Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    przypominam że chodzi o sens wymiany AF N85 na S85, a IMO raczej jej bez sens...
    nie wiem czy miałeś oba obiektywy , ale jeśli chodzi o af to jest przepaść, sigmą robienie biegających dzieciaków to jest sama przyjemność i moim zdaniem jeśli ktoś ma na ten cel przeznaczoną kasę to naprawdę warto

Domyślnie

Ale rozumiem (biorac pod uwage wspomniany kilkusetstronicowy watek o S85 1.4) ze jak sie nie ma 85tki to lepiej wziac w tej kolejnosci:
    N85 1.4G
    N85 1.4D
    S85 1.4

Nnki moga byc uzywki
    Right ?

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Jeśli musisz mieć f/1.4, to Nikkor 1.4G jest oczywiście najlepszy.
    Jak nie musisz, to Nikkor 85/1.8G jest najlepszy (zresztą jego wybrałem, bo nie zauważyłem żadnej istotnej różnicy między nim a 1.4G, jak dla mnie)
    Sigma jest świetna optycznie, ale jak to z Sigmami - ryzykujesz problemy AF teraz i/lub w przyszłości z nowymi puszkami.
    Nikkorowi 85/1.4D dajmy już przejść na emeryturę. Zasłużył. (pomijam szczególe przypadki sympatii dla tego szkła)
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

No to ja zapytam równiez o wymieniony obiektyw... posiadam go od 4 dni i nie wiem co myśleć... jak to jest z tym autofokusem? Używam D700 + Nikon 50mm f/1.8G - 90% moich zdjęć, jest super, niezawodny, czasem zgubi ostrość ale może 1 na 30 - 40 zdjęć.
    Sigma 85 f1.4 - robię zdjęcie, wydaje się na podglądzie super ostre, przenosze do kompa i ostrość w innym miejscu niż celowałam zamiast oczu to włosy, czapka itd. Zupełnie gubienie ostrości jakieś 1 na 10
    O co tutaj chodzi? Czy wynika to z mojej nieumiętności obsługi Sigmy czy może jest coś nie tak z autofokusem? Powinnam odesłać? Jestem trochę rozczarowana, chciałam kupić NIKKORa 85mm f/1.4G ale naczytałam się Sigma nawet lepsza a połowa ceny, więc się skusiłam
    podpinam przykładowe zdjęcia, tylko jedno z nich jest ok

Domyślnie

Robisz czesto zdjecia naprawdę na 1.4?
    Przy takiej f prócz ew. wad af-u Sigmy, glebia ostrosci przy takich odleglosciach naprawdę jest niewielka, a co za tym idzie, trzeba wypracować sobie technikę robienia takich zdjec z ręki lub statyw.
    Weź pod uwagę, ze na błąd ostrosci w takim zdjęciu z malym f, moze miec wpływ:
    1. Nieskalibrowany obiektyw lub mikroregulacja body (jeśli blad ma ten sam charakter w większości, czyli np przeważnie ff, itp).
    2. Technika fotografowania, zwłaszcza, jeśli robisz z ręki - bardzo ważne. Często nie zdajemy sobie sprawy, ze po ustawieniu ostrosci nieznacznie sie przyblizamy lub oddalamy od obiektu, przy 85 i 1.4 ma to duże znaczenie + ew. poruszenie.
    3. Af w sigmie. Śmiem twierdzić, ze jego wrażliwość na dostrajanie ostrosci przy malych zmianach odleglosci jest słabsza niż af-sy nikkorowskie (mniej precyzyjnie to działa. Tak przynajmniej zauważyłem w mojej sztuce)
    4. Wada szkła na 1.4. Obiektywy nie zawsze maja w tym zakresie użyteczna rozdzielczość.

Powiem Ci tak. Można powalczyć z obecnym szkłem lub go sprzedac i kupić 85 1.8g af-s nikkora i mieć spokój... Do tego lepiej oddany kontrast a zwłaszcza mikrokontrast, który w sigmie 85 jest powiedzmy sobie... Taki sobie (w moim tak było... Bo zaraz wojnę wywołam)
    oko

Domyślnie

dzięki za odpowiedź, mam zamiar wybrać się jutro w plener i konkretnie go przetestować, jeśli dalej będzie nie tak jak bym chciała to odsyłam go do sprzedawcy, mam taką możliwość
    czyli polecasz nikona 85 1.8, w sumie dużo... dużo tańszy od 1.4 ) czyli nie ma sensu dopłacać do 1.4?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomeda Zobacz posta
    czyli nie ma sensu dopłacać do 1.4?
    Moim zdaniem - w tym konkretnym przypadku, nie ma sensu. Nikkor 85/1.8G jest rewelacyjnym szkłem i osobiście nie widzę potrzeby dopłacania do 1.4, czy to Sigmy czy Nikkora.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

dzięki )

Domyślnie

W D700 masz mikroregulację. Przy odrobinie zabawy być może sama rozwiążesz problem (ustaw tak, by obiektyw ostrzył trochę bliżej aparatu). Sigma daje mniejszą głębię niż 85/1.8, co do dzieci bywa dość przyjemne czasami. Oczywiście wówczas, kiedy nie jest frustrujące, gdy się nie trafi.

Domyślnie

dzięki, nigdy nie robiłam takiej regulacj, no ale kiedyś trzeba wszystkiego spróbować

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów