Szukaj
Przecież to znany problem. Z aparatem jest wszystko OK. Po prostu źle zostało zgrane.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Witam!
Ja zgrywam WYŁĄCZNIE czytnikiem z SD (mniejsza szansa na uszkodzenie pinów przy częstym wkładaniu wyjmowaniu) i nie miałem nigdy problemów. SD ustawiona jako główna a CF jako backup. Wtedy i NEF i JPG są na tej samej karcie.
Powtórzyłem jeszcze kilkakrotnie zgrywanie przez kabelek i dalej jest tak samo.Jak zgrywam same RAW-y lub same JPG-i to jest wszystko OK. Jak ustawiam RAW + JPG to na PC są tyko 2 te same JPG-i. chociaż na wyświetlaczu w body jest oznaczenie RAW + (FINE lub NORMAL lub BASIC).Niestety nie mam czytnika kart żeby to sprawdzić inaczej.
Może mój aparat ma taką wadę od nowości , bo muszę się przyznać że po raz pierwszy włączyłem to ustawienie.
D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800
Twój aparat nie ma żadnej wady. Zamiast pięćdziesiąt razy próbować przegrać przez źle napisane procedury drajwera Windows, bez jakichkolwiek szans na sukces, uruchom raz program ViewNX i z menu File wybierz Launch Transfer.
Ludziska czytajcie co się pisze. Kilka razy dano ci odpowiedź. Masz wszystko w porządku z body i z kartą. Masz na niej Nef+jpg, zapewniam cie. Winny jest windows. Musisz inaczej zrzucac zdjęcia - albo przez czytnik albo przez nikon transfer (czyli poprzez darmowa przeglądarkę Nikon ViewNX2)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
D300 maił tryb [MTP/PTP] oraz [Mass Storage]. D300s tego nie ma i stąd te cyrki z podwójnymi jpg.
Dlatego tylko oprogramowanie Nikona albo czytnik może poprawnie skopiować NEF i jpg.
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
Swoją drogą zainwestuj w czytnik. Zgrywanie przez kabelek może być niezdrowe.
Mam zainstalowany Nikon View NX i Nikon Transfer. View umiem obsługiwać ale ten Transfer ni w ząb.
Jak podłączam aparat do PC to pojawia się okno dialogowe : wybieram "otwórz za pomocą", wybieram w oknie " Nikon Transfer" naciskam OK. Pojawia się okno Nikon Transfer: naciskam na "START" i nic się nie dzieje. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie robię błąd?
D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800
W oknie Nikon Transfer określ źródło (source). Powinna Ci się wyświetlić lista podłączonych i włączonych w danym momencie aparatów. Rób to przy włączonym i podłączonym aparacie, z wnętrza ViewNX a nie z jakichś tajemniczych wyskakujących okienek. Przed chwilą specjalnie dla Ciebie sprawdziłem, wszystko działa.
Nie wiem czy ktoś Ci pomoże, bo nie wiem czy ktoś używa tego oprogramowania. Dominującą frakcją na forum są ci, którzy kosztem jednego śniadania nabyli czytnik kart.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-06-2013 o 11:34 Powód: pis. (Ci---------> ci)
Skontaktuj się z nami