Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Moje pierwsze.

Domyślnie Moje pierwsze.

Witam.
    Poniżej przedstawiam kilka moich pierwszych zdjęć wybranych z około 150 fotek, czyli już wiecie jaki ze mnie kompletny amator. Co do obróbki jest u mnie jak z kasą, czyli baaaaaaardzo kiepsko.

Pozdrawiam, Rafał.

1.

2.

3.

4.

5. Kamuflaż.

6.

7.

8.

9.

10.

Nikon D300s + 70-300 VR
    Ostatnio edytowane przez rafałm ; 29-03-2013 o 23:08

Domyślnie

Sorry, ale ja nic nie widze

Domyślnie

mała awaria.

Domyślnie

1 była całkiem fajna, gbyby ptak nie był odwrócony tyłem, na pozostałych ujęciach bałagan i ogólny brak ostrości. Proponuję śledzić portale przyrodnicze i wyciągać wnioski na przyszłość, powodzenia

Domyślnie

Dzięki za komentarz. Zdjęcia były robione z dość dużej odległości i są to cropy x100, x50.
    Nieostrość to na pewno moja wina, bo dopiero zaczynam i może kiedyś będzie lepiej.
    Mam takie pytanie: który AF lepiej używać przy tego rodzaju zdjęciach? AFC czy AFS, bo wydaje mi się, że AFC nie nadąża za tymi małymi ptaszkami...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafałm Zobacz posta
    Dzięki za komentarz. Zdjęcia były robione z dość dużej odległości i są to cropy x100, x50.
    Nieostrość to na pewno moja wina, bo dopiero zaczynam i może kiedyś będzie lepiej.
    Mam takie pytanie: który AF lepiej używać przy tego rodzaju zdjęciach? AFC czy AFS, bo wydaje mi się, że AFC nie nadąża za tymi małymi ptaszkami...?
    Używaj wyłącznie AFC/ostrość jest ciągle ustawiana/, punkt AF krzyżowy, zdjęcia seryjne włącz.

Domyślnie

Pełzacz byłby najlepszy, gdyby nie crop i utrata jakości. Staraj się nie patyków przesłaniających ptaka. Na początku rezygnuj z fotografowania na tle nieba i na bardzo jasnych tłach (śnieg), może to powodować problemy z poprawnym naświetleniem ptaka lub tła, a po za tym mało atrakcyjnie wygląda. Co do AF to zależy od sytuacji, czasem AFC w gąszczu może się zgubić a zdjęcia seryjne są głośne i wystraszą modela.
    Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.

Domyślnie

Dzięki wam za odpowiedź i rady, które postaram się wykorzystać w najbliższym wolnym czasie.

Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów