Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: Moduł GPS

Domyślnie

Dotarł, działa.

Domyślnie

Właśnie też odebrałem Moduł GPS Genesis przetestowany i działa rewelacyjnie. Nie ma sensu przepłacać za oryginał ze znaczkiem "Nikon" lub droższy zamiennik. Co do kabelka, to może trochę przeszkadzać przy noszeniu aparatu na pasku. Druga sprawa, to utrudniony jest dostęp do przycisków z lewej strony, ponieważ nie można już normalnie chwycić aparatu i przyciskać je kciukiem, bo...przechodzi tamtędy ten kabelek. Dotyczy to oczywiście wszystkich takich modułów przy umieszczeniu ich na sankach w miejscu lampy. Do tego modułu dołączona jest krótka linka do przymocowania go np. do smyczy. Jest to opcja, żeby "puścić go wolno", gdy na sankach będzie lampa. Może jest to też jakieś rozwiązanie, jak komuś będzie przeszkadzał ten kabelek w użytkowaniu.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

OK, dzięki za informacje - chyba też się skuszę

[edit] A raczej skusiłbym się, gdyby nie 'chwilowy brak towaru'...

Domyślnie

Jest na allegro.
    Zapomniałem o drobnym szczególe. O ile dokładnie pokazał lokalizację, to pogubił się przy określeniu wysokości npm. Zrobiłem 2 foty w odległości może 4 metrów od siebie. Na mapie pokazał to idealnie, natomiast różnica w wysokości npm była 5 metrów. A takiego spadku terenu to nie było
    Ostatnio edytowane przez black70 ; 28-03-2013 o 22:26
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

Wie ktoś, co się stało z dostępnością tego odbiornika? W żadnym sklepie go nie ma i nie wiadomo, kiedy będzie. Jakiś kataklizm?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez black70 Zobacz posta
    Jest na allegro.
    Zapomniałem o drobnym szczególe. O ile dokładnie pokazał lokalizację, to pogubił się przy określeniu wysokości npm. Zrobiłem 2 foty w odległości może 4 metrów od siebie. Na mapie pokazał to idealnie, natomiast różnica w wysokości npm była 5 metrów. A takiego spadku terenu to nie było
    Dokładność określenia wysokości w cywilnych GPS jest bardzo słaba.
    Jest to chyba +/- 50m lub nawet więcej. Tak więc różnice na poziomie 5m są zupełnie normalne.

Ja na 2 punktach pomiarowych (tych w gruncie) oddalonych o ok 50m miałem różnicę w wysokości ok 40m... Przy czym oba punkty różnią się wysokością 15 cm.

Nie jest to błąd odbiornika GPS, a specjalnie wprowadzona niedokładność.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

A to ciekawe co piszesz...
    Mam Garmina i takie kuchy nie występują.
    Sprzęt ma ponad 7 lat.

Domyślnie

Dołączę się do pytania o dostępność.
    Przy okazji - czy mógłby ktoś podrzucić NEF-a z exifem, wykonanego z tym GPS-em?
    Przypomniałem sobie jeszcze, że ktoś gdzieś pisał, ale nie wiem o jakim modelu, że rozwala pozostałe dane w exifie...

Domyślnie

Powrócę do tematu kabelka. Niestety pod wpływem niezbyt mocnego pchnięcia wtyczka USB od strony urządzenia z prostej zmieniła się w kątową Niestety blaszki wewnątrz wtyczki poszły w górę i po zabawie.
    Skąd wziąć teraz taki kabelek?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GWS Zobacz posta
    Powrócę do tematu kabelka. Niestety pod wpływem niezbyt mocnego pchnięcia wtyczka USB od strony urządzenia z prostej zmieniła się w kątową Niestety blaszki wewnątrz wtyczki poszły w górę i po zabawie.
    Skąd wziąć teraz taki kabelek?
    Też się podepnę o to pytanie.

Kupilem tego Genesis GPS-N do D5000 i w zasadzie nie miałem okazji za bardzo go potestować, bo wystąpił ten sam problem co wyżej.

Z tym GPS są dwa przewody w zestawie: N1 i N3. Do D5k przeznaczony jest ten N3 który ma z jednej strony wtyk GPS a z drugiej zwykłe mini-USB. Niestety wygląda na to że to jest jakiś dedykowany kabel i w zasadzie jedyną opcją jest kupno nowego zestawu z przewodem. Choć tutaj jest moje pytanie (a w zasadzie podbicie tego wcześniejszego) - może ktos z szanownych forumowiczów wie, gdzie takie coś można dostać, albo chociaż czy tego typu kabel ma jakieś oznaczenie (pod jakim go szukać)?

Swoją drogą, ten GPS funkcjonuje też pod marką MICNOVA (GPS-N) i FlashPoint (25396GP), czy nawet Opteka (GPN-1). W ogóle ten "producent" - GENESIS - ma jakąś stronę www? Bo nie znalazłem ...
    Ostatnio edytowane przez Desmond ; 21-06-2013 o 13:09

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów