A ja polecam wyciągnięcie z szafy jakiegoś starego kompakta i udowodnienie sobie, że to fotograf robi zdjęcia a nie aparat. A RX100 też bym chętnie kupił gdyby nie to, że obecnie mam już 3 aparaty i ciężko znaleźć argumentację za kolejnym![]()
Szukaj
A ja polecam wyciągnięcie z szafy jakiegoś starego kompakta i udowodnienie sobie, że to fotograf robi zdjęcia a nie aparat. A RX100 też bym chętnie kupił gdyby nie to, że obecnie mam już 3 aparaty i ciężko znaleźć argumentację za kolejnym![]()
Może i bym wyciągnął ale nie mammoja narzeczona ma jakiegoś samsunga ale nie pamiętam modelu. Zawsze jest jeszcze aparat w telefonie
ale tym co ja mam to nie zaszaleje
![]()
Nikon D300, Nikkor AF-S 70-200 f/2,8G ED VRII, Sigma 50 F1.4 EX DG HSM, SB-900
www.mateuszbanasik.digartfolio.pl
RX100, jest może ok, ale ma jedną, duzą jak dla mnie wadę, gdy rozważamy go jako jedyny aparat. Mianowicie nie ma stopki na zewnętrzną lampę błyskową, a w pewnych sytuacjach jest ona niezbędna aby wykonać dobre zdjęcie.
Przykładowo, zaawansowany kompakt plus zewnętrzna lampa i nawet kotlety nie są straszne.
PS
Na portretowych ogniskowych RX100 da mniejsze rozmycie niż LX7, EX2 czy nawet XZ-1/2 ....
Tu się akurat nie wypowiem bo nie wiem jak to jest ale raczej nie będzie to miało dla mnie aż tak dużego znaczeniaNa portretowych ogniskowych RX100 da mniejsze rozmycie niż LX7, EX2 czy nawet XZ-1/2 ....
Nikon D300, Nikkor AF-S 70-200 f/2,8G ED VRII, Sigma 50 F1.4 EX DG HSM, SB-900
www.mateuszbanasik.digartfolio.pl
Mam kompakt od roku i jakoś nie zauważyłem żeby robił randomowo zdjecia. Nie wiem jaki masz kompakt, ale mój nie ma problemów z naświetlaniem i powtarzalnością. Po prostu są kompakty i kompakty. Rownie dobrze można by wysnuwać opinię na temat DSLR na podstawie Nikona D60, a obiektywów na podstawie jego kita, lub np. wygody pracy z analogiem na podstawie Zenita.
No to jest własnie najlepsza droga zeby sobie wyrobić opinię o tym ze kompakty sa kiepskie, czyli wziecie starego modelu.
W życiu dla potrzeb własnych lampy zewnętrznej nie używałem..
Völkchlor
Skontaktuj się z nami