Szukaj
Gdybym Picia78 "uprawiał" onanizm sprzętowy to jak LordRamzes słusznie zauważył, zmienił bym swoje obecne D70 już dawno na 80, 90 po drodze wcześniej 200 i obecnie używał 300tkę. Jak widzisz wciąż bardziej cenię D70 niż wykastrowane D5200, a D300 nie mam bo biorę kolejny ruch Nikona na przeczekanie a i obecnie cena D300s nie zachwyca.
Teraz już rozumiesz ideę ?
Dlaczego uważasz, że Nikon poszedł złą drogą?
Jaki model ma wypuścić Nikon, aby na Tobie zarobił?
Z jakich względów postanowiłeś pozostać z D70 i nie przesiadłeś się choćby na D90 czy D300 / D300s ?
Mi to wygląda na szukanie dziury w całym i nawet jakby D7100 kosztował 3000zł to go nie kupisz, bo w D70 "walisz w Rawie aby potem wyciągać z materiału ile się da"
//edit
Żeby nie było - ja tego nie neguję, widocznie D70 w pełni Ci wystarcza i faktycznie nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowe modele.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 08-03-2013 o 10:23
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Bo wydał ostatnio wiele modeli typowo amatorskich o kiepskiej ergonomii, klawiszologii, szybkim dostępie do funkcji lub ich braku, etc. A od ostatniej premiery D300s sporo minęło. Cenowo D300s jako nowy zupełnie w tej chwili nieopłacalny.
Liczę na D7100 jak wielu z ludzi z forum, który nie zaprezentuje żadnej wpadki.
Czemu mam D70, bo jest przewidywalny i mogę na nim od lat polegać, jakość wydruków nawet w rozmiarach 70x100cm jako wydruki wielkoformatowe z plotera wręcz idealne. Nadmiar kasy wydawałem na szkła i podróże.
Jak przyjdzie wymiana body to na klasę D7100, D300s nie będę niżej schodził bo wiem czego oczekuję.
A faktycznie do chwili obecnej RAWy i jakość z D70 jak dla mnie nadal akceptowalna.
Czasami kasa nie ma aż takiego znaczenia jak fakt kupienia dobrze bo w przeciwnym razie pozostaje potem bujanie się i użeranie z serwisem bo to olej na filtrze, a to co innego a że ja człowiek z podejściem do klasyki to stawiam na sprawdzone i przewidywalne konstrukcje. Lans i częste zmiany mnie nie bawią i nie interesują...
Mam podobny dylemat jak autor wątku. Poszukuję swojej pierwszej lustrzanki i trochę jestem w kropce. Jeśli chodzi o samo body to planowałem wydać koło 2500zł. Wymagania oczywiście amatorskie, ale głównie krajobrazy górskie, oraz zdjęcia nocą i oczywiście wszystko inne po trochu. Zależałoby mi również na dobrej jakości plikach RAW do wywołania samodzielnego.
W okolicach mojego budżetu znajduje się D5200 ale jest droższy od poprzednika D5100 o 1000zł, jeżeli zmianie uległa tylko matryca tzn. stała się większa to D5200 chyba nie jest opłacalnym wyborem jeżeli nie zamierzam drukować dużych fotografii. Zastanawiam się czy do moich zastosowań i właśnie jeśli chodzi o RAWy najlepiej nie sprawdziłby się trochę starszy Nikon D90?
Ostatnio edytowane przez bkdi ; 12-03-2013 o 16:33
bkdi a może D5100 bo technologicznie lepszy i matryca dużo lepsza
D90 ma matrycę z początków produkcji CMOS więc jeśli kupujesz nowy aparat to nie warto zaczynać od D90 ,
tak na marginesie każdy z tych 3 body spełni twoje oczekiwania a jakość zdjęć uzależniona jest od fotografa tylko![]()
Ten budżet 2500zł o tak ni w pięć ni w dziesięć wszystko jest tańsze albo droższe. Zastanawiam się jeszcze czym np. przejawia się lepsza matryca? Przeglądając zdjęcia w Internecie wykonane przy pomocy tych aparatów to ciężko według mnie stwierdzić, który jest lepszy, chyba bym musiał mieć przed oczami fotografowaną scenę, żeby to jednoznacznie określić.
Lepsza matryca = mniejsze szumy przy wyższych czułościach. Sceny o dużej rozpiętości tonalnej zachowują więcej szczegółów, są łagodniejsze przejścia i pewnie wiele innych
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Ok, między D90, a D5200 to może rzeczywiście już jest skok technologiczny. Myślę jednak, że sprawy związane z kolorem przy kolejnych generacjach matryc również wymagają wyspecjalizowanych monitorów, żeby zobaczyć różnicę, inna sprawa jeśli chodzi szczegóły o tym nie pomyślałem.
To właśnie jest plus a czy chcesz za to zapłacić więcej zależy od ciebie tylko ,
wyszukaj porównania D90/D5100/D5200 i oceń jaka jakość zdjęć cię zadowoli ,
porównywane jpeg z tych body może być podobne ale RAW pliki różnią się dość znacznie ,
bkdi różnice widać na CRT monitorze może przejaskrawiam ale Ful HD nie musisz mieć by to zobaczyć![]()
Skontaktuj się z nami