Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Plener

Domyślnie Plener

Witam ! Jakie oświetlenie w plenerze ? Co polecacie procz swiatla zastanego ? Jakis w miare tani zestaw ?

Domyślnie

YN460II/560, wyzwalanie radiowe
    Jak potrzebujesz krótkich czasów, to nie będzie tanio (lampy systemowe)

Domyślnie

A ktore lampy systemowe ? Uzywam nikona d600 rozumiem tez ze jakies statywy beda konieczne ? Jaki to
    Bedzie koszt +\-

Domyślnie

Lampy systemowe Nikona, cała rodzina sabinek - SB 600, SB 700, SB 800, Sb 900, SB 910... daje to spore możliwości - korzystanie z TTL, CLS i bezprzewodowe sterowanie z poziomu aparatu (na podczerwień, więc lampy i aparat muszą się widzieć, to pewne ograniczenie), praca z krótkimi czasami migawki (w plenerze może okazać się to istotne). Wada to dość duży koszt lamp... można poszukać używanych, np. SB800, bardzo dobra lampa z dużymi możliwościami, za używkę trzeba liczyć ok. 800 pln. Było sporo wątków na temat tych lamp... Ponadto blendy, dają spore możliwości obycia się bez lamp np. jako wypełnienie cieni... Jeśli chodzi o statywy to da radę także bez nich, lampę można postawić na murku, może ją trzymać asystent... może to być jednak niekomfortowe i nie zawsze umieścisz lampę dokładnie w tym miejscu w którym trzeba... problem może być z modyfikatorami, jeśli chcesz używać parasolki lub softboxa to statyw byłby wskazany... Jeśli chodzi o statyw oświetleniowy to polecam Quantuum Air 260, chwalony tu na forum, używam go też osobiście. Niewygórowana cena za dobrą jakość i stabilność...
    Ostatnio edytowane przez sruba ; 08-03-2013 o 16:03

Domyślnie

CLS w dzień w plenerze? Mało użyteczne. Ja mam diwe sb900 i pocketwizard, ale to drugie drogie. Jeszcze musiałbyś określić "w miarę tani zestaw", czyli do ilu? Ja PW w miarę tanio kupiłem, ale tylko gdy porównam do nowego zestawu.

Dwa statywy + dwa softboxy reporterskie+ dwie sabinki+ pocketwizard = 4 tys (tyle zapłaciłem około)
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 08-03-2013 o 18:23
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgaik Zobacz posta
    CLS w dzień w plenerze? Mało użyteczne.
    Dla mnie na odwrót - bardzo użyteczne. Dużo zdjęć w ten sposób zrobiłem.

Domyślnie

Standardowo podlinkuję swój wpis o strobingu, w którym się rozpisałem o tanim zestawie w plener. Jeszcze powstaje pytanie, ile dla ciebie to tanio i za zestaw z ilu lamp?

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi, w sumie
    Chodzi mo
    O jak
    Najtanszy zestaw, nie mam okreslonego budzetu

Domyślnie

No i dalej nie podałeś żadnej kwoty.
    Jeśli najtaniej to może
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Proszek_błyskowy
    I tanio i bezprzewodowo
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni