Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: D600 + wu-1b

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    A WU-1a nie działa z D7000?
    Oczywiście, że nie... to nawet nie to gniazdo. Teoretycznie da się przerobić WU-1b w podobny sposób jak WU-1a dla D800 (poczytaj: http://www.tech-blog.pl/2012/11/30/i...i-nikon-wu-1a/).

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    W sumie do D600 to mogli to wi-fi wbudować bo to w sumie koszt kilku dolarów. Nawet niech by był ta stówę czy dwie droższy zawsze to jedna "przeszkadzjka" mniej do wetyknięta w body.
    Wyobraź sobie, że jesteś producentem aparatów. Jakbyś włożył w takiego D600 wszystkie możliwe funkcje, w tym GPS, Wi-Fi, BT, to poza serwisem i niezbędnym wyposażeniem takim jak obiektywy i lampy, na czym kosiłbyś jeszcze klientów? Poza tym, nie każdy potrzebuje, a jak ktoś potrzebuje to niech płaci. Koszt produkcji takiego WU-1a/b, to z moich kalkulacji (przy 1000 sztuk) około 6-8 USD (nie wliczając kosztów wytworzenia i przetestowania oprogramowania i obudowy). A sprzedaje się to u nas po około 200 PLN.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Wyobraź sobie, że jesteś producentem aparatów. Jakbyś włożył w takiego D600 wszystkie możliwe funkcje, w tym GPS, Wi-Fi, BT, to poza serwisem i niezbędnym wyposażeniem takim jak obiektywy i lampy, na czym kosiłbyś jeszcze klientów? Poza tym, nie każdy potrzebuje, a jak ktoś potrzebuje to niech płaci. Koszt produkcji takiego WU-1a/b, to z moich kalkulacji (przy 1000 sztuk) około 6-8 USD (nie wliczając kosztów wytworzenia i przetestowania oprogramowania i obudowy). A sprzedaje się to u nas po około 200 PLN.
    Canon w 6D zamontował GPS i Wi-Fi to i Nikon mógł

Mnie osobiści strasznie wkurza nie sam koszt tych dodatków tylko to, że wystają z obudowy i po po prostu przeszkadzają.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 09-04-2013 o 00:45
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Jak najbardziej prawdziwe. Pozwolę sobie zacytować fragment z forum dpreview:

"camranger =

off-the-shelf wireless TP-LINK router ($35, http://www.amazon.com/TL-MR11U-Genui.../dp/B008XD4EMG) +

+ open source firmware OpenWrt ($0, http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr11u) +

+ open source library gPhoto ($0, http://gphoto.org/proj/gphoto2/).

So you're paying about $250 for an iOS app..."

Tak, alternatywny firmware + odpowiedni soft. OpenWrt to tak naprawdę Linux więc teoretycznie możesz tam uruchomić (po skompilowaniu) każdy dostępny soft na Linuxa, w tym właśnie gPhoto.

Czyli twierdzisz, ze jeśli coś*jest 'ios app' to nie jest warte złamanego grosza? Camranger to narzędzie dla fotografów utrzymujących się*z fotografowania, a dla zawodowca to stosunkowo niska cena. Jeśli chcesz tańsze rozwiązanie, kup kartę*eye-fi (mam, polecam). Jednak możliwości 'out-of-the-box' urzadzenia camranger biją na głowę*konkurencję.
    Jeśli ktoś posiada tablet z adroidem, rozwiązanie helicon focus wydaje się ciekawą alternatywą, pytanie czy potrafi działać bezprzewodowo za pośrednictwem opisanych modemów tp-link ?
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cammal Zobacz posta
    Czyli twierdzisz, ze jeśli coś*jest 'ios app' to nie jest warte złamanego grosza?
    Nie, twierdzę jedynie, że to nieładnie nawet nie poinformować potencjalnego klienta o tym, co tak naprawdę jest przedmiotem sprzedaży. Bo oni nie są producentem urządzenia, co więcej wykorzystują otwarte oprogramowanie na licencji GPL i jeżeli modyfikowali kod źródłowy, a wiele na to wskazuje, to powinni udostępnić źródła... i teraz najlepsze - do każdego urządzenia powinni dołączyć informacje o tym, że wykorzystują oprogramowanie/fragmenty/etc. na licencji GPL.

Ale to tak całkowicie poza tematem. Jak ktoś chce zapłacić 300 USD za rozwiązanie, które może mieć za darmo, to jego sprawa

Domyślnie

Witam, możecie mi powiedzieć, jakiego oprogramowania używacie, to z instrukcji Nikona nie pozwala nawet zmienić paramentów ekspozycji...

chodzi o D600 + WU-1b.

Czy da się sterować z poziomu lightrooma lub zgrywać zdjęcia na komputer tym adapterem ?

Domyślnie

Do sterowania nikonami służy oprogramowanie Nikon Camera Control Pro.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar Jaras
    Miasto
    Biała Podlaska/Warszawa

Domyślnie

miron19j, czy da się wybrać aby same jpgi leciały tylko do podglądu na kompa lub tablet, a rawy zostawały w puszcze?
    Mam Eye-Fi i mimo zapisu na kartę RAW+jpg mogę zaznaczyć same jpgi dzięki temu jest szybszy podgląd.
    Nikon D80, D2x, D600 jeszcze nie zakurzony | Nikkor 14-24 F2.8 | Nikkor 24-70 F2.8 | Nikkor 18-135 | Nikkor 17-55 F2.8 | SB-900 | SB-800 | Lowepro Fastpack 350

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Do sterowania nikonami służy oprogramowanie Nikon Camera Control Pro.
    Jednak nie funkcjonuje ono przy pomocy WU-1a/b.

Domyślnie

Co do sterowania bezprzewodowego na Androidzie:
    Jest CamRanger, ale jest też DSLRDashboard i do tego serwer do uruchomienia na OpenWRT. Dla TP-Link MR3040 jest gotowa paczka do wgrania poprzez aktualizację softu przez interfejs routera.
    Paczki dla MR3040 do pobrania stąd:
    https://code.google.com/p/dslrdashboard/downloads/list
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 17-09-2013 o 12:44 Powód: poprawa modelu routera
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Witajcie,

Nie będę zakładał nowego tematu, bo ten jest zbliżony... Szukam rozwiązania sterwania aparatem z masztu 15m i chcę rozwiązać to w ten sposób:
    - puszka d7100
    - adapter WU-1A
    - tani tablet na androidzie + helikon

Czy to przejdzie? czy helikon nie jest do sterowania przez WiFi? druga kwestia to czy WU-1A zaprzęgnę pod d7100 (bo oficjalnej informacji o tym nie mam a filmy na YT są).

Dzięki za pomoc - nie chcę się kolejny raz przekonać, że to nie zadziała i później za 50% ceny będę sprzedawał...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów