Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

Andrzeju, nie wiem czy filtry o których mówisz to wersja "slim". Jeśli nie, to jest ryzyko, że na zoomie przy 18 mm będzie winietować. Slim nie powinien. Sprawdź to. Ja mam Marumi DHG Circular P.L.D (slim), używam go z 18-200 VR i na 18 mm nie winietuje. Kiedyś miałem coś innego w wersji nie slim i winietował. Przy bardzo szerokim kącie, n.p. na Tokinie 12-24 na 12 mm nawet filtry slim winietują.
    Krzysztof W.
    D500, D300S, F8, S10-20, S18-35, N16-80, T45, S50-150 OS, N200-400 VR, SB600, SB800 i jeszcze parę innych zabawek...
    nick-on.photler.com

Domyślnie

Ja bym jednak rozważył system Cokin i jakiś filtr połówkowy na początek. Oczywiście jeśli chcesz osiągnąć większe nasycenie nieba. Sam polar nieznacznie zwiększy nasycenie a z powodu swoich właściwości 'pogłębi' cienie na chmurkach. Nieświadomie użyty może sporo zepsuć.
    Polarka już się pozbyłem ale jeśli jesteś z okolic Poznania to mogę użyczyć swoich dwóch połówek do testów.
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nick-on Zobacz posta
    Andrzeju, nie wiem czy filtry o których mówisz to wersja "slim". Jeśli nie, to jest ryzyko, że na zoomie przy 18 mm będzie winietować. Slim nie powinien. Sprawdź to. Ja mam Marumi DHG Circular P.L.D (slim), używam go z 18-200 VR i na 18 mm nie winietuje. Kiedyś miałem coś innego w wersji nie slim i winietował. Przy bardzo szerokim kącie, n.p. na Tokinie 12-24 na 12 mm nawet filtry slim winietują.
    Wg. strony producenta (dot. filtru Marumi Super DHG PL-C) jest informacja: cienki, matowy pierścień typu "Wide" (Slim) więc chyba jest "slim".

Cytat Zamieszczone przez trixiglk Zobacz posta
    Ja bym jednak rozważył system Cokin i jakiś filtr połówkowy na początek. Oczywiście jeśli chcesz osiągnąć większe nasycenie nieba. Sam polar nieznacznie zwiększy nasycenie a z powodu swoich właściwości 'pogłębi' cienie na chmurkach. Nieświadomie użyty może sporo zepsuć.
    Polarka już się pozbyłem ale jeśli jesteś z okolic Poznania to mogę użyczyć swoich dwóch połówek do testów.
    Dzięki za chęci ale do Poznania mam kawał drogi. Choć poczytam jeszcze o systemie Cokin i zobaczę koszty jakie są z nim związane...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 17-04-2013 o 15:57
    Nikon

Domyślnie

Mogę polecić Marumi Super DHG, bo sam używam. Zresztą, na każdym obiektywie mam filtry tej marki, czy to w polarze, czy UV. (Choć kiedyś używałem głównie Hoya)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej-D Zobacz posta
    Mogę polecić Marumi Super DHG, bo sam używam. Zresztą, na każdym obiektywie mam filtry tej marki, czy to w polarze, czy UV. (Choć kiedyś używałem głównie Hoya)
    Czyli do moich potrzeb tj. focenia w górach i nad morzem polarek Marumi Super DHG będzie ok?
    Nikon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów