Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Question Przepalenia u D70

Dzieńdobry.
    Posiadając nikona d70 od dawna miewam problemy z przepalonymi zdjęciami. Jeśli jest ostrzejsze światło to na zdjęciach powstają białe plamy(fragmenty). W innym przypadku na obrzeżach obiektu ,,centralnego".
    Czy można jakoś temu zaradzić? Proszę o pomoc.
    Pozdr. Dnawrocki
    Nikon D200 ,Nikon D70 + Nikkor 300 f4,Nikkor 70-300 4-5.6G ,Nikkor 18-70 3,5-4,5 G ED DX MB-D200, plecak lowepro,byly sprzet:canon eos 10, tamron 28-300, sigma 100-300 f4.Serdecznie Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dnawrocki Zobacz posta
    Jeśli jest ostrzejsze światło to na zdjęciach powstają białe plamy(fragmenty).
    Norma.
    Co można zrobić? Poczekać aż słoneczko troszkę zajdzie i będą mniejsze kontrasty lub bawić się w HDR.

PS. Współczuję zakresu ogniskowych. 100mm to bardzo wąsko jak na to, że jest to Twoje jedyne szkło.
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Rozwiazan jest kilka:
    - przymkniecie przysłony (np. zasada f16 czyli ISO odwrotnie proporcjonalne do czasu oraz wlasnie przsyłona na f16),
    - przy krajobrazie - filtr np. szara połówka
    - unikanie kadrów pod ostre słońce

oraz tak jak pisze kolega wyzej - HDR

Domyślnie

Z początku miewałem takie problemy jak ty ale teraz bardzo rzadko
    fordclubpolska.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartasrasta82 Zobacz posta
    Z początku miewałem takie problemy jak ty ale teraz bardzo rzadko
    Czyli, że co... aparat Ci się "zreperował" , czy może nauczyłeś się lepsze fotki robić... Dziwna ta Twoja odpowiedź.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    Czyli, że co... aparat Ci się "zreperował" , czy może nauczyłeś się lepsze fotki robić... Dziwna ta Twoja odpowiedź.
    Tą odp zostawię bez komentarza...
    fordclubpolska.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartasrasta82 Zobacz posta
    Tą odp zostawię bez komentarza...
    Chodzi o to, że problemy z przepałami zawsze będą jak się "nieodpowiednio" fotki robi i nie zależą one od aparatu. Chciałem, abyś rozwinął myśl, że na początku je miałeś, a teraz już "bardzo rzadko". Znaczy co? Unikasz słońca, nie robisz pod słońce... To byłaby odpowiedź sensowna, a Twoja sprawie wrażenie, że to może kiedyś minie... Ciekawi mnie kiedy

Domyślnie

A nie lepiej zmienić ustawienia ustawienia kompensacji tonalnej w aparacie ?
    Jeżeli kompenscję masz ustawioną na AUTO to w pewnych warunkach -jak wszystkie automatyki- głupieje.

Domyślnie

Oczywiście, że problemy z "przepałem" zawsze będą .Słońca nie unikam a wręcz przeciwnie.Zdjęcia pod słońce to bardzo rzadko robię.
    Nigdy nie robię na AUTO. Zawsze na Wb-PRE.
    Ostatnio edytowane przez Bartek-Kacper ; 28-05-2007 o 00:10
    fordclubpolska.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tharatyn Zobacz posta
    Chodzi o to, że problemy z przepałami zawsze będą jak się "nieodpowiednio" fotki robi i nie zależą one od aparatu.
    Zaraz, zaraz... to troche nie tak. Przepały wynikaja wlasnie z ułomności matrycy (jej małej rozpietosci), a do osoby naciskajacej spust nalezy tylko umiejetnie zniwelowanie tego faktu poprzez stosowanie roznych technik fotografowania.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów