Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Ustawienia Nikon D90

Witam, na wstępie dodam, że zostałem wydelegowany przez szefa do wykonywania zdjęć materiałów i na temat fotografii pojęcie mam dosyć blade .
    Znam za to w miarę dobrze Photoshopa.
    Dostałem aparat Nikon D90 + lampy oświetleniowe x 4 + statyw. + obiektyw Nikkor 18-105 mm 1:3.5-5.6G ED
    W jaki sposób dobrać najlepsze ustawienia aparatu - zdjęcia będą wykonywane na jedno kopyto tylko będzie zmiana tkaniny.
    Tkaniny są przeróżne - od wzorków kolorowych po gładkie tła przez przezroczyste tkaniny.
    Kolor rolety na której są fotografowane tkaniny to niebieski.
    Nie chcę ustawiać trybu automatycznego bo zdjęcia wychodzą tragicznie.
    W dalszej kolejności zdjęcie będzie skalowane i poprawione w Photoshopie CS 2 - dodawany kontrast + wyostrzenie poszczególnych elementów.
    Czy jest ktoś w stanie doradzić w tej kwestii?

Domyślnie

Powiedz szefowi, że na temat fotografii masz niewiele do powiedzenia i żeby wynajął fotografa. Sorki, ale praca z lampami wymaga naprawdę trochę nauki i czasu... Masz odwagę, jeśli zgadzasz się na propozycję szefa...

Chyba nie oczekujesz, że zadasz pytanie "jak?" i dostaniesz złotą receptę "tak"
    Opanowanie i świadome używanie światła studyjnego to wyższy poziom a jeśli pojęcie masz "blade" to wybacz, ... Chyba, że to usatysfakcjonuje Twojego szefa...
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 04-04-2013 o 15:45
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Niestety fotograf nie wchodzi w grę z racji kosztów .
    Dlatego z całej załogi szef zaproponował to właśnie mnie bo zajmuję się stroną internetową i znam photoshopa.
    Powiedziałem, że spróbuję, ale nie ukrywam, że chętnie bym się zagłębił w sztukę fotografii.
    Zdjęcie naprawdę nie są wymagające bo jest to tkanina 100 cm x 100 cm.
    Resztę jestem wstanie wyciągnąć sobie w photoshopie.
    Obecnie pstrykam zdjęcia w trybie makro jestem z nich w miarę zadowolony jednakże jeśli posiada się takie możliwości chciało by się robić lepsze.
    Szef nie jest osobą czepliwą i nie ma problemu ze zdjęciami, które wykonuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plejaz Zobacz posta
    Niestety fotograf nie wchodzi w grę z racji kosztów .
    Dlatego z całej załogi szef zaproponował to właśnie mnie
    Czyli znalazł przysłowiowego "jelenia" żeby przyoszczędzić.
    Zawsze to więcej kasy na nowe auto czy luksusowa wycieczkę
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Uwielbiam takich "szefów" ...

Domyślnie

Nie do końca tak jest. To mój wujek .
    Jeśli nie ma "optymalnych" ustawień to może ktoś poleci książkę na dobry początek ?

Domyślnie

Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej Scotta Kelby
    FX 24 50 70 200 Sb-900

Domyślnie

Wujek, nie wujek... Chodziło mi o podejście
    Na początek (nie znam Twojego poziomu, ale z tego co piszesz wnoszę) każda o podstawach fotografii, sprzęcie, technikach, kadrowaniu, świetle... Ale to nie działa tak, że przeczytasz magiczną książkę i wujkowi będziesz robił świetne fotki. Proponuję po przeczytaniu i zapoznaniu się z podstawami zapisać się na jakieś warsztaty studyjne gdzie liźniesz teorię i praktykę. Wtedy ćwiczenie na sprzęcie wujka i może po jakimś roku... A kluczowe pytanie, ile masz czasu na "przygotowanie się"?

Domyślnie

W sumie pewnie każda książka, która powie jak pracować ze światłem. Temat wydaje się o tyle trudny, że zdjęcia powinny pokazać specyfikę danej tkaniny. Dlatego jedne, jedyne ustawienia nie wchodzą w grę. Sam piszesz "Tkaniny są przeróżne - od wzorków kolorowych po gładkie tła przez przezroczyste tkaniny..." dorzuć do tego różne faktury tkanin i robi niezły pasztet jeśli nie zapanujesz nad światłem. Na dodatek klienci mogą być rozczarowani gdy zdjęcie będzie się istotnie różnić w kolorystyce w porównaniu z fizyczną tkaniną.
    D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty

Domyślnie

Ustaw pokrętło aparatu na zielony aparacik z napisem auto i rób zdjęcia. Resztę obrobisz w PS'ie.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów