Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: adaptor

Domyślnie adaptor

Witam mam leciwy obiektyw jupiter 9 z,ktorego chcialbym zrobic uzytek,body nikon d90 i w zwiazku z tym mam pytanie odnosnie adaptora.Wyczytalem,ze do nikona potrzebny jest adaptor z soczewka,ktory ostrzy do nieskonczonosci.Znalazlem rozne opcje :
    http://allegro.pl/af-adapter-nikon-m...013721037.html lub

http://allegro.pl/adapter-nikon-m42-...957035480.html

pierwszy jest z "pinami" i wydaje mi sie ze w zwiazku z tym przenosi automatyke ale czy to ma znaczenie jesli chodzi o jupitera ktory jest"manualny"
    I jeszcze jedno czy bedzie dzialal z takim o to heliosem : HELIOS 44M-4 1:2 58mm ?
    czy macie jakies inne sugestie?
    Mam tez pytanie odnosnie jak sie ma uzycie adaptora do jakosci zdjec czy ma to jakies drastyczne znaczenie?

Domyślnie

Podlinkowany wątek jest mój, więc uzupełnię go o małe podsumowanie:
    Moim zdaniem nie warto zawracać sobie głowy takimi wynalazkami. Obrazek, ostrzenie w cyfrowych puszkach bez odpowiednich matówek to jak dla mnie tragedia. Tak naprawdę nie zrobiłem tym zestawem żadnego interesującego zdjęcia. Wszystkie obiektywy M42 znalazły nowych właścicieli, mam nadzieję większych pasjonatów niż ja.

Domyślnie

Mozna zawsze przeciez podpiac adapter z potwierdzeniem ostrosci w nizszych modelkach aparatow. Zaleta takich obiektywow jest cena i to ze duzo z nich jest bardzo ciekawych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lubiezdjecia Zobacz posta
    Mozna zawsze przeciez podpiac adapter z potwierdzeniem ostrosci w nizszych modelkach aparatow. Zaleta takich obiektywow jest cena i to ze duzo z nich jest bardzo ciekawych.
    Stawiam Ci piwo, jeśli potrafisz podpiąć do jakiejkolwiek lustrzanki Nikona - adapter bez potwierdzenia ostrości.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

ja kupilem adapter m 42 do jupitera 9 i jestem zadowolony

Domyślnie

faktycznie nieostrzy na nieskonczonosc,ale zawsze mozna zrobic uzytek zamiast lezec na polce

Uprawnienia umieszczania postów