Close

Strona 118 z 292 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 171 do 1 180 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Tzn to jest tak, że gotówka + raty to razem 4000zł w tym sensie, a nie że 2000 na wszystko. Wiem, że szału nie będzie, ale z czasem. Nie od razu Rzym zbudowano. Tak jak piszę body 2000 i obiektyw 2000 więc tak żeby się w tym przedziale łapać A stałka jakaś najbardziej uniwersalna to? Tamron 70-200 2.8?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamilos84 Zobacz posta
    Tzn to jest tak, że gotówka + raty to razem 4000zł w tym sensie, a nie że 2000 na wszystko. Wiem, że szału nie będzie, ale z czasem. Nie od razu Rzym zbudowano. Tak jak piszę body 2000 i obiektyw 2000 więc tak żeby się w tym przedziale łapać A stałka jakaś najbardziej uniwersalna to? Tamron 70-200 2.8?
    Więc na początek D300 + tamron 70-200 2.8. W 4 - 4,5tyś zł powinieneś się zamknąć
    Stałki dobierz pod siebie, najtańsza będzie AF 50mm 1.8

Poczekaj jeszcze na opinie innych, może doradzą coś innego.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Dziękuję bardzo za podpowiedź Nie wiem czy wklejanie linków z allegro jest tutaj dozwolone? http://allegro.pl/listing.php/search...C5%BC%C2%A0%3E czy któryś w tych jest wart uwagi ?

Domyślnie

Hokej to trudna działka. Słabe oświetlenie, nagłe zmiany odległości, wartka akcja. Z drugiej strony widowiskowy i trafione zdjęcia będą świetne. Niestety potrzebujesz jasnych szkiełek, z dobrym autofokusem i dobrego korpusu. D300 rzeczywiście wydaje się być najrozsądniejszym wyborem w zadanych kryteriach. Co do Tamrona 70-200 to nie miałem w rękach, ale wydawało mi się, że to żółw, a nie obiektyw do akcji. Kojarzę portretowe zastosowania z niezłym skutkiem, a i tam coś z prędkością ostrzenia nie jest za super, o ile mnie pamięć nie myli. Do tak dynamicznego sportu poszukiwałbym raczej starszych szkieł na "śrubokręt", czyli w wersji AF, a nie nowszej AF-S. Jest to spowodowane tym, że obiektywy AF szybciej ustawiają ostrość za pierwszym razem - gwałtownie i szybko blokują ją na zadanym obiekcie. Natomiast te z silniczkiem, robią to zwykle delikatniej i wolniej. Albo są po prostu droższe. I choć umożliwiają lepsze śledzenie akcji, to akurat w hokeju, myślę, że nie będzie to konieczne. Niestety nie wszystkie szkła AF są szybkie i ich nowsze wersje AF-S bywają lepsze. Jednak warto pamiętać o tym, że jest tu często wybór i szybsze szkło może być tańsze.

Problem w tym, że obiektyw o długim zasięgu, jasny i z szybkim autofokusem to spory wydatek. Znacznie przekraczający budżet. Jeżeli masz możliwość fotografii spod tafli, wówczas ogniskowe jakich potrzebujesz to 35-85mm. Jeżeli nie masz możliwości zbliżenia się, to będzie potrzebne coś dłuższego, czyli ogniskowe 70-200. W drugim przypadku w grę wchodzi jedynie Sigma 70-200/2.8 HSM, wspomniany Tamron (wg mnie za wolny) oraz droższe Nikkory. Stałka w postaci 180/2.8 sprawdziłaby się jedynie wówczas, gdybyś miał bardzo dużą swobodę wyboru miejsca, z którego fotografujesz. Ale ona chyba nie grzeszy prędkością ostrzenia niestety. Wybór więc niewielki, a Sigma czy 70-200, czy 50-150 na 2.8 nie będzie super ostra, chyba że spędzimy pół życia na poszukiwania idealnego egzemplarza. Jednak być może się uda za pierwszym razem? Może też lepiej na forum niż na aukcjach? D300 ma mikroregulację, więc ewentualny FF/BB można będzie delikatnie skorygować.
    W zakresie poniżej 100mm są już dużo ciekawsze możliwości. Polecę tu zakup Nikkora 35-70/2.8 D - jest ostry, szybki, jasny. Nic lepszego tu w tej kwocie nie znajdziesz (są różne szkła o podobnym zakresie ale o wiele gorsze). 70mm to może nie jest super zasięg, ale z wysokości band powinno być ok. Jeżeli jednak światło 2.8 to jednak zbyt ciemno (niestety o tym się przekonasz jedynie w praktyce) to pozostaną jedynie obiektywy stałoogniskowe, którymi nie złapiesz może wszystkiego, ale te ujęcia które się uda wykonać, mają szansę być naprawdę dobrej jakości. Ale tu jest ponownie jeden szkopuł. Najciekawsza ogniskowa do tego tematu to byłaby według mnie 85mm. Niestety dostępne do 2 tys. obiektywy nie grzeszą prędkością autofokusa. Ideałem byłby tu 85/1.4D, który jednak może być bardzo trudno dostać w cenie nawet zbliżonej do 2 tysięcy. Chociaż na portalu aukcyjnym (linki są średnio dozwolone na forum), są jakieś aukcje mające szansę się zakończyć w korzystnej cenie.
    50mm to małe ryzyko zakupu. Można kupić jako pierwszy obiektyw 50/1.8D za około 300zł. Powinien dać pojęcie, czego jeszcze potrzeba.
    Ja bym jednak kupił wspomniany Nikkor 35-70/2.8D. Po pierwsze jest to w miarę uniwersalny obiektyw i wykonasz nim prócz hokeja także masę świetnych innych zdjęć (a nawet makro). Po drugie umożliwi ocenę dalszych potrzeb, czy f/2.8 to za mało i jednak potrzeba jakiejś stałki o świetle f/1.8? A może f/1.4? No i która stałka jeśli już? Da się to wszystko ocenić na podstawie zdjęć wykonanych zoomem 35-70mm. Dodatkowo mieści się w budżecie, a kupiony używany, sprzeda się w podobnej cenie w razie odsprzedaży w przyszłości. Szkła szukałbym raczej na naszej giełdzie forumowej niż gdzie indziej. Może na ebayu - allegro to większe ryzyko. Cena powinna oscylować między 1200, a 1500 zł - wszystko zależy od stanu, zużycia itd.

Niestety problemem przy zakresie 35-70mm może być natura hokeja, czyli niebezpieczeństwo oberwania krążkiem. Czyli ukochane zasłony z pleksi. Czyli fotografia zza nich nie jest raczej możliwa i sensowna. Czyli trzeba znad nich. Czyli dłuższa ogniskowa i większe problemy z zakupem.

Jest jeszcze jedna opcja budżetowa - ręczne ostrzenie. Wówczas można by znaleźć tańsze obiektywy, choćby Samyang 85/1.4 czy na przykład 80-200 AF-S z uszkodzonym silnikiem lub właśnie zakup Tamrona 70-200 z opcją ręcznego ostrzenia, gdyby AF był za wolny. Niestety to męczący rodzaj fotografii sportowej i tylko dla zdesperowanych.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 26-02-2013 o 05:29

Domyślnie

Dzięki za podzielenie się tym wszystkim.
    A jeszcze ewentualnie D2H (lub Hs) + Sigma 70-200/2,8, co o tym sądzicie ???
    Zazwyczaj stoję blisko band, w grę wchodzi raczej robienie zdjęć z wysokości band niż trybun. Mam możliwość być dość blisko lodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamilos84 Zobacz posta
    Dzięki za podzielenie się tym wszystkim.
    A jeszcze ewentualnie D2H (lub Hs) + Sigma 70-200/2,8, co o tym sądzicie ???
    Zazwyczaj stoję blisko band, w grę wchodzi raczej robienie zdjęć z wysokości band niż trybun. Mam możliwość być dość blisko lodu.
    Na CF jest pewna Użytkowniczka która robi bd zdjęcia "hokejowe" zaczynała od d50 potem był d90 teraz już nie wiem ale pamiętam d90 jak miała w połączeniu z sigmą 70-200 i ludzie się zachwycali , minus sigmę musiała oddać do kalibracji niestety ale zrobili i było ok

więc d90 na start nówki poniżej 2k resztę na sigmę 70-200 przeznacz masz tu na forum opcję "pomocna dłoń" jak będzie używka umów się z doświadczonym użytkownikiem forum pójdziecie przetestujecie i będzie a aparat najwyżej na raty
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Witam a jak znaleźć ową użytkowniczkę? Chciałbym się z nią skontaktować. Noo może być kłopot jestem z Krynicy, więc tu będzie ciężko znaleźć coś w okolicy a jazda gdzieś w Polskę za obiektywem i testowaniem może być "kłopotliwa"... Tak właśnie zamierzam aparat na raty a obiektyw gotówka
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 26-02-2013 o 16:39 Powód: pis. (Nią----->nią)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Benny_Bennasi Zobacz posta
    No bez jaj że na ISO 800 przeszkadzają Ci szumy...
    Musisz być konkretnym szumofobem ;P

PS: Tylko nowy to tylko 130 zl róznicy a masz gwarancje i spokojne sumienie ,ze jak coś padnie to nie doplacasz za naprawe :P
    jeśli robi pack shoty albo sesje w studiu czy beauty to ma prawo mu przeszkadzać iso,
    w innym przypadku polecam wziąć do ręki analoga na tydzień, zrobić nim ze 3 filmy,
    wywołać bądź zeskanować na kompa i wtedy iso800 przestanie przeszkadzać
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie Wymiana D5000

Witam wszystkich..
    Prosiłbym o poradę przy wymianie obecnego zestawu:
    -D5000 z protezą (Grip)
    -Kit AF-S 18-55 f/3.5-5.6 VR
    -AF-S 55-200 f/4-5,6 IF ED VR
    -AF-S 35 f/1.8
    - SB-28DX, SB-700, RF-603
    -jakiś polar, 2xND8, ND1000 i inne duperele
    Ogólnie z zestawu jestem zadowolony. Jednak są rzeczy/sprawy które zaczynają mi psuć nerwy:
    - w mojej ocenie wolny af, przy zdjęciach statycznych do zaakceptowania, ale przy użyciu 35mm z otworem 2-2.8 i czasie 1/125 - 1/160 zdjęcia wydają się średnio ostre
    - Brak CLS w puszce, kilka razy bawiłem się d90 i moja SB-700 wyniki były inspirujące, chciałbym to mieć
    - nawet po dodaniu pseudo gripa coraz częściej narzekam na chwyt
    - brak śrubokręta, szczególnie gdy pomyślę o zakupie kolejnych jasnych szkieł
    - aktualny korpus nie ma funkcji FP, więc nawet z SB-700 nie mam szans tego popróbować
    Co fotografuję:
    - dzieciaki
    - kotlety
    - samoloty
    - trochę krajobrazy
    Programów tematycznych w D5000 użyłem kilka razy. Po czym przeszedłem na tryby A lub M. Podczas robienia zdjęć staram się wymyśleć coś więcej niż automatyka. Chętnie zobaczyłbym w swojej torbie szkła o otworze f/1.8 szczególnie 85mm ew.50mm. Obecna 35mm średnio spisuje się w portretach. Chciałbym zwiększyć swoje możliwości i atrakcyjność zdjęć. A jak zdjęcia będą się podobać może kiedyś zacznę na tym dorabiać/zarabiać.
    Rozglądałem się trochę i czytałem masę wątków, opinii a nawet już instrukcje konkretnych aparatów. Na FX mnie obecnie nie stać, więc uwagę skupiłem na używanych D300 lub D300s. Na obrazku bym wiele nie zyskał, na funcjonalności pewnie sporo. A jak Wy to oceniacie koledzy/koleżanki?
    Ostatnio edytowane przez trixiglk ; 28-02-2013 o 11:39 Powód: Ach te błędy..

Domyślnie

Co wybrać, mam lampę sb-700 i chciałbym robić zdjęcia portretowe (czasem nawet do dokumentów).

Parasolka odbijająca z wewn. dyfuzorem 100 cm PRO FreePower
    Uchwyt uniwersalny B do lampy i parasola FreePower
    Statyw oświetleniowy 293cm FreePower

Razem: 183,00 zł

Czy olać to i kupić:

Softbox 50x50 cm do lamp reporterskich szybki montaż FreePower (185,00 zł).

Strona 118 z 292 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów