Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie d700 wymiana elektroniki pryzmatu

Mój d700 odmówił kręcenia AFem w obiektywach w wersji G lub innymi innych firm posiadającymi wbudowany silniczek. Zaczęło się od tego, że w trakcie pracy nadle AF przestawał działać. Za pierwszym razem po kilku chwilach wszystko wróciło do normy, więc pomyślałem, że UPAŁ i dziad zgupiał. Powtórzyło się to jeszcze kilka razy i ostatnio pomagało już tylko wyjęcie baterii na kilka dni. Wysłałem sprzęt to Nikona i pomyślałem, że podzielę się informacjami: CO i ZA ILE?

Więc dostałem już kosztorys w NPS i naprawa czegoś takiego wygląda tak jak poniżej:

części PENTA FPC UNIT - 152zł, robocizna - 432zł

Części tanie jak barszcz ale ROBOCIZNA
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-03-2013 o 23:55
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cenią się jak serwis Mercedesa ...
    jeszcze nic w Firmowym Serwisie nie naprawiałem i teraz to napewno tam nic nie poślę .

Domyślnie

Jak ktoś chce to mogę podesłać instrukcję serwisową do D700. Można popróbować swoich sił w rozebraniu i złożeniu korpusu, ba a nawet w odpowiednim zdiagnozowaniu usterki. Czterysta kilka zł za fachową wiedzę i zgrabne rączki to wg mnie nie jest strasznie dużo, zwłaszcza, że przy tej usterce chyba jest trochę rozbierania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Jak ktoś chce to mogę podesłać instrukcję serwisową do D700. Można popróbować swoich sił w rozebraniu i złożeniu korpusu, ba a nawet w odpowiednim zdiagnozowaniu usterki.
    [email protected]

Cytat Zamieszczone przez PawelPrzez Zobacz posta
    Czterysta kilka zł za fachową wiedzę i zgrabne rączki to wg mnie nie jest strasznie dużo, zwłaszcza, że przy tej usterce chyba jest trochę rozbierania.
    Powiedzmy, że mało to nie jest ale jeżeli puszka wróci jak nowo narodzona to obrażał się nie będę. Po prostu w naszym kraju zarobki są nieproporcjonalne do cen.

Domyślnie

ja swoj d3 naprawiłem w Warszawie u Pana Bykowskiego i za wymiane mechanizmu lustra z wymianą wziął 750 zł - w tym czyszcznie matrycy, więc zadzwon i może uda Ci sie zaoszczedzic z pół tej kwoty którą Ci nikon zaśpiewał
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    ja swoj d3 naprawiłem w Warszawie u Pana Bykowskiego i za wymiane mechanizmu lustra z wymianą wziął 750 zł - w tym czyszcznie matrycy, więc zadzwon i może uda Ci sie zaoszczedzic z pół tej kwoty którą Ci nikon zaśpiewał
    Zaakceptowałem już kosztorys. Nie opłaca mi się. Nawet niech weźmie połowę tego to puszkę muszą mi przysłać na mój koszt, później ją odesłać do Warszawy i z powrotem do mnie. Gdybym mieszkał w Warszawie to pewnie bym tak zrobił.
    Ciekawi mnie ile by wyniósł koszt dla nieNPSu.

Domyślnie

....
    Ostatnio edytowane przez Hamarama ; 12-03-2013 o 00:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Części tanie jak barszcz ale ROBOCIZNA
    Tak sie niestety sklada, ze te nasze aparaty to nie sa proste urzadzenia, a wiekszosc powazniejszych napraw wiaze sie z rozlozeniem puszki na prawie ze czynniki pierwsze, ponownym zlozeniu, kalibracji i tak dalej. Wiec takie sa realia, ze czasem zeby wymienic *******e warta 100 zl, trzeba za te wszystkie czynnosci zaplacic odpowiednio wiecej.

Tak samo jak np. pada migawka, to zamiast wymieniac tylko migawke warto dolozyc 2-3 stowki wiecej i wymienic cala mechanike w body, z powodów jak wyzej. Bo jak padla migawka, a za 2 miesiace padnie np. popychasz przeslony, to kosztorys prezentuje sie podobnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Ciekawi mnie ile by wyniósł koszt dla nieNPSu.
    Byłoby drożej tylko o gumy. Z racji NPS masz przede wszystkim szybciej i możliwość otrzymania sprzętu zastępczego.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Nie było jeszcze 10% rabatu na robocizne?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów