Close

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 254

Domyślnie

Oups sorki chodziło mi o 1/30 a nie 30FPS. Nigdy nie kręciłem wesela inaczej niż 1080/25p i teraz tak naprawdę zgłupiałem bo w tym trybie nigdy nie schodziłem poniżej 1/50 więc jak ty to robisz schodzisz na 1/30 czy kręcisz w NTSC. Przy 1/50 migotanie nie jest problemem chyba ze sala ubrana jest światłem (wiecie cała masa kolorowych LED-ów) wówczas 1/50 migocze a o dziwo 1/60 nie choć sam nie wiem dlaczego skoro napięcie w sieci nadal ma 50Hz

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Chodzi o pewien kompromis. 50kl/s jest super ale masz mniejszą rozdzielczość i migawkę musisz podkręcić do 1/100 a to już znacznie ogranicza możliwości filmowania w średnio oświetlonych pomieszczeniach. Większość ujęć reporterskich gdzie akcja goni akcję robię obiektywem 16-35 f4 ze względu na dobrą stabilizacje i szeroki kąt. Biorąc to wszystko pod uwagę myślę że 30kl/s sprawuje się nieźle. Praktycznie brak migotania i rozdzielczość 1920x1080. Konwersja z 30kl/s do 25kl/s powoduje minimalny spadek kontrastu, ale dla większości niezauważalny.

Zresztą sam już nie wiem. Napiszcie jakie są Wasze doświadczenia. Może mój tok rozumowania idzie w złym kierunku i można osiągnąć lepsze rezultaty?
    Zupełnie nie rozumiem Twoich problemów. Jakie migotanie? Zobacz na ten film:

tam jest sporo ujęć, które były kręcone w pełnym słońcu (również ze steady) i jestem pewien, że przy wielu tych ujęciach mieliśmy migawki poustawiane bliżej 1/1000s niż 1/50s. Widzisz tam gdzieś jakieś szczególne migotanie?

Domyślnie

nie widzę znaczącego wpływu migawki na migotanie. Raczej problemem jest ilość klatek na sekundę. Napisz jak to filmowałeś. Ile kl/s? Jaki sprzęt był podczepiony na steady. Zrobiłem dziś kilka testów ze steady i u mnie przy 25kl/s na obrzeżach kadrów wszystko migocze. Dla mnie nie do przyjęcia i na twoim filmie tego nie widzę.
    Już nie wiem w czym problem. Czy aby na pewno filmowałeś to D800?

sv
    Gość

Domyślnie

nie widzę znaczącego wpływu migawki na migotanie. Raczej problemem jest ilość klatek na sekundę. Napisz jak to filmowałeś. Ile kl/s? Jaki sprzęt był podczepiony na steady. Zrobiłem dziś kilka testów ze steady i u mnie przy 25kl/s na obrzeżach kadrów wszystko migocze. Dla mnie nie do przyjęcia i na twoim filmie tego nie widzę.
    Już nie wiem w czym problem. Czy aby na pewno filmowałeś to D800?
    Przecież nigdzie nie pisałem, że to z D800. Filmujemy jedynie słusznym sprzętem, czyli Canonem Niemniej w tym przypadku (migotanie) to nie ma najmniejszego znaczenia czym filmujesz.
    W tym wypadku 5d mk II i oczywiście 25kl/s. A co do wpływu migawki na migotanie; krótkie czasy mają jak najbardziej wpływ na migotanie obrazu. Ustaw sobie 1/2000s i zrób szybką panoramę.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 06-06-2013 o 20:44

Domyślnie

No to sprawa się wyjaśniła Liczyłem że mnie oświecisz jakimś nadzwyczajnym ustawieniem które rozwiąże ten problem ale widzę że Nikon tak ma i trzeba robić 30kl/s

Seven pochwal się jeszcze jakich obiektywów używasz do filmu. Wydaje mi się że mam wszystko co niezbędne ale może zaproponujesz coś co sprawdza Ci się najlepiej czego ja nie mam (poza body canona) Nikor 16-35 f4 VR, Nikor 24-70 f2.8, Sigma 70-200 f2.8, Nikor 50mm f1.4, Nikor 85mm f1.8
    Ostatnio edytowane przez Maciek N ; 06-06-2013 o 20:53

sv
    Gość

Domyślnie

No to sprawa się wyjaśniła Liczyłem że mnie oświecisz jakimś nadzwyczajnym ustawieniem które rozwiąże ten problem ale widzę że Nikon tak ma i trzeba robić 30kl/s
    Ale to nie jest przypadłość d800 ; przecież w tym wypadku marka sprzętu jest bez znaczenia. Powieś gdzieś jakiś przykład tego migotania na 25kl/s.

Domyślnie

postaram się gdzieś to wgrać. Zrobiłem test przy 1/500. Na tyle wystarczyło światła i rzeczywiście jest znacząco lepiej ale migotanie nadal występuje.

sv
    Gość

Domyślnie

postaram się gdzieś to wgrać. Zrobiłem test przy 1/500. Na tyle wystarczyło światła i rzeczywiście jest znacząco lepiej ale migotanie nadal występuje.
    Ustaw 1/50, to migotanie zniknie.

Domyślnie

potwierdzam 1/50 i nigdy, przenigdy nic mi nie migocze, jeśli czas będzie krótszy i nie pasujący do częstotliwości sieci (np 1/80) obraz będzie migotał

Domyślnie

Nie pisze o migotaniu światła tylko obrazu w trakcie panoramy, takim szarpaniu pionowych elementów obrazu

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów