Close

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 108

Wątek: wtf ? pentax 67

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    Film 120 wygląda mniej więcej tak:

Część aparatów średnioformatowych ma wymienne kasety na film. Do jednej możesz załadować np. film BW, do drugiej kolor i zmieniać je w dowolnym momencie. Kasetę odpina się od aparatu mniej więcej tak:

Psix i Kiev 60 ze względu na swoją konstrukcję, są pozbawione takiej funkcjonalności.

Dzieki z wyjaśnienia.
    Kurcze jak tak patrzę na ten magazynek to wydaje się że troche mało tam miejsca na dwie szpule tak żeby między nimi było go wystarczająco na obrazek, no ale widać tak to tylko wyglada na zdjęciu.
    Mówiąc że filmy do średniego formatu to takie same jak do 135 miałem na myśli to że również są w światłoszczelnych puszkach.
    Czyli do Kieva 60 tylko filmy 120. Myślałem ze 220 też, że to tylko chodzi o długość filmu w puszcze, cos jak 24 i 36 klatek w 135.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zorannn Zobacz posta
    Kurcze jak tak patrzę na ten magazynek to wydaje się że troche mało tam miejsca na dwie szpule tak żeby między nimi było go wystarczająco na obrazek, no ale widać tak to tylko wyglada na zdjęciu.
    Mówiąc że filmy do średniego formatu to takie same jak do 135 miałem na myśli to że również są w światłoszczelnych puszkach.
    Czyli do Kieva 60 tylko filmy 120. Myślałem ze 220 też, że to tylko chodzi o długość filmu w puszcze, cos jak 24 i 36 klatek w 135.
    Filmy 120 i 220, w odróżnieniu od 135 nie są zapakowane w metalowa puszkę. Są po prostu nawinięte na plastikową szpulkę razem z warstwą papieru zapobiegającego zaświetleniu.
    A czy do Kieva 60 da się zapakować film 220 nie wiem, ale podejrzewam, że tak.
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sorevell Zobacz posta
    A czy do Kieva 60 da się zapakować film 220 nie wiem, ale podejrzewam, że tak.
    Podejrzewam, że nie. Licznik stwierdzi, że film się skończył, więc aparat przestanie przewijać "o klatkę".
    Oczywiście mogę się mylić.
    W Fuji GW690 muszę ustawić wcześniej, czy zakładam 120 czy 220. Jeśli 120, po czterech klatkach już jest zwijanie.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Podejrzewam, że nie. Licznik stwierdzi, że film się skończył, więc aparat przestanie przewijać "o klatkę".
    Nie prawda, kiev zawsze przewija o klatkę, niezależnie od licznika. Przy odrobinie wprawy na rolce 120 wchodzi 13 klatek.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Ну, посмотрите, техника
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gundrum Zobacz posta
    Nie prawda, kiev zawsze przewija o klatkę, niezależnie od licznika. Przy odrobinie wprawy na rolce 120 wchodzi 13 klatek.
    Przy odrobinie wprawy? To w tym aparacie mechanizm nie blokuje się jak film zostanie przewinięty o pełną klatkę i odblokowuje dopiero jak zostanie wyzwolona migawka?
    Albo chodzi o to żeby przy zakładaniu jak najmniej filmu zepsuć, wtedy pewnie da się naświetlić 13 klatek.
    Ostatnio edytowane przez zorannn ; 23-02-2013 o 12:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zorannn Zobacz posta
    Przy odrobinie wprawy?
    Czasami nawet wprawy nie trzeba. K60 ma znany problem nakładania się klatek:
    http://www.kievaholic.com/kiev60kali...4.FILM SPACING
    Skoro można to w jakimś zakresie regulować to domyślam się że można to też wykorzystać, pewnie wystarczy taka regulacja odstępów między klatkami aby były mniejsze niż zwykle ale na siebie nie nachodziły - wtedy wchodzi po prostu 13 klatka, przynajmniej moja sztuka tak ma. Film zakłada się tak jak normalnie z normalną pozycją na strzałce i START a wychodzi 13 klatek.

Domyślnie

Psix też tak ma. Może nakładać klatki, ale może zrobić też 13 bez nakładania.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Na prawidłowo nawiniętym Kodaku Portra K60 robi 13 klatek bez żadnych sztuczek czy wprawy.

Trochę demonizujecie tego K60, może 40 letnie Kievy tak mają. ARAXy powinny być wolne od takich przypadłości.

Filmami 220 bym się nie podniecał. Trudno takie kupić a jak już są to kosztują więcej niż dwie rolki 120, wtf?

Domyślnie

Istotnie, widziałem portrę 400 w formacie 220, kosztowała z 60PLN.
    flickr / Rolleicord, Canon

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów