Close

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 225

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Niezaprzeczalnym dowodem przewagi rawa nad jpg jest ilość zawartej informacji.
    Oczywiście, że tak. Jest np mozlwość modyfikowania koloru poprzez zmianę WB. Sek w tym, że zdjęcie jakie pokazujemy ma jedną konkretną wartość WB a nie ma możliwości pokazania na jednym zdjęciu całej ich palety. Jest to kwestia podejmowania decyzji - pracujący w jpg podejmują ją przy robieniu zdjęcia, a nie przy komputerze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście, że tak. Jest np mozlwość modyfikowania koloru poprzez zmianę WB. Sek w tym, że zdjęcie jakie pokazujemy ma jedną konkretną wartość WB a nie ma możliwości pokazania na jednym zdjęciu całej ich palety. Jest to kwestia podejmowania decyzji - pracujący w jpg podejmują ją przy robieniu zdjęcia, a nie przy komputerze.
    Tak oczywiście, ale czy to jest wlasnie ta sluszna decyzja, bo skoro miałbym robić korekcje WB w jpg, to równie dobrze zrobię to w rawie a przy okazji wyciagne pare detali z cienia itd, itd ...
    Reasumując, ja naprawdę nie mam zamiaru nikogo tu przekonywać

Domyślnie

6868 jak bez komentarza to poco nabijasz posty wyraźnie to robisz pisząc jeden pod drogim to nie było dla Ciebie tylko dla radius_bo który wyzwał mnie od „cwaniaków” oraz nie trafił w moje poczucie humoru reprezentując tym swoją nietolerancje do kolegów z większym stażem.
    Sumując moje nabijanie postów:
    Andi74 wyraźnie wypowiedział się ostatnio w temacie i po co kupił D300 i więcej nie widzę sensu wdawać się w polemikę nie mającą celu rozwinięcia tematu.
    Proponuję trochę się wyciszyć i o trochę szacunku i tolerancji dla innych.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Proszę oto odpowiedź do cyfrowego maczo:
    Nie jestem cyfrowym maczo - mam trzy pudełka Tri-x w lodówce
    Anologowo robiłem i robię tylko cz-b, więc z kolorowego negatywu wyfiltruję pewnie jedno wielkie g....o.
    Dobrociom techniki takim jak auto WB który do dzisiaj ma kłopoty przy świetle żarowym czy żarówkach energooszczędnych dziękuję. 3D Color Matrix podobnie jak auto WB: jak tylko warunki oświtleniowe nieco się komplikują biedactwo gubi się jak dziecko w ciemnym lesie.
    Zdjęcia przyrody w jpegach? Kurde, patrzę na np: fotki użytkownika Sebastianito i myślę jak by one wyglądały zrobione w jpegach...
    Przykład ze sportem - kulą w płot - równie dobrze można napisać, że policjanci z drogówki dokumentujący miejsce wypadku robią przecież w jpegach.
    Nie wiem jak inni, ale ja robię w RAWach po to, aby je obrabiać i zostawić dzieciom i wnukom łądnie wyglądające jpegi.

Cytat Zamieszczone przez Andi74 Zobacz posta
    w D5000 leprze wychodzily jpg z ostroscia na +5 i nasyceniem +1
    Mam dodatkowe pytanie: czy D5000 robił lepsze zdjęcia od D300 na TYCH SAMYCH ustawieniach (ostrość, nasycenie itd), bo nie wynika to jasno z Twojego postu. Matryca ta sama, procesor ten sam, jeśli różnica jest znaczna na tych samych ustawieniach/warunkach/z takim samym obiektywem to może problem leży gdzie indziej?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 27-04-2013 o 12:23
    FujiLove again and again...

Domyślnie

motoko

przy D5000 problem lezy w ostrosci

mialem przez moment w domu 3 puchy D50 moja D80 i D5000 do wyboru jako nastepca po D50 bo sie trafila okazja zeby wyminic wybor padl na D5000 bo fotki byly przy Cmos w domu przy zarowym jasniejsze niz na D80

D5000 bylo w domu do poki nie zrobilem dobrego uczynku koledze robiac fotki na chrzscinach gdzie duza czesc prz< N18-105 byla nie ostra

trafil sie znajomy ze chce kupic mojego D5000 bo nie nagzal i chcialem przejsc na D90 ale ze ma problemy z AF a D300 nie to kupilem D300

ja dla mnie zdjecia z D300 so duzo bardziej ostre a reszta podobna tzn kolory ale mi chodzilo zeby bylo ostro
    nawet na syna meczach gdzie musze byc szybki zeby uchwycic jego bramki bo jest napastnikiem i tzw strzelcem wyborowym druzyny
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Proponuję trochę się wyciszyć i o trochę szacunku i tolerancji dla innych.
    Bardzo słuszna uwaga, tylko juz jedna karteczka za to poleciała.
    I jak się inaczej nie da to to wszystko o jpg vs RAW poleci w kosmos.

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    ..Dobrociom techniki takim jak auto WB który do dzisiaj ma kłopoty przy świetle żarowym..
    1. Sądzisz, że osoby robiące w jpg polegają na automatykach? Przykładowy WB można ustawiać w K i na kilka innych sposobów.
    2. Nie napisałem, że JPG stosuję zawsze i w dodatku jako jedyny format pliku. Wręcz przeciwnie, napisałem, że stosuję JPG + RAW, tylko RAW najczęsciej potem wyrzucam. Do gmerania w RAW jestem najczęsciej zmuszany właśnie przez WB w świetle mieszanym.
    Wolicie (tzn niektórzy, uogólniam) zmieniać ustawienia pracując przy kompie. Ja to rozumiem. Ale to wynika z niepewności co do tego co się dostanie pracując na jpg. Jeśli będzie się cały czas pracowało na RAW to nie ma szans nauczenia sie obserwowania koloru światła itp. Robi się kwadratura koła. Nie nauczycie się, bo nie używacie. Tymczasem to nie jest takie trudne.
    Ja bym na początku fotograficznej przygody zakazał pracy w RAW. To takie udogodnienie, które oducza analizy obrazu i pozwala iść na łatwiznę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

cyfrowy maczo jest alegorią do analogowego cwaniaka
    Kolega o tym nie pisał. I własnie dostałem ostrzeżenie za personalne obrażanie.
    Tylko kto kogo obraża!?
    Co dzieje sie z tym forum!
    Człowiek stara sie pomuc a trafia na takich przyjemniaczkow którzy nic nie wnoszą do tematu prucz zamętu.
    proponuje w kosmos ten temat.
    Ostatnio edytowane przez foveon ; 27-04-2013 o 12:46
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

d300 nie robi ostrzejszych fot od d5000 czy d3200, a na pewno nie lepszych... , odrębną kwestią jest celność modułu AF którą Andi sprecyzował w ost poście .
    Oba formaty zapisu mają swoje zalety.., mówienie że prawdziwy fotograf nie robi w formacie raw jest taką samą pomyłką jak to, że gazeta potrzebuje materiału w TIFF z 14bit głębią (opanujecie się) D300 już pozwala na bardzo mocy edit jpg w aparacie, pomijając mnogość ustawień przed samym naciśnięciu spustu migawki
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

1. Sądzisz, że osoby robiące w jpg polegają na automatykach? Przykładowy WB można ustawiać w K i na kilka innych sposobów.
    Napisałem tak w odpowiedzi na post kolegi Foveon:

Nawet taki analogowy kozak po przesiadce na cyfrę cieszył się z dobroci techniki takich funkcji jak automatyka balansu bieli
    Jeśli będzie się cały czas pracowało na RAW to nie ma szans nauczenia sie obserwowania koloru światła itp. Robi się kwadratura koła. Nie nauczycie się, bo nie używacie. Tymczasem to nie jest takie trudne.
    Ja bym na początku fotograficznej przygody zakazał pracy w RAW. To takie udogodnienie, które oducza analizy obrazu i pozwala iść na łatwiznę.
    Wybacz Jacku, jestem mówiąc obcesowo "za cienki" na obserwowanie koloru światła. Dzienne jeszcze ujdzie, cień, poranek czy pełne słońce, ale co zrobić ze sztucznym, w tym wymuszonymi przez EU świetlówkami energooszczędnymi, których temperatura ma rozrzut większy niż radziecka pepesza w rękach podpitego czerwonoarmisty? I zmienia się nieprzewidywalnie od momentu włączenia przez kilka minut?
    Foveon wspomniał o dobrociach techniki, dla Niego jest to AWB, dla mnie RAW.
    A wracając do tematu, to proponuję wyostrzanie +5, nasycenie +3 i kontrast +2
    FujiLove again and again...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Pozwolę sobie również zabrać głos w dyskusji.

Jestem amatorem, robię fotki w RAW bo obróbka w LR to dla mnie odpowiednik pracy z powiększalnikiem. Jako, że fotografia to moje hobby czasu spędzonego na obróbce nie uważam za stracony, po prostu lubię to. no i coraz częściej finalnym produktem zabawy jest nie jpg a wydruk.

Ktoś kiedyś porównując fotografie analogową z cyfrową twierdził, że robienie w RAW i późniejsza obróbka odpowiada dawnemu samodzielnemu wywoływaniu negatywu i robieniu odbitek, robienie jpg to oddanie negatywu do labu.
    Można się z tym nie zgadzać ale coś w tym jest.
    Uważam, że każdy z nas sam podejmuje decyzje w jakim formacie chce zapisywać zdjęcia i jeśli jest mu z tym dobrze a rezultaty są zgodne z oczekiwaniami to jest ok i nic nikomu do tego.

Kilka postów wyżej Jacek_Z napisał:
    "I myslisz, że dinozaury to oglądały negatywy czy jednak może odbitki z nich?"

Nie wiem jak inni pamiętający czasy analogowe i wywołujący samodzielnie zdjęcia, ale zanim mogłem zobaczyć odbitkę najpierw moim oczom ukazywał się negatyw

I jeszcze jedna, trochę smutna jak dla mnie sprawa:

Na innym fotograficznym forum jest użytkownik, który najchętniej zezwoliłby na kupno lustrzanki jedynie osobom z udokumentowaną podstawową wiedzą na temat fotografowania.
    Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, ale on przynajmniej modem nie był....

Strona 9 z 23 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów