Close

Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 225

Domyślnie

Jacku, mam prośbę - wydziel posty dotyczące "jpg czy jpg+raw" do innego tematu. Nie róbmy offtopu

Dla mnie osobiście RAW jest jedną z wielu możliwości jakie daje lustrzanka. Nie robię wszystkich zdjęć w tym formacie, czasami zadowalam się samym JPGiem.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek6902 Zobacz posta
    ...I jeszcze jedna, trochę smutna jak dla mnie sprawa:

Na innym fotograficznym forum jest użytkownik, który najchętniej zezwoliłby na kupno lustrzanki jedynie osobom z udokumentowaną podstawową wiedzą na temat fotografowania.
    Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, ale on przynajmniej modem nie był....
    Darek, ale ja nic nie zakazuję, a to co mówię jest w trosce o poziom wiedzy ludzi. Pracując w automatykach psuje się mniej, przez co naucza się mniej skutecznie.
    Każąc (radząc) pracować w manualach robi się więc przysługę. Zepsuje - zaboli strata kadru - zapamięta naukę. Cackajkąc sie i głaszcząc po główkach ma się takie efekty: http://www.youtube.com/watch?v=TiaP_v28wQU
    http://www.youtube.com/watch?v=wNBc8xIht-U
    Róbta co chceta, ja nic nie zakazuję ani nie nakazuję. Ja po prostu daję rady. Czy ich ktos posłucha czy nie - to jego sprawa. Większość nie słucha. A jaką wiedzę ma większość - to co uważam na ten temat zostawię dla siebie, ale można się domyślać.

PS - w sprawach zakupów - nie uzależniam polecania konkretnego aparatu w zależności od wiedzy ale od finansów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Darek, ale ja nic nie zakazuję, a to co mówię jest w trosce o poziom wiedzy ludzi. Pracując w automatykach psuje się mniej, przez co naucza się mniej skutecznie.
    Każąc (radząc) pracować w manualach robi się więc przysługę. Zepsuje - zaboli strata kadru - zapamięta naukę. Cackajkąc sie i głaszcząc po główkach ma się takie efekty: http://www.youtube.com/watch?v=TiaP_v28wQU
    http://www.youtube.com/watch?v=wNBc8xIht-U
    Róbta co chceta, ja nic nie zakazuję ani nie nakazuję. Ja po prostu daję rady. Czy ich ktos posłucha czy nie - to jego sprawa. Większość nie słucha. A jaką wiedzę ma większość - to co uważam na ten temat zostawię dla siebie, ale można się domyślać.

PS - w sprawach zakupów - nie uzależniam polecania konkretnego aparatu w zależności od wiedzy ale od finansów.
    W sprawach zakupów - oczywiście nie Ciebie, Jacku miałem na myśli - to tylko przykład dość kontrowersyjnych i skrajnych poglądów. Oczywiście każdy takowe może posiadać. Trochę dziwi mnie jednak głoszenie (zakaz zapisu w RAW dla początkujących), przyznam, dla mnie niezrozumiałych poglądów przez moderatora forum fotograficznego. Ale to tylko moje skromne zdanie i nie zacietrzewiam się przy swoich poglądach

Trochę dziwi mnie też utożsamianie zapisywanie zdjęć w RAW z pracą w automatykach.
    Nie rozumiem też jak kogoś może "zdeprawować" fotograficznie robienie zdjęć w RAW a nie jpg na początku drogi fotograficznej. Co za różnica czy ja parametry konwersji do jpg ustawię w aparacie czy w LR. Chyba tylko taka, że w LR mam większe możliwości manewrowania różnymi parametrami, no i software w komputerze ma sporo więcej czasu na konwersję danych z matrycy do jpg niż soft w aparacie, więc jest szansa, że zrobi to lepiej.

Przychylam się do propozycji, żeby posty dotyczące RAW/jpg przenieść do osobnego wątku.

Domyślnie

Kupowanie przez amatora półprofesjonalnego sprzętu czy też profesjonalnego i prośba o pomoc w ustawieniach takowego znaczy że kolega jest świadom swego wyboru i szuka życzliwych ludzi.
    Rozwodzenie się nad metodą zapisu powinno znaleźć się w osobnym wątku. Oba mają swoje wady i zalety - dlatego mamy je w swoich puszkach.
    Mam możliwości pracy w analogach na materiałach kolorowych i to jest dla mnie alternatywą dla zabawy przed kompem w RAWach co nie oznacza wcale że jestem lepszy czy gorszy.
    Robię dużo zdjęć służących wyłącznie dokumentacji mojego prywatnego życia więc stawiam na ilość nie jakość - mój wybór.
    Obróbka techniczna fotografii jest tylko małą częścią sukcesu udanego zdjęcia. Jest jeszcze kadr, nastrój, oświetlenie etc.
    Odchodząc po raz kolejny od tematu lampy jarzeniowe to zło Są to lampy które nie raz obcinają niektóre partie światła widzialnego lub stanowczo przewalają (z regóły w okolicach fioletu) w efekcie aparaty na AVB warują i nawet w RAWach nic się nie da zrobić. Tragedią są białe lampy rtęciowe używane na halach. Pracując w gazecie jako łamacz spotykam się z takimi zdjęciami i wieźcie mi są paskudne i tak naprawdę nic z nimi nie robię bo nie mam na to czasu. 1 str z reguły robimy 15 - 30 minut i nikt się nie szczypie z obróbką zdjęć do gazety na szmacianym papierze. Wszystkie z automatu przerabiane są na TIFy z dodaniem saturacji wyostrzenia i paru innych ustawień.
    Najgorsze to brak tolerancji wobec innych i niechęć luba wręcz zazdrość wobec tych co posiadają coś lepszego lub bardziej „PROFI”.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Jeśli już brniemy w OT...

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Najgorsze to brak tolerancji wobec innych i niechęć luba wręcz zazdrość wobec tych co posiadają coś lepszego lub bardziej „PROFI”.

To też chyba temat na osobny i szeroki wątek.
    Pierwsze zetknięcie z forami fotograficznymi trochę mnie zaskoczyło. Myślałem, że fotografia "łagodzi obyczaje" i wyszło na to, że byłem naiwny

Moim zdaniem zbyt często kultura dyskusji (a w zasadzie jej brak) pozostawia wiele do życzenia. I wcale nie piszę tylko o tym wątku i tym forum.

Domyślnie

( ... )w efekcie aparaty na AVB warują i nawet w RAWach nic się nie da zrobić.
    Bardzo odwazne stwierdzenie.Daj jakis problematyczny Nef i przez ciebie wywołany jpg (dla porownania), a napewno znajdzie się jakiś "PROFI" ktory udowodni Ci ze jednak z rawa można dużo więcej wydusić
    ( ... )
    Staram się zrozumieć Twoja rozpacz lecz pojąc jej nie mogę. Zakompleksiony chyba nie jesteś, co?
    Nie wiem o jakim braku tolerancji mówisz, skoro z Toba dyskutujemy to poniekąd Ciebie tolerujemy.
    Myślę, ze czas zakończyć ta dyskusje zanim posypia sie kolejne kartki, życzę Ci miłego dnia.

Domyślnie

Leszku czytaj ze zrozumieniem.
    Nie cytuj tego co ci pasuje i nie wycinaj tego co ci nie pasuje.
    Mowa była o obróbce zdjęcia wykonanego przy świetle lampy rtęciowej.
    Jeżeli nie możesz pojąć mojej rozpaczy na temat ludzi wypisujących bełkot w tym wątku to proponuje przeczytać swój perszy post w tym wątku i ocenić co wniósł do rozmowy.
    Skoro jesteś w większości która mnie toleruje to nie wypowiadaj się personalnie wobec mnie. Ja dostałem ostrzeżenie za to.
    Zakompleksione pozdrawiam rozpaczliwie większość oraz normalnie życzę udanych zdjęć i miłej zabawy mniejszości.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

A nie jest to tak, że RAW jest jedynym plikeim (negatyw) którym można udowodnić kto jest autorem zdjęcia w razie sporu sądowego np o tantiemy za opublikowanie zdjęcia bez zgody autora ?
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

ale narobilem bigosu

ale nie ma co dla nowych posiadaczy amatorow D300 to wystarczy ponizszy opis

http://www.kenrockwell.com/nikon/d30...guide/d300.pdf

co do RAW JPG to jasna sprawa ze Ci co pstrykaja wesela i z tego zyja to musza oddac fotki jak najlepsze czyli obrobione a tu tylko RAW
    ja u kolegi na chrzscinach zrobilem 700 fotek zeby mial z czego wybrac te najfajniejsze

ci co na tym zarabiaja pewnie licza tez migawke i nie strzelaja na tzw pale tylko robia malo a dobrze w RAW
    i niedociagniecia eliminuja na PC

ja jak narazie ide na ilosc zeby cos wybrac np ze 100 pojdzie 10 do rodzinnego albumu

tyle ze jak widze przy D300 mniej pojdzie do kosza ze wzgledu na AF

ale dzis zaobserwowalem cos nowego przy swietle dziennym z okien bez lampy zdjecia z D300 daja mi obraz dokladnie taki jak jest w rzeczywistosci chodzi mi tu barwe sciany i barwe starej indyjskiej komody
    przy D5000 kolory te byly troche przeklamane nie wiem moze to jednak inny WB ale w obu przypadkach bylo WB na auto ISO tez auto
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta

ale dzis zaobserwowalem cos nowego przy swietle dziennym z okien bez lampy zdjecia z D300 daja mi obraz dokladnie taki jak jest w rzeczywistosci chodzi mi tu barwe sciany i barwe starej indyjskiej komody
    przy D5000 kolory te byly troche przeklamane nie wiem moze to jednak inny WB ale w obu przypadkach bylo WB na auto ISO tez auto
    I tu jest sedno. Czy "zatrzymujemy chwilę" i pokazujemy ją taką jaka jest czy koloryzujemy. To już jak kto woli.
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów