Close

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 146

Wątek: D90 czy D5200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    Tylko ,ze samo body d5200 jest jeszcze troszkę drogawę no ale nowość oczywiście wiadomo , wiesz tu nie chodzi czy ktoś ma wielkie czy małe dłonie , nie wiem co i gdzie fotografujesz ale przejedź się w góry i podepnij kitowy 18-105 nawet do niego i obawiam się ,że może nadgarstek po pewnym czasie boleć a ręce się pocą wiadomo

ale zauważ ,że na forum bardzo często się poleca amatorowi d300s czy ma pojęcie o fotografii czy nie , czy ma szkła czy nie to puszka musi być ,
    Dokładnie, D5200 jest jeszcze drogawe, bo to nowość.
    Miałem D5000 z 18-105, miałem D90 z 18-200, byłem też w górach. Po ile zdjęciach rozboli nadgarstek w górach - jeśli to ma znaczenie? Po ilu zdjęciach rozboli nadgarstek nad morzem?
    Ja będąc na wycieczce, czy leżąc na plaży nie trzymam aparatu non stop przy oku. Biorę aparat w rękę kiedy jest potrzebny. Nadgarstek może rozboleć, gdy się robi np. reportaże.

Masz rację, na forum często poleca się amatorom D300s, dla mnie to jest niezrozumiałe.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Dokładnie, D5200 jest jeszcze drogawe, bo to nowość.
    Miałem D5000 z 18-105, miałem D90 z 18-200, byłem też w górach. Po ile zdjęciach rozboli nadgarstek w górach - jeśli to ma znaczenie? Po ilu zdjęciach rozboli nadgarstek nad morzem?
    Ja będąc na wycieczce, czy leżąc na plaży nie trzymam aparatu non stop przy oku. Biorę aparat w rękę kiedy jest potrzebny. Nadgarstek może rozboleć, gdy się robi np. reportaże.

Masz rację, na forum często poleca się amatorom D300s, dla mnie to jest niezrozumiałe.
    wiesz ja po mojej jednej pamiętnej wycieczce dostałem jakby skurczu (masę zdjęć przywiezionych ) przez co dokupiłem gdip i cenie sobie wygodę bo pamiętam mój pamiętny tydzień w pracy z tym nadgarstkiem , a o reporterce to wiem wiem
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

LordRamzes, ja Cię w pełni rozumiem. Raczej się z Tobą zgadzam, uważam tylko, że przeciętny amator Kowalski biorąc nawet D5200 + 18-105 na wycieczkę wyciąga aparat z f(i)uterału, zrobi 15-25 zdjęć i go chowa. przez ten krótki czas raczej go nie rozboli nadgarstek.

Moja żona o bardzo kobiecych, małych dłoniach rok temu robiła zdjęcia D7k z sigmą 70-200 bez statywu i nie narzekała :P ale też nie była to jakaś długa sesja.
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Więc powstaje pytanie o czym rozmawiamy ? czy polecamy sprzętu dla amatora robiącego zdjęcia na ogródku na imieninach, czy uniwersalnego łącznie z całodziennymi tripami w trudnym terenie ?
    Czy dyskutujemy na temat wyższości D5200 nad resztą lub odwrotnie ?
    Ja przedstawiłem swój punkt widzenia, ale być może reszta z Was nie jedzie gdzieś w świat na rekonesans i nie ma zamiaru przywieźć dobrego materiału, więc moja gadka jest w tym momencie jałowa.
    Chyba wszystko już napisałem co miałem napisać...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

LordRamzes, ja Cię w pełni rozumiem. Raczej się z Tobą zgadzam, uważam tylko, że przeciętny amator Kowalski biorąc nawet D5200 + 18-105 na wycieczkę wyciąga aparat z f(i)uterału, zrobi 15-25 zdjęć i go chowa. przez ten krótki czas raczej go nie rozboli nadgarstek.

Moja żona rok temu robiła zdjęcia D7k z sigmą 70-200 bez statywu i nie narzekała :P ale też nie była to jakaś długa sesja.
    no w zasadzie nie sposób się z Toba nie zgodzić i to sa właśnie prawdziwe realia niestety, możemy sobie Panowie tutaj pisać o super szybkich szkłach ale weźmy swoich bliskich i rzućmy hasło nikkor 17-55 ( na pewno pomyśli o kicie ) a o poprawnej ekspozycji i o złotych podziałach to bardzo mało osób słyszało przez to na prawdę śmiac mi się chce nie obraźcie się jak nie raz ktoś piszę ,że d5xxx ma super matrycę dla amatora ( ten amator nawet nie wie co mu ta matryca daje nie wie co to raw co to dr nie wie jaka jest przewaga miedzy dxx a d5xxx serio )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Więc powstaje pytanie o czym rozmawiamy ? czy polecamy sprzętu dla amatora robiącego zdjęcia na ogródku na imieninach, czy uniwersalnego łącznie z całodziennymi tripami w trudnym terenie ?
    Ja przedstawiłem swój punkt widzenia, ale być może reszta z Was nie jedzie gdzieś w świat na rekonesans i nie ma zamiaru przywieźć dobrego materiału, więc moja gadka jest w tym momencie jałowa.
    Myślę, że osoba świadoma, z lekkim chociaż doświadczeniem, robiąca zdjęcia w trudnym terenie wie co ma kupić i raczej nie zadaje pytania D90 czy D5200.

D5200 jest przeznaczony pod konkretny target i nie powinno mu się zarzucać braku silnika, braku wyświetlacza monochromatycznego czy mniejszego korpusu. Od tego są inne modele.

Domyślnie

Spoko spoko rozumiem Cie bo znam problem i jakoś sam próbuje odszukać złoty środek ale niestety chyba ten model nie jest dla mnie , posiada bardzo fajne możliwości które przewyższają obrazkowo d90 ale funkcyjnie niestety nie , i tym sposobem na wakacyjne kadry zostaje przy staruszku bo lata w których goniłem za nowościami mi minęły a to mi wystarcza , może d7100 będzie lepszy tzn na pewno ,żeby tylko wad nie miał o co Cie prosze drogi nikonie , jednak wiesz staramy się też rozpatrzeć przeciętnego amatora a sam przyznaj ,że więcej takich którzy fotografują rodzinne kadry niż chodzą po górach luzik

Domyślnie

Myślę, że osoba świadoma, z lekkim chociaż doświadczeniem, robiąca zdjęcia w trudnym terenie wie co ma kupić i raczej nie zadaje pytania D90 czy D5200.

D5200 jest przeznaczony pod konkretny target i nie powinno mu się zarzucać braku silnika, braku wyświetlacza monochromatycznego czy mniejszego korpusu. Od tego są inne modele.
    Wiesz w nikonie trochę się podziało dawniej za tą cene d5200 mogłeś mieć więcej czyli ergonomię dxx więc nie ma się co dziwić ,że ludzie są zniesmaczeni bo niestety nie zarabiamy kroci i chyba o to chodzi , a teraz taki model kosztuje ponad 3k (nie pisze o używkach )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LordRamzes Zobacz posta
    i tym sposobem na wakacyjne kadry zostaje przy staruszku bo lata w których goniłem za nowościami mi minęły a to mi wystarcza , może d7100 będzie lepszy tzn na pewno ,żeby tylko wad nie miał o co Cie prosze drogi nikonie , jednak wiesz staramy się też rozpatrzeć przeciętnego amatora a sam przyznaj ,że więcej takich którzy fotografują rodzinne kadry niż chodzą po górach luzik
    No to widzę że mamy to samo podejście, lans i marketing nas nie rusza a siłą jest doświadczenie i pewny kompan w podróżach.
    Też po cichu liczę że D7100 "oddzyska" rynek wśród takich jak Ty czy ja...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

No to widzę że mamy to samo podejście, lans i marketing nas nie rusza a siłą jest doświadczenie i pewny kompan w podróżach.
    Też po cichu liczę że D7100 "oddzyska" rynek wśród takich jak Ty czy ja...
    hehe oj chciałbym ,żeby wróciły lata d70s wtedy nie słyszało się o tylu awariach BF/FF itd co w nowych korpusach oczywiście nie chce cofać czasu tylko przełożyć niezawodność na nowe puszki , niestety nikon poszedł złą drogą , miejmy nadzieję ,ze d 7100 będzie ok

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów