Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Domyślnie

Według mnie nie ma co porównywać, które szkło (35tka czy 50tka) jest "lepsza" (obie są bardzo dobre jeśli chodzi o stosunek możliwości/ceny) tylko to, która ogniskowa jest dla Ciebie odpowiedniejsza. Mam 35tką i wybrałem ją ze względu na to, że chciałem nią fotografować również szersze ujęcia i wykorzystywać ją jako podstawowy obiektyw na moim body. Jeśli zależy Ci jednak w większości na portretach typu "popiersie" i bliższych to obstawiałbym 50tkę.

Polecam jednak zakup bardziej uniwersalnej 35tki, a do prawdziwych portretów dozbierać i w przyszłości zakupić portretową 85tką
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sunnyluk Zobacz posta
    Według mnie nie ma co porównywać, które szkło (35tka czy 50tka) jest "lepsza" [...] tylko to, która ogniskowa jest dla Ciebie odpowiedniejsza
    Hmm.... żebym to ja... początkujący... wiedział, która ogniskowa jest dla mnie...

Mam 35tką i wybrałem ją ze względu na to, że chciałem nią fotografować również szersze ujęcia i wykorzystywać ją jako podstawowy obiektyw na moim body.
    Szczerze mówiąc to ja również b. poważnie zastanawiam się (na razie) wyłącznie nad jednym szkłem...

Polecam jednak zakup bardziej uniwersalnej 35tki, a do prawdziwych portretów dozbierać i w przyszłości zakupić portretową 85tką
    85 to na razie marzenie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Szczerze mówiąc to ja również b. poważnie zastanawiam się (na razie) wyłącznie nad jednym szkłem...
    W takim razie od 50tki bardziej polecam 35mm. Pisałeś o portretach całej postaci - tu lepsza będzie 35. Nie wiem czemu 50 miało by być lepsze "w plenerze"... 35 równie dobrze się sprawdzi.

Tak jak pisali poprzednicy, jeśli Cię stać na 2 szkła to bierz 35 i 18-105. Również mam taki zestaw i polecam.
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Domyślnie

W takim razie od 50tki bardziej polecam 35mm. Pisałeś o portretach całej postaci - tu lepsza będzie 35. Nie wiem czemu 50 miało by być lepsze "w plenerze"... 35 równie dobrze się sprawdzi.
    Jak czytam, że np. 85mm jest fenomenalny a 100mm wręcz idealny do zdjęć portretowych to zakładam (patrząc na tendencję wzrostową tych cyferek - im wyższa cyferka szkła, tym lepsze portrety można nim robić), że 50mm będzie "lepszy" do portretów od 35mm. Nie wiem, czy dobrze kombinuję. Stąd się pytam fachowców Chciałbym od razu inwestować w takie obiektywy, które będą dobrze mi służyć przez długi czas.

P.S. Opieram się na stronie http://photographylife.com/first-nikon-lens, gdzie na 1. szkła polecają 50mm jako idealne do portretów.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 12-03-2013 o 14:01

Domyślnie

Obiektyw dobierasz pod siebie a nie pod to co polecaja inni albo co mowia statystyki...
    Ja mam 35 i 85 i uwazam ze 85 bije na glowe 50 w portretowce. Ale to tylko moja opinia. Dla kazdego cos innego jest dobre. To kwestia gustu i poczucia piekna.
    Ja bym wzial na poczatek tego zooma i dopiero doszedl jakie bedzie drugie szklo. Wtedy mozna zdecydowac co potrzebne, czy 35, 50 czy moze 85...
    Po co ten pospiech?
    Pospiech jest tylko wskazany przy lapaniu pchel i jedzeniu z jednej miski

Pozdr.

Domyślnie

to kto co poleca to zależy od jego przekonań/doświadczeniu i zasobności portfela
    tu nie chodzi o to że im wyższa cyferka tym lepsze portrety można nim robić
    chodzi o to, że im dalej stoisz od modelki tym bardziej naturalną pozę, mimikę uzyskasz od modela mniej zniekształceń itp. Modelka się nie stresuje że 1m przed nią stoi facet z aparatem i robi jej zdjęcia (a ona na zdjęciach ma zeza od patrzenia w obiektyw)
    Nie prawdą jest też stwierdzenie że jak kupisz 500mm to portrety będziesz miał najlepsze na świecie
    50mm jest polecana do portretu bo ma super stosunek jakości do ceny i tyle. Używkę bez silnika AF można kupić za 350 zł fajnie? noo fajnie!
    Jednak Ci co mają kasę do portretu szukają czegoś pokroju 100mm by odejść od modelki. Trzeba pamiętać o zależności ogniskowej od rozmycia tła, o tym też poczytaj.
    Ja najpierw kupiłem 35mm fajne szkło, jasne, małe tanie, jasne. Jednak do portretu (popiersie, ciasny portret) się nie nadaje. Kupiłem po pół roku 85mm i to jest to czego mi było trzeba

bierz na początek 18-105. Ustaw na 35, porób zdjęcia 2 dni. By się przyzwyczaić że jak zapniesz 35mm 1.8G to nie ma już kręcenia zoomem i nosem że to jednak nie to potem 50mm ustaw, znowu rób zdjęcia. Potem ustaw 85mm i tak samo. Zobaczysz co Ci najlepiej pasuje.
    Rób zdjęcia w domu, na mieście a przede wszystkim ludziom! Bo te stałki będziesz wykorzystywał do fotografowania ludzi.
    Nie śpiesz się, byś nie żałował po wydaniu kasy.
    Poszukaj kogoś kto ma 35,50,85, umów się zobacz. Ja tak zrobiłem z 85mm i po miesiącu kupiłem, nie żałuję zakupu.
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 12-03-2013 o 14:21
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Dzięki sokolnik za... wyjaśnienia....

Jeszcze pozostał mi tylko wybór karty pamięci. I tutaj mam pytanie do użytkowników D5100: jaka karta nie stwarza problemów? Oczywiście z tych ze strony https://nikoneurope-pl.custhelp.com/...ail/a_id/53485

P.S. O SanDiskach gdzieś czytałem, że sporo jest podróbek na rynku... A poza tym niektórzy piszą o problemach z Sandiskami Extreme.... Ech....
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 12-03-2013 o 18:14

Domyślnie

Bierz SanDiska class 10, 2x16gb i już.
    jak nie masz szybkiego czytnika kart pamięci to Ci szybka karta nie pomoże.
    Ja jak kopiuję duży materiał, ponad 10gb to idę robić herbatę wolę mieć 2karty zwykłe, niż jedną super szybką
    zresztą jak Ci jedna padnie podczas robienia zdjęć to masz druga w kieszeni.

Domyślnie

Powiadasz, że minimum Class 10?
    Czyli... np. Sandisk SDHC/16GB Extreme HD (klasy 10).
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 12-03-2013 o 18:20

Domyślnie

no jasne, ceny kart pamięci spadły, szczególnie SD. 16gb już za 70zł można kupić w sklepie, EURO, MM itp
    http://www.euro.com.pl/karty-pamieci...-10-16gb.bhtml
    ja ta kupiłem ostatnio i zero problemów.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów