Czepialski :P Kijaszki kupione ?![]()
Szukaj
Czepialski :P Kijaszki kupione ?![]()
Leki Sherpa wyglądają dobrze, mają ciekawy system blokowania i długą rączkę powinny być OK. Możesz jeszcze sprawdzić czy zimowe talerzyki są w komplecie, ew. ile kosztują.
Na kijku , szczególnie podczas zejść, musisz się oprzeć, czasami ciężar całego ciała i kijek trekingowy musi to wytrzymać, jak nie to leeeeecisz.
Kij do NW przystosowany jest do majtania nim( z całym szacunkiem do kijów do NW)
Sprawdziłem - talerzyków nie ma zestawie, komplet prawie 30 zł.
Ostatnio edytowane przez jendrusz ; 12-02-2013 o 15:27
Olek Samsungowicz
Na razie nie kupiłem, zadałem pytanie do sklepu, bo nie nie znam go i chciałbym poznać sposób obsługi klienta.
Jadę dziś jeszcze do Factory i zobaczę co tam będzie, choć na wiele nie liczę.
Talerzyków nie ma w komplecie. Koszty znośne wobec ceny samych kijów.
A gumowe końcówki kupować?
Jeśli nie kupiłeś to zerknij do sklepu Himountain masz we Wrocławiu i może te co Ci zapodałem przypadną do gustunie ma to jak pomacać przed zakupem
![]()
D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker
Kije do NW od trekkingowych roznia sie przede wszystkim rekojescia i sposobem mocowania do dloni.
W NW masz taka "rekawiczke zapinana na rzep, w trekach pasek.
Klasyczny kij do NW.
Klasyczny kij do Trekkingu.
Dlaczego pisze klasyczny, bo sa rozne wariacje przewaznie przy rekojesciach kijkow trekkingowych.
A i nie patrz na opisy na allegro bo pisza ze sprzedaja trekkingi a na zdjeciu jak wol NW.
Co do rekojesci to tylko i wylacznie korek. Jest najlepszy, dlon sie najmniej poci w kontakcie z nim.
Jak bedziesz mocno sciskal gumowa rekojesc to moga tez czasami zostawac slady na rekach przy kijkach gorszej jakosci.
Bardzo dobrze jakby kijek mial wymienne koncowki, zwykly okragly talerzyk na dole lepiej sie sprawdzi niz jakichs wymyslnych ksztaltow, anti-shoch to taki bajer.
Osobiscie za zbyteczna uwazam tez przedluzona rekojesc. Jakos nie widze tego zeby sie podpierac przy schodzeniu, tyrzymajac kijek ponizej wlasciwego chwytu.
Wole tez dwuczesciowe kijki, mniej wygodne w transporcie, ale sa sztywniejsze niz trzyczesciowe.
Co do stabilnosci to tak jak ze statywami. Odpowiednik z mniejsza liczba sekcji bedzie sztywniejszy niz ten z wieksza.
Ogolnie nie napisales do czego i jakiego terenu te kijki.
Ale powiedzmy ze idziesz nad Czarny Staw pod Rysami lub na Kasprowy.
Czesc masz po rownym terenie lekko pod gore, czesc po skalach.
Najlepiej da rade trekking ogolni. Jak bedziesz szedl lagodnym stokiem to tak mniej wiecej w stylu NW, da rade z trekkingami mimo innej rekojesci. Pomaga tu nieco ciensza rekojesc np taka jak zalinkowales z tym szerpy.
Taki kijek latwiej utrzymac w rozluznionej dloni przy ruchu powrotnym. Przynajmniej wygodniej.
Wchodzisz dalej po stromych skalnych stopniach. I tu by sie przydalo stabilne oparcie dla dloni na wyprofilowanej rekojesci. Przy schodzeniu dobrze jest moc chwycic kij dlonia od gory, jak pilke.
Rekawiczka od kija NW to uniemozliwia lub ostro utrudnia.
Tak podsumowujac to ja bym bral trekkingi z wymiennymi koncowkami, okraglym malym talerzykiem.
Rekojesc dobrze wyprofilowana, nieprzedluzana, nie bardzo gruba, zeby dalo tez rade wygodnie operowac po plaskim i koniecznie zeby mozna bylo oprzec dlon od gory, co przydaje sie przy schodzeniu.
Wez pod uwage, ze przy schodzeniu wydluza sie kijek o powiedzmy 5 cm dla wygody.
Wolalbym tez kijek 2 czesciowy.
Kup po prostu zwykle firmowe kijki, nie no name i bedziesz zadowolony.
Przymierz sie do rekojesci czy ci pasuje zarowno przy chodzeniu w stylu NW i np oprzyj sie na dwoch kijkach naraz pochylajac troche jak bys chcial robic pompki, czy znajdziesz na tej rekojesci wygodny chwyt.
Z cena nie ma co specjalnie szalec.
Ja pare lat temu jak mnie zaczely na wyjezdzie w gory bolec kolana opd calodnowych tras, kupilem najtansze dwuczesciowe kijki do NW na Krupowkach. Rekawiczka odpadla po 2 tygto dorobilem mocowanie jak w treekkingach.
I kurde co te kijki przeszly i nie moge ich zachodzic.
Troche sa mniej wygodne przy schodzeniu niz trekkingi z racji rekojesci, ale jakos ogarniam.
I wogole zobaczysz jak sie latwiej idzie z kijkami jak uzywa 4 konczyn.
P.S Nie wiem czy pisalem, ale te gumowe koncowki szcewgolnie te buciki. To zbedne, wazniejsze jak bedziesz mial mozliwosc wymiany talerzykow na np takie mniej zapadajace sie w snieg.
Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 13-02-2013 o 00:29
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
Gumowe nakładki - tylko na asfalt. Niestety szybko się ścierają a jeszcze szybciej gubią.
Olek Samsungowicz
Kupiłem, te które wcześniej wybrałem czyli: LEKI Sherpa XL
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Teraz tylko w góry.![]()
Skontaktuj się z nami