Moim zdaniem każda zmiana DXa na FXa jest rozsądna![]()
Szukaj
Moim zdaniem każda zmiana DXa na FXa jest rozsądna![]()
To już raczej mit... Jak ktoś pracuje głównie na bazowej czułości lub niewiele wyższej to nie kończynie różnica będzie duża poza finansami... W tym wypadku wypada zacytować kolegę Czornyj i nic więcej nie dodawać
"Pamiętam moment, gdy pierwszy raz wpadł w me zniecierpliwione dłonie D3. Piękny, cudowny wizjer, wielki telewizor, zarąbisty AF, aparat-marzenie. Założyłem swoje 24-70, rąbnąłem kilka próbnych zdjęć, potem przełożyłem go na D2X i zrobiłem te same kadry. Zniecierpliwiony pobiegłem do komputera i szybko wrzuciłem NEF-y do konwertera, oczekując masakry mojego strupieszałego X-a. Tłumaczyłem sobie, że większa matryca to lepsza MTF, że będzie ostrzej, kontrastowiej i wogóle bjuti.
No i NEF-y się wyświetliły, powiększam na 100, na 200, na 300%... a tu qva ni cholery nie ma różnicy, a jak się dobrze wpatrzyć, to stary rząch z mikromatrycką jest nawet ostrzejszy - i piękną teorię niestety szlag nagły trafił... A że na domiar złego 100% swych zdjęć wykonuję na bazowej czułości, to cudowne możliwości fotografowania nocnych tańców somalijskich czarnuchów w mrokach dżungli nie wydały mi się ani trochę kuszące."
Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica między FX, a DX - mega większa kontrola nad GO. W fotografi ślubnej/okazjonalnej... to coś wspaniałego. Szkła f1.8 dają tak płytką GO, że można świetnie kreować co ma być widoczne, co ostre... POLECAM.
A sama zmiana zasadna, kurzem się nie ma co martwić, bo przy ślubniakach nie wychodzisz poza f5.6... nie widać nawet sporych paprochów.
ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900
Do fotografii ślubnej na pewno zdanie że każda zmiana DX na FX jest rozsądna - to prawda. Natomiast kolega misio1399 napisał to bez tego przypisu/ zastosowanie/ a to zmienia postać rzeczy.... niektórzy wcale nie chcą płytkiej głębi a wysokie iso im nie potrzebne...
Nie można generalizować. Do fotografii ślubnej pomiędzy jakością obrazu D300s a D600 jest przepaść i co do tego nie ma żadnych wątpliwości.... Co do opinii że FX miażdży na każdym polu DX nie mogę się zgodzić...a jak się weźmie pod uwagę cenę to już w ogóle....
Dziękuję za posty. Moje wątpliwości trochę się zmniejszyły i zaczynam bardziej doceniać d600, bo przedtem w ogóle nie brałem go pod uwagę.
No oczywiste, że do focenia samolotów, czy ptaków lepiej wziąć DX, bo masz crop i większą głębie ostrości. Ale do ślubów... możliwość spłycenia GO daje mega możliwości.
Poza tym w ślubniakach walczysz o każdy kawałek światła... więc duże iso i mała przysłona to standard...
ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900
To i ja się dołożę w tym wątku, bo też pożegnałem D300s i wskoczyłem w D600, a nawet najpierw wskoczyłem a potem sprzedałem D300s. Robię trochę koncertów i w D300s musiałem kombinować jak tu nie wyjść poza ISO 1600. W sobotę robiłem warszawski Rocket Festiwal i leciałem na AUTO ISO z granicą na 6400. Jak dla mnie to co ten aparat robi na tej czułości po zmniejszeniu jest genialne. Poza tym wszystkie moje stałki 35/50/85 1.8 są na maksymalnej dziurze ostrzejsze niż były na DXie i pewniej trafiają z D600. Ja jestem bardzo zadowolony ze zmiany i zupełnie nie tęsknię za 300s
Gdyby tylko S30mm chciała współpracować z FF![]()
Czarny pasek na żółto haftowany
A czy to w prypadku porównania D300s z D600 nie jest tak, że porównujemy podstarzałego lidera DX do nowego kopciuska FF? Czy nie będie tak, że wiele opcji takich jak choćby ta 1/8000s będą w następcy D300s/D7000? A co z szybkostrzelnościa? D600 tutaj nie grzeszy a wydaje mi się, że nowy lider DXowy będzie miał co najmnie 5-6fps. Cy takie sprawy się nie liczą? Oczywiście to może być ważne tylko dla niektórych, ale ja myśląc o wymianie na D600, właśnie nadal czekam na coś nwoego w DX, b liczę że dostanę więcej w tych kategoriach niż mam w D90.
D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC
Skontaktuj się z nami