Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrowiec Św.

Smile Sigma 70-200 2.8 APO EX DG OS HSM

Mam pytanie a zarazem prośbę: Czy ktoś może mi pomóc w wyborze między nikkorem 70-200 ED VR a wspomnianą Sigmą. Zależy mi na tej ogniskowej. Zasadniczo chodzi o śluby. Gdybym dysponował większą gotówką nie wahałbym się zakupić nikkora. Zakup planuję dopiero za jakieś dwa miesiące, ale już teraz się rozglądam. I jeszcze jedno: czy może raczej warto kupić używany N zamiast nowej S? Będę wdzięczny. Z S mam na razie 85 1.4 i jestem zadowolony, oczywiście była w kalibracji. Pozdrawiam i czekam na jakieś konstruktywne podpowiedzi użytkowników wspomnianych szkieł.

Domyślnie

Moim zdaniem nie warto pakować się w stare 70-200 VR, które już wiele mają za sobą, a poza tym na brzegu kadru są słabe. Sigma ma gwarancję i według opinii jest bardzo dobrym obiektywem. Chciałem kiedyś kupić to szkło, ale z tego względu że nie zajmuję się profesjonalnie reportażem i nie zawsze potrzebuję obrazu ostrego jak brzytwa, kupiłem starą Sigmę 70-200 i też jestem bardzo zadowolony.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez norbinorbi Zobacz posta
    Mam pytanie a zarazem prośbę: Czy ktoś może mi pomóc w wyborze między nikkorem 70-200 ED VR a wspomnianą Sigmą. Zależy mi na tej ogniskowej. Zasadniczo chodzi o śluby. Gdybym dysponował większą gotówką nie wahałbym się zakupić nikkora. Zakup planuję dopiero za jakieś dwa miesiące, ale już teraz się rozglądam. I jeszcze jedno: czy może raczej warto kupić używany N zamiast nowej S? Będę wdzięczny. Z S mam na razie 85 1.4 i jestem zadowolony, oczywiście była w kalibracji. Pozdrawiam i czekam na jakieś konstruktywne podpowiedzi użytkowników wspomnianych szkieł.

A toś sobie wybrał zestawienie, zaraz zlecą się fanatycy nikkora i nie dadzą dojść do głosu zwolenikom sigmy.

Domyślnie

Kupiłem w listopadzie zeszłego roku Sigmę 70-200 OS HSM, myślę, że to był dobry zakup, nie żałuję. Używam z D700 oraz D90, ostrzy dobrze (nie stwierdziłem BF ani FF). Trzy lata gwarancji piechotą nie chodzi.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

Dzięki koledzy, zaraz zacznę lekturę. Szczerze mówiąc chodzi o kasę, jak zawsze. Właśnie z d700 będzie używana. Był tu na forum już podobny wątek, ale koledze chodziło o rodzinny spracerzoom i miał inne wymagania, dlatego podpowiedzi były dla mnie zbyt powierzchowne i nietrafione. Może ktoś jeszcze powie coś o użytkowaniu tej Sigmy, bo o Nikkora nie będę pytał. Jedynie interesuje mnie łapanie ostrości i bokeh oraz szybkość działania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez norbinorbi Zobacz posta
    Może ktoś jeszcze powie coś o użytkowaniu tej Sigmy, bo o Nikkora nie będę pytał. Jedynie interesuje mnie łapanie ostrości i bokeh oraz szybkość działania.
    To co dobre:

- jak trafi to jest super (ja generalnie jestem/byłem zauroczony)
    - jeśli chodzi o mnie działał szybko - złego słowa nie powiem
    - bokeh super

To co złe z D7000 co nie zmienia faktu że z innym body może być w 100% OK

- 5% trafionych niestety
    - brak powtarzalności

Domyślnie

Sigmę 70-200 2.8 os posiadam od września zeszłego roku. Z D300s brak problemów z ustawianiem ostrości. Stabilizacja gorsza niż w nikkorze 55-300. Generalnie szkło bardo fajne jedyne co może na początku przeszkadzać to pierścień ogniskowych który chodzi odwrotnie jak w nikkorach, więc wymaga przyzwyczajenia.
    Fotka zrobiona tym szkłem:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224434
    Uzależniony od B Ł Y S K A N I A

Domyślnie

Wyrzuć ten aparat.
    Na D3/D3S mam 100/100 trafionych.

Cytat Zamieszczone przez chemfiz Zobacz posta
    To co złe z D7000 co nie zmienia faktu że z innym body może być w 100% OK

- 5% trafionych niestety
    - brak powtarzalności

Domyślnie

A czy u Was w tym szkle też wyraźnie słychać załączenie i wyłączenie stabilizacji? Bo mam wrażenie, że tu jest dużo głośniejsze niż np. w 70-300VR

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów