Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Macro dla amatora

Witam.
    Zacznę tak.... wahałem sie między Nikkor 105 mm f/2.8 G AF-S VR IF-ED MICRO , a Sigmą 150 mm f/2.8 DG EX APO OS HSM MACRO. Kiedy wybór padł na Nikkora i zaczałem sie umawiać z kolegą w ramach pomocne dłoni on swierdził tak.... cytuję - " Jest 70-300 vr nikkora i wydaje mi sie ze to jest najbardziej zasadna kontynuacja zestawu. Dodatkowo dokupic pierscienie posrednie za ok 300zl i jest macro jak trzeba."
    i.... teraz sam juz nie wiem. zawsze myslałem że do ładnego maro to i odpowiedni obiektyw trza miec i koniec. a tu....... czy Nikkor 70-300Vr, (którego tez chciąłbym mieć jako universalnego zooma) da mi to co 105Nikkora w makro?
    prosze Was drodzy o porade, będzie ona dla mnie kluczowa przy zakupie obiektywu.
    jestem amatorem, wszystkie zdjęcia idą na papier.
    Takie tam starocie

Domyślnie

Absolutnie nie.
    Do makro są obiektywy makro a nie jakieś pół środki.
    Jest jeszcze tamron 90mm.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 03-05-2013 o 19:15
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Bez jaj, 70-300 to se można samoloty na dużej przysłonie robić a nie makro, koledze się tylko wydaje że to dobry wybór. 70-300vr jest poprostu miękki, skala odwzorowania też nie taka jak do macro i tyle o nim.
    Micro 105vr daje bardzo ostry obrazek i jeśli ktoś ma ambicje na makro to jest właściwy wybór. Uprzedzając ewentualne pytanie miałem obydwa obiektywy, wiem jakie są i jak obrazują.

PS. mając N18-200 nie siliłbym się na zakup N70-300vr, nie warto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF7705 Zobacz posta
    Absolutnie nie.
    Do makro są obiektywy makro a nie jakieś pół środki.
    Jest jeszcze tamron 90mm.
    Jest i Tokina 100mm, też zacna.

Domyślnie acha

to juz daje mi klarowny obraz dziekuje za odpowiedzi. teraz jeszce powiedzcie czy Nikkor do makro 105 czy sigma150??. nie oatrzac oczywiscie na cene
    Takie tam starocie

Domyślnie

Nie wiem, czemu nie bierzesz pod uwagę Tamrona 90 :/
    D90, N35, T90, T70-200

Domyślnie

a duza bedzie roznca miedzy 90m Tamrona i 105nikkora
    Takie tam starocie

Domyślnie

Są dwa, a właściwie trzy Tamrony 2,8/90.
    Najstarszy ma pierścień przysłon i napęd śrubokrętem z silnika w korpusie aparatu.
    Jego nowsza wersja (optycznie identyczna) nie ma pierścienia przysłon, i ma wbudowany własny silnik do napędu AF. Kosztuje obecnie ok. 1600 zł nowy.

Najnowszy Tamron 2,8/90 VC USD to zupełnie inny obiektyw z ultradźwiękowym silnikiem USD napędu AF, i redukcją wibracji VC, funkcjonalnie odpowiada więc Micro-Nikkorowi 105 VR. Niestety, odpowiada mu też ceną, bliską 3 tys. zł. Podobno jest bardzo dobry optycznie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

A co będziesz robił? Nieruchome obiekty? Produkty? Czy może ruchome robactwo? Bo do macro jest cała gama dobrych szkieł. Od taniego nikkora 55, poprzez krótkiego dx 40 dajlej 60 d i g 85 3.5dx 105 d, g i MF potem jest nikkor 200. Ze stajni nikona jest jeszcze zoom macro. To daje spory wybór nie biorąc pod uwagę niezależnych firm.

Generalnie wszystkie wymienione są dobre optycznie i sprawdzą się w macro fotografii, Ty musisz sobie odpowiedzieć co będziesz fotografował, w jaki sposób (z ręki, statyw, w namiocie?), określ budżet i wtedy będzie można coś doradzić.

Jeśli mowa o pierścieniach to prędzej je zapniesz do 50 niż do tele - zooma.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mArcoki Zobacz posta
    A co będziesz robił? Nieruchome obiekty? Produkty? Czy może ruchome robactwo? Bo do macro jest cała gama dobrych szkieł. Od taniego nikkora 55, poprzez krótkiego dx 40 dajlej 60 d i g 85 3.5dx 105 d, g i MF potem jest nikkor 200. Ze stajni nikona jest jeszcze zoom macro. To daje spory wybór nie biorąc pod uwagę niezależnych firm.

Generalnie wszystkie wymienione są dobre optycznie i sprawdzą się w macro fotografii, Ty musisz sobie odpowiedzieć co będziesz fotografował, w jaki sposób (z ręki, statyw, w namiocie?), określ budżet i wtedy będzie można coś doradzić.

Jeśli mowa o pierścieniach to prędzej je zapniesz do 50 niż do tele - zooma.
    dzieki za odpowiedz. w 90% to flora, czyli obrazy statyczne/ kwiatki , trawki, listki drzewka mech itd./ tak parze masz w stopce n-180/2,8. co o nim powiesz? moze taki?
    Takie tam starocie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów