Najtańsze body na eBay z US jest po 920 dolców+50 wysyłka, czyli przy takiej cenie można się zastanowić. Natomiast biorąc cenę z dużych sieciówek (Adorama czy BH) cena ok 1150 dolarów (ok 3800 zł.) chyba średni ma to sens.
Szukaj
Najtańsze body na eBay z US jest po 920 dolców+50 wysyłka, czyli przy takiej cenie można się zastanowić. Natomiast biorąc cenę z dużych sieciówek (Adorama czy BH) cena ok 1150 dolarów (ok 3800 zł.) chyba średni ma to sens.
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
Odnoszę wrażenie jakby większość z Was od razu zakładała, że sprzęt kolegi za kilka dni ulegnie awarii. Oczywiście takie ryzyko istnieje. Ja bym rozważył zakup, gdyby sprzęt ze Stanów był tańszy przynajmniej o 1 000 zł w stosunku do sprzętu kupowanego w PL. Myślę, że kolega mógł spróbować powalczyć o taką obniżkę. Kupił jednak niecałe 800 zł taniej i miejmy nadzieję, że aparat będzie działał prawidłowo. Gdyby zakładać, że sprzęt bez gwarancji od razu ulegnie awarii, to rynek wtórny nigdy by nie powstał.
Sony A7II, Sony 35 1.8, Sony Zeiss 55 1.8. N50/1.8D, Było: Zenit ET, H58/2, D90, N18-105VR, D610, S24/1.4, N35/1.8G ED, N85/1.8G, SB-700.
Ryzyko zawsze istnieje. Jednakże mając na uwadze bardzo pochlebne opinie kolegów z forum, którzy od kilku miechów testują nową puszkę, można być niemalże pewnym, że wszystko będzie z nią ok. Czego zresztą i koledze chuddy65 życzę.
Nikon
Dlatego już od jakiegoś czasu nie kupuję używanych rzeczy typu sprzęt - przejechałem się na tym zbyt wiele razy, i tłumaczenie typu "delikatnie używany, wypieszczony itd." nie robią na mnie wrażeniaJaki odsetek aparatów się psuje to trudno określić - np. z D7000 raczej spory ale tu chodzi o jeszcze coś. Jakiś nieznajomy sprowadza aparat z USA, tak naprawdę niewiadomo czy nie zaliczył on już "gleby" albo innych atrakcji. Nagle pojawi się jakiś back focus czy coś podobnego no i potrzebny będzie serwis - jednak w tym przypadku już nie gwarancyjny!
Uzywek takze nie kupuje gdyz nie lubie nic bez gwarancji... Puszka moze a nie musi sie zepsuc. Mnie nie stac na zakup sprzetu w takiej cenie bez gwarancji....
Proponuje sie zapoznac z mozliwymi usterkami i cena naprawy w serwisie nikon!
https://nikoneurope-de.custhelp.com/...anschl%E3%A4ge
Dla przykladu:
Sama kalibracja to 85. Jak dojdzie czyszczenie AF i lustra to dojdzie do tego 66. Jak trzteba bedzie cos wymienic to koszta ponad 400. A to tylko przyklad dla puchy F90x...
A ceny to w € a nie w Polskich zlotych.... Tak to juz jest w tych czasach... Naprawa jest nieoplacalna przy 60€ na godz. pracy serwisanta nikon. Niech kazdy robi jak chce. Dla mnie to zakup bez gwarancji to No-Go !!!
Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1
Nie straszcie chłopaka, kupił i święto, oby było jak z moim D90 4,5 roku i zupełnie nic. Ryzyko jest zawsze, ktoś to lubi, a ktoś nie, ja wole nie.
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
Ale zazdroszczą.![]()
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Wszystko sprowadza się do faktu, że odkąd Fenicjanie wynaleźli pieniądze, to wynaleźli ich stanowczo za mało![]()
D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj
Skontaktuj się z nami