Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: usuwanie CA

Domyślnie usuwanie CA

przeszukałem forum - kiedyś był podany programik do usuwania aberracji chromatycznej, nawet na jpg.
    Ktoś pamięta nazwę?
    Można w PS przy wywoływaniu NEF, to wiem. Chodzi mi o inne opcje.
    Przy okazji - jak sobie radzą posiadacze szerokich kątów z ta wadą?
    Programowo, na pliku, czy lepiej statyw i przymknięcie obiektywu?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Można i w PS po wywołaniu nef
    Filtr - Zniekształcenie - Korekcja obiektywu

Na szybko widać efekt ale ginie ostrość - jak się pobawię to powiem więcej
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Lightroom, Aperture - ale to raczej programy, a nie programiki, ktorych szukasz

Domyślnie

ptlens
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystek Zobacz posta
    ptlens
    o to, to. Dziękuję.

to wygląda dobrze, ciekawe jak się spisuje w praktyce
    http://www.epaperpress.com/ptlens/
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

NC radzi sobie wysmienicie z CA w NEFach. Do JPEGow polecam DxO. Fantastycznie usuwa zniekształcenia, automatycznie wyciaga cienie itp. W porownaniu do CS2 jest (jeszcze) za darmo.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    ... Do JPEGow polecam DxO. Fantastycznie usuwa zniekształcenia, automatycznie wyciaga cienie itp. W porownaniu do CS2 jest (jeszcze) za darmo.
    Czy dobrze zrozumiałem, że jest darmowa wersja DxO? Na stronie DxO nie mogłem jej znaleść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artfo Zobacz posta
    Czy dobrze zrozumiałem, że jest darmowa wersja DxO? Na stronie DxO nie mogłem jej znaleść.
    Jest, to sciagniecia z ich strony.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    Jest, to sciagniecia z ich strony.
    Ona nie jest darmowa. To demo działąjące przez 21 dni (w pełni funkcjonalne). Oczywiście nikt ci nie zabroni zrobić sobie skryptu, który przestawi w systemie date na moment, kiedy go zainstalowałeś. A tak swoją drogą, to ten soft jest naprawdę wart swojej ceny (cos koło 159$ - wersja pro). Biorąc pod uwagę niski kurs dolara i cuda, jakie nim można robić to jak za darmo.

Uprawnienia umieszczania postów