czujnik odbierający sygnały cls w lampie jest z boku obudowy
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603

Domyślnie

Dokaładnie tak jest. W tym trybie lampka wysyła jedynie błyski sterujące. To jeszcze dwie kwestie:
    - w jakim trybie pracuje aparat
    - czy bierzesz pod uwagę, że czujnik odbierający sygnały cls w lampie jest z boku obudowy
    Tak, wiem że czujnik lampy musi być widziany przez aparat.
    Tryb pracy aparatu? Tak jak napisałem w pierwszym poście, czyli CMD tryb sterownika, no chyba ze coś gdzieś jeszcze trzeba zmienić.??
    same klamoty...

Domyślnie

Chodziło mi o tryb pracy aparatu, nie lampy.

Domyślnie

Chodziło mi o tryb pracy aparatu, nie lampy.
    Próbowałem na P, S, A i M.
    Ni dydy... nigdzie nie działa.
    Muszę znaleźć kogoś kto ma aparat z CLS'em i spróbować go z moją lampą.
    I dobrze byłoby wypróbować też opcję mój aparat i cudza lampa z CLS'em.
    Coś wyraźnie jest nie tak.
    same klamoty...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuto Zobacz posta
    [..]Coś wyraźnie jest nie tak.
    Nie miałem D7100 w rękach i nie jestem z tą seria na bieżąco, ale to może być seria okrojona z pewnych funkcji.
    Sprawdż w instrukcji, czy D7100 w trybie sterownika CLS pracuje we wszystkich grupach, bo może ale nie musi. Może być tak, że tryb sterownika CLS jest realizowany tylko w jednej, lub w dwu grupach (niekoniecznie w porządku alfabetycznym).

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie.
    Mnie już się pomysły skończyły.
    W instrukcji nic nie pisze o żadnych ograniczeniach, może tylko to że pracuje na dwóch grupach (A i B), ale ustawiałem takie same w body i w lampie.
    Musze jednak znaleźć kogoś kto ma body i lampę również z CLS'em i poprzepinać zamiennie zabawki.
    Jak znajdę rozwiązanie to coś napiszę na finisz w wątku...
    same klamoty...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Pełny CLS to trzy grupy (A,B,C) i cztery kanały (1,2,3,4). Więc jest to okrojony CLS, pytanie czy to co jest wyświetlane jest również aktywne (było tak kiedyś w D70).

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów