Close

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 146

Wątek: D90 czy D5200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Onanizm sprzętowy nie jest zły Właściwie nikt w wyniku onanizmu sprzętowego nie cierpi -przeciwnie, przyjemność z tego mają co najmniej dwie osoby
    oj dla Ciebie to wogóle wielki szacun
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Gdybym Picia78 "uprawiał" onanizm sprzętowy to jak LordRamzes słusznie zauważył, zmienił bym swoje obecne D70 już dawno na 80, 90 po drodze wcześniej 200 i obecnie używał 300tkę. Jak widzisz wciąż bardziej cenię D70 niż wykastrowane D5200, a D300 nie mam bo biorę kolejny ruch Nikona na przeczekanie a i obecnie cena D300s nie zachwyca.
    Teraz już rozumiesz ideę ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    poszedł złą drogą owszem, dlatego dopóki nie wypuści tego czego oczekujemy przynajmniej na mnie nie zarobi ani grosza...bo poza D300s na tę chwilę w DX nie widzę dla siebie nic sensownego...
    Dlaczego uważasz, że Nikon poszedł złą drogą?
    Jaki model ma wypuścić Nikon, aby na Tobie zarobił?

Z jakich względów postanowiłeś pozostać z D70 i nie przesiadłeś się choćby na D90 czy D300 / D300s ?
    Mi to wygląda na szukanie dziury w całym i nawet jakby D7100 kosztował 3000zł to go nie kupisz, bo w D70 "walisz w Rawie aby potem wyciągać z materiału ile się da"

//edit
    Żeby nie było - ja tego nie neguję, widocznie D70 w pełni Ci wystarcza i faktycznie nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowe modele.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 08-03-2013 o 10:23
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Dlaczego uważasz, że Nikon poszedł złą drogą?
    Jaki model ma wypuścić Nikon, aby na Tobie zarobił?

Z jakich względów postanowiłeś pozostać z D70 i nie przesiadłeś się choćby na D90 czy D300 / D300s ?
    Mi to wygląda na szukanie dziury w całym i nawet jakby D7100 kosztował 3000zł to go nie kupisz, bo w D70 "walisz w Rawie aby potem wyciągać z materiału ile się da"

//edit
    Żeby nie było - ja tego nie neguję, widocznie D70 w pełni Ci wystarcza i faktycznie nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowe modele.
    Bo wydał ostatnio wiele modeli typowo amatorskich o kiepskiej ergonomii, klawiszologii, szybkim dostępie do funkcji lub ich braku, etc. A od ostatniej premiery D300s sporo minęło. Cenowo D300s jako nowy zupełnie w tej chwili nieopłacalny.
    Liczę na D7100 jak wielu z ludzi z forum, który nie zaprezentuje żadnej wpadki.
    Czemu mam D70, bo jest przewidywalny i mogę na nim od lat polegać, jakość wydruków nawet w rozmiarach 70x100cm jako wydruki wielkoformatowe z plotera wręcz idealne. Nadmiar kasy wydawałem na szkła i podróże.
    Jak przyjdzie wymiana body to na klasę D7100, D300s nie będę niżej schodził bo wiem czego oczekuję.
    A faktycznie do chwili obecnej RAWy i jakość z D70 jak dla mnie nadal akceptowalna.
    Czasami kasa nie ma aż takiego znaczenia jak fakt kupienia dobrze bo w przeciwnym razie pozostaje potem bujanie się i użeranie z serwisem bo to olej na filtrze, a to co innego a że ja człowiek z podejściem do klasyki to stawiam na sprawdzone i przewidywalne konstrukcje. Lans i częste zmiany mnie nie bawią i nie interesują...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Mam podobny dylemat jak autor wątku. Poszukuję swojej pierwszej lustrzanki i trochę jestem w kropce. Jeśli chodzi o samo body to planowałem wydać koło 2500zł. Wymagania oczywiście amatorskie, ale głównie krajobrazy górskie, oraz zdjęcia nocą i oczywiście wszystko inne po trochu. Zależałoby mi również na dobrej jakości plikach RAW do wywołania samodzielnego.
    W okolicach mojego budżetu znajduje się D5200 ale jest droższy od poprzednika D5100 o 1000zł, jeżeli zmianie uległa tylko matryca tzn. stała się większa to D5200 chyba nie jest opłacalnym wyborem jeżeli nie zamierzam drukować dużych fotografii. Zastanawiam się czy do moich zastosowań i właśnie jeśli chodzi o RAWy najlepiej nie sprawdziłby się trochę starszy Nikon D90?
    Ostatnio edytowane przez bkdi ; 12-03-2013 o 16:33

Domyślnie

bkdi a może D5100 bo technologicznie lepszy i matryca dużo lepsza
    D90 ma matrycę z początków produkcji CMOS więc jeśli kupujesz nowy aparat to nie warto zaczynać od D90 ,
    tak na marginesie każdy z tych 3 body spełni twoje oczekiwania a jakość zdjęć uzależniona jest od fotografa tylko

Domyślnie

Ten budżet 2500zł o tak ni w pięć ni w dziesięć wszystko jest tańsze albo droższe. Zastanawiam się jeszcze czym np. przejawia się lepsza matryca? Przeglądając zdjęcia w Internecie wykonane przy pomocy tych aparatów to ciężko według mnie stwierdzić, który jest lepszy, chyba bym musiał mieć przed oczami fotografowaną scenę, żeby to jednoznacznie określić.

Domyślnie

Lepsza matryca = mniejsze szumy przy wyższych czułościach. Sceny o dużej rozpiętości tonalnej zachowują więcej szczegółów, są łagodniejsze przejścia i pewnie wiele innych
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Ok, między D90, a D5200 to może rzeczywiście już jest skok technologiczny. Myślę jednak, że sprawy związane z kolorem przy kolejnych generacjach matryc również wymagają wyspecjalizowanych monitorów, żeby zobaczyć różnicę, inna sprawa jeśli chodzi szczegóły o tym nie pomyślałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Lepsza matryca = mniejsze szumy przy wyższych czułościach. Sceny o dużej rozpiętości tonalnej zachowują więcej szczegółów, są łagodniejsze przejścia i pewnie wiele innych
    To właśnie jest plus a czy chcesz za to zapłacić więcej zależy od ciebie tylko ,
    wyszukaj porównania D90/D5100/D5200 i oceń jaka jakość zdjęć cię zadowoli ,
    porównywane jpeg z tych body może być podobne ale RAW pliki różnią się dość znacznie ,
    bkdi różnice widać na CRT monitorze może przejaskrawiam ale Ful HD nie musisz mieć by to zobaczyć

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów