Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: pad autofocusa

Domyślnie pad autofocusa

witam
    myślałem a raczej miałem nadzieję (jak się okazało nadzieja matką głupich), że mój aparat bedzie żył długo i szczęśliwie bez żadnych problemów.
    Niestety nie udało się.
    Ale do rzeczy.
    Wczoraj zrobiłem aparatem (d70s) około 600 zdjęć, wszystko działało bez problemu, dziś zrzuciłem zdjęcia na kompa - nadal bez problemu, poszedłem focić inscenizację obrony mostu kolejowego w Przemyślu (operacja Barbarossa - http://www.przemysl24.pl/barbarossa-...nem-2007.html). zrobiłem około 400 zdjęc i... padł autofocus.
    Nie pomogło wyjęcie bateri, wyjęcie karty czy przeczusczenie styko na obiektywie i body.
    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomyśl co to może być?
    Czy już tylko Postępu zostaję?

Domyślnie

Siema
    mhmh .. z tego co sie orinetuje to mamy taki sam problem z tym ze moj AF narazie wydaje pierd z siebie ... strasznie skrzypi jak ma lapac ostrosc w strone nieskonczonosci - niestety w ten weekend potrzebuje go na slubie ale mam mieszane uczucia i nie wiem czy wytrzyma ;/
    nie mniej jednak Ja swoj wysylam w poniedzialek ( po slubie ) do serwisu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niezarejestrowany Zobacz posta
    witam
    myślałem a raczej miałem nadzieję (jak się okazało nadzieja matką głupich), że mój aparat bedzie żył długo i szczęśliwie bez żadnych problemów.
    Niestety nie udało się.
    ... zrobiłem około 400 zdjęc i... padł autofocus.
    Nie pomogło wyjęcie bateri, wyjęcie karty czy przeczusczenie styków na obiektywie i body.
    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomyśl co to może być?
    Tak troszkę mało precyzyjnie. Skąd wiesz że padł AF w puszce? Jakie są objawy? Jakie masz szkło(a)?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Ręczne ostrzenie działa? Potwierdza ostrość? Na poczatek trzeba zapiąć jakiś inny obiektyw z AF a może przełącznik na dole przestawiony na MF?
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

A może użyłeś autofocus masz ustawiony na AF-S
    a przycisk AE-L/AF-L masz ustawiony na AF-ON ???
    Wtedy też AF "nie działa" jeśli przyciśniesz spust - działa wtedy przycisk AE-L/AF-L
    D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1

Domyślnie

af padl nagle, tzn w jednej chwili bez zmiany ustawien poprostu przestal ostrzyc.
    reczne ostrzenie dzialalo ale bez zadnego potwierdzenia.

ale problem juz rozwiazany tzn aparat z wypietym obiektywem wyjata karta i bateria polezal dobe i teraz po podlaczeniu wszystkiego zaczal normalnie dzialac. czyli pewnie za cieplo bylo przez weekend.

Uprawnienia umieszczania postów