Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie D5100 parametry matrycy

Witam Wszystkich poraz pierwszy,
    Używam D5100 do astrofotografii, gdzie mógłbym znalezść paramerty aparatu takie jak na tej stronie
    http://www.sensorgen.inf podobno jest to ta sama matryca co w D7000 ale czy na pewno?
    Gdzie zanalzłbym takie parametry jak:
    Full well capacity in e-, Read Noise in e-, przelicznik ISO - Gain, ISO - Saturation in e-?

Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

www.dxomark.com Znajdziesz tam wszystko a nawet i więcej.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    www.dxomark.com Znajdziesz tam wszystko a nawet i więcej.
    Dziękuję za informację przejrzałem tą stroonę i nie znalazłem tych danych (może są inaczej nazwane lub nie ropoznaję ich).

Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Sorry, ale dalej nie znalazłem tego co jest mi potrzebne. Z porównania na stronie wynika że matryce obu aparatów D5100 i D7000 są identyczne. Ale nie znalazłem informacji na temat głebokości studni potencjału pojedynczego piksela, albo nie umiem ich odczytywać.

Domyślnie

W ogóle puciek czytasz co on do Ciebie pisze, a co ty mu wysyłasz?
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

No sorry..... Link z pierwszego postu nie działa ... brak strony.... Info o matrycy jest na www.dxomark.com - dokładne wymiary wraz z wymiarami pixela + inne parametry matrycy. Nie wiem co jeszcze gość chciałby uzyskać.

ps. Dexter88 nie wiem o czym mówisz, bo wszystkie parametry tej matrycy podałem w linkach.
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 21-03-2013 o 23:09

Domyślnie

Sorry, nie sprawdziłem linku poprawny to http://www.sensorgen.info
    Do astrofotgrafiii stosuje się specjalistyczne kamery które mają swoje charakterystyczne parametry. Ponieważ są to też matryce CCD to kmery DSLR też posiadają te parametry ale nie są one tak wyeksponowane:
    Np
    Sprawnośc kwantowa QE oznacza jaki procent padających elektronów na matrycę zostanie zarejestrowanych. Załózmy że na piksel pada 1000 elektronów to przy sprawności QE 30% matryca zarejestruje 300 elektronów
    Głębokość studni potencjału ozancza ile maksymalnie elektronów może zarejestrować piksel. Po przekroczeniu tej wielkości elektrony zaczynają się przelewać na sąsiadujące piksele. Im większa studnia tym większe różnice tonalne mogą być zarejestrowane. Przy 14 bitowym zapisie i studni około 16k to można określić wartość z dokładnoscią do jednego elektronu.
    Ostatnio edytowane przez AWE1 ; 21-03-2013 o 23:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    ps. Dexter88 nie wiem o czym mówisz, bo wszystkie parametry tej matrycy podałem w linkach.
    "DxO data provides an excellent source of sensor information. However, its authors have decided to present that information so as not to give the three major 'figures of merit' which are commonly used by designers of imaging equipment."
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

To Ci powiem, że D5100 ma taką samą matrycę jak D7000 i ten model bierz pod uwagę przy sprawdzaniu parametrów na swojej stronie.

Do Dexter88:

More recently a more complete sensor data resource has become available through DxOMark.com. This resource, produced by the image software company DxO has offered a complete set of sensor data, measured to a precise and rigorous standard.
    Ostatnio edytowane przez puciek ; 22-03-2013 o 07:02

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów