Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Indie, Nepal 2013

W ubiegłym roku byliśmy miesiąc w Indiach. Tu jest relacja z tej wyprawy: http://india.3n.com.pl.
    W tym roku postanowiliśmy pojechać na północ Indii, a potem zahaczyć o Nepal.
    Tu jest plan tegorocznej wyprawy: http://himalaya.3n.com.pl.
    Ponieważ plan nie jest ostatecznie zatwierdzony, a mamy kilka wątpliwości - będę wdzięczny za ewentualne sugestie.
    Interesują nas przede wszystkim nastepujące kwestie:
    1. Czy ktoś był w Dharamsala. Czy warto tam zanocować?
    2. Czy ktoś był w Leh. Jak wygląda zwiedzanie Nubra Valley? (podobno nie można tam wjechać swoim samochodem - trzeba korzystać z transportu lokalnego)?
    3. Jak bardzo różni się klimat nizinny od tego w Kashmirze?
    4. Co z wyżywieniem i cenami w górach? Podobno są dużo wyższe niż na nizinach. Czy to prawda?
    5. Czy ktoś był w Nepalu w miejscowości Butwal? Mamy tam dwa noclegi, ale zastanawiamy się czy nie zrezygnować z jednego na rzecz nocelgu w Dharamsala.
    6. Czy ktoś był na safari w Chitwan National Park (w Nepalu)?
    7. Co i jak zwiedzić w Kathmandu (dolina Kathmandu - ktoś był?)

Stefan

Domyślnie

Odpowiem tylko na część pytań:
    6. Daruj sobie, gorąco radzę. Kompletna strata czasu.
    7. Po prostu wyeksploruj trzy bliskie sobie miasta Katmandu-Bhaktapur-Patan. Bilety wstępu wyznaczą rewiry eksploracji.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Dharamshala i McLeod Ganji to bardzo klimatyczne, tybetańskie miejsca. Mówiąc krótko - warto tam zajrzeć i poczuć specyficzny klimat. Choć nie ma tam zabytków i konkretnego zwiedzania, to właśnie klimat tego miejsca jest warty odwiedzenia. Dookoła piękne góry - tam też warto zajrzeć - np. krótki treking do wioski Triund, lub nieco dalej na 4350mnpm - przełęcz Indrahara pass.
    Co prawda byłem tam... 12 lat temu, ale takie miejsca szybko się nie zmieniają.
    D850 | D780 | N80 | S 24-105/4 | N24-85 3,5-4,5 VR | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Najgorsze jest to, że mimo że będziemy tam 33 dni - to ciągle jest mało czasu i nie wiadomo co wybrać, a co odpuścić.

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Odpowiem tylko na część pytań:
    6. Daruj sobie, gorąco radzę. Kompletna strata czasu.
    Możesz napisać coś więcej? Kiedy byłeś (w jakiej porze roku?) Na czym polega to safari? W Masai Mara jeździliśmy terenowym samochodem z otwartym dachem. Zwierzaków było pod dostatkiem. A tam jak jest? Nie zrobiłeś nic? (w sensie żadnych zdjęć?)

Stefan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stefan_N Zobacz posta
    Kiedy byłeś (w jakiej porze roku?) Na czym polega to safari? W Masai Mara jeździliśmy terenowym samochodem z otwartym dachem. Zwierzaków było pod dostatkiem. A tam jak jest? Nie zrobiłeś nic? (w sensie żadnych zdjęć?)
    Byłem miesiąc temu. Nie wiem czy każde safari w Chitwan jest takie jak nasze, ale to nie widziałem tam żadnych jeepów ani tras dla nich. Jeździ się na słoniach:

i pływa się dłubankami:

Lasek podobny mam koło domu, fakt że nie jeżdżę po nim na słoniu, ale nie jest to jakaś taka atrakcja żeby się o nią zabijać.

Na łódkę z Wami mogą napaść lokalne bandy nadmuchiwanych krokodyli. Nie zamierzałem dać im kurczaka.

Można też spotkać nadmuchiwane hipopotamy. A może nosorożce.

Dużo żałosnych obrazków. Chociaż najgorszy jest żałosny dźwięk przewodnika, wmawiającego Ci że tędy chodzą tygrysy a tam robią kupę. Ale też możliwe, że to po prostu nie moje klimaty i niepotrzebnie Cię do tego zrażam.

Ale ogólnie najlepsze tam to było piwo. Znaczy się - najlepsze w Nepalu.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-03-2013 o 23:35

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Piszesz "nadmuchiwanych", czy żartujesz ? Jak długo ta jazda trwa?

Stefan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stefan_N Zobacz posta
    Piszesz "nadmuchiwanych", czy żartujesz ? Jak długo ta jazda trwa?
    No nie sprawdzałem, czy mają wentyle... ale się nie ruszały...

Poważniej: jazda trwa stanowczo za długo w stosunku do oferowanych atrakcji. W tym samym czasie dużo efektywniej przelecieć się po okolicznych wioskach.

Pytanie tylko, czy nie lepiej zostać dłużej w naprawdę fascynującym Katmandu i okolicach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Pytanie tylko, czy nie lepiej zostać dłużej w naprawdę fascynującym Katmandu i okolicach.
    No to jest pytanie - dlatego pytam . Dzięki za odpowiedzi.

Domyślnie

Jeżeli chodzi o moje wspomnienia z Nepalu i Indii (byłem 2 razy), to najatrakcyjniejszą częścią wypraw były trekingi w górach. Polecam zorganizowanie choć krótkiej, jednonoclegowej wycieczki.
    D850 | D780 | N80 | S 24-105/4 | N24-85 3,5-4,5 VR | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Dzięki wszystkim za uwagi. A czy ktoś z forumowiczów nocował w obozie w Sarchu:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sarchu
    Jakieś wrażenia i opinie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów