Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice Śląskie

Domyślnie D90 z kitem czy bez

Witam was,

noszę się już bardzo na poważnie z zakupem aparatu. Mój budżet to 3.000 - 3.500 zł, jestem amatorem ale chciałbym ukierunkować się na fotografowanie zwierząt + makro.
    Po mojej przygodzie z fotografią analogową został mi obiektyw Quantaray 28 - 90mm f3.5 - 5.6.
    Wybór padł na Nikona D90, dziś oglądałem wersję z kitowym biektywem 18 - 105mm, pytanie zasadniczo jest proste.

Czy warto kupować ten aparat z kitem, czy lepiej samo body i mój obiektyw (zdaję sobie sprawę z jego "jakości") ?

Po zakupie samego body na obiektyw zostanie mi mniej więcej 1.500 zł to chyba nie starczy na nic ciekawszego.
    Moje obecne szkło ma jedynie pozwolić mi na zrozumienie podstaw i nabrania wprawy ale mam wątpliwości.
    Jeżeli przedstawiona przeze mnie konfiguracja ma jakikolwiek sens to czy znajdę jakieś ciekawe szkło do 2.000 - 2.500 ?

Domyślnie

Myślę, że skoro zaczynasz przygodę z lustrzankami to kitowy 18-105 na początek Ci wystarczy to całkiem dobre szkło jak dla amatora. Naucz się podstaw fotografii opanuj aparat, a potem sam dojdziesz czego potrzebujesz.
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Ten kit jest wart swojej ceny, tym bardziej że w zestawie jest troszkę tańszy, na początek wystarczy.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

kupić nowe body + używany kit (18-105 ) można dostać za 600 zł spokojnie więc jest oszczędność , taki kit się przydaje zawsze na spacery nawet jak ma się jasne szkła sam na niego poluje bo nieraz nie chce mi się targać 3 różnych stałek lub ciężkich szkieł pokroju 70-200
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice Śląskie

Domyślnie

Dzięki za szybki odpowiedzi.

Dodam jeszcze trochę od siebie, że po prostu przeraził mnie ten plastikowy bagnet. Dlatego chciałem łączyć go z opcją podaną przeze mnie czyli 28 - 90mm.

Mam dwie opcje zakupu tego aparatu:
    D90 + 18 - 105mm VR za 2.700 zł
    D90 + 18 - 55mm VR + 55 - 200mm VR za 3.000 zł

Mogę też pokusić się o zakup samego body wraz z obiektywem Nikon AF 24-85 mm f/2,8-4 D IF, co prawda będzie mnie kosztował 3.200 zł ale w EURO dostane go na raty 80 zł / mieś co jeszcze mnie urządza.

Czy któraś z tych opcji ma potencjał ? Tak jak pisałem wcześniej chciałbym iść w kierunku fotografii przyrody więc w moim mniemaniu opcja z obiektywem 200mm daje tutaj jakąś bazę, tylko znowu ten plastikowy bagnet.
    Z drugiej jednak strony obiektyw ze światłem f2.8 stoi o całą klasę wyżej od dwóch pozostałych ale ten raczej posłuży do plenerów i portretów prawda ? Tyle tylko, że to chyba za wysokie progi jak na mnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kikiz Zobacz posta
    Dzięki za szybki odpowiedzi.

Dodam jeszcze trochę od siebie, że po prostu przeraził mnie ten plastikowy bagnet. Dlatego chciałem łączyć go z opcją podaną przeze mnie czyli 28 - 90mm.

Mam dwie opcje zakupu tego aparatu:
    D90 + 18 - 105mm VR za 2.700 zł
    D90 + 18 - 55mm VR + 55 - 200mm VR za 3.000 zł

Mogę też pokusić się o zakup samego body wraz z obiektywem Nikon AF 24-85 mm f/2,8-4 D IF, co prawda będzie mnie kosztował 3.200 zł ale w EURO dostane go na raty 80 zł / mieś co jeszcze mnie urządza.

Czy któraś z tych opcji ma potencjał ? Tak jak pisałem wcześniej chciałbym iść w kierunku fotografii przyrody więc w moim mniemaniu opcja z obiektywem 200mm daje tutaj jakąś bazę, tylko znowu ten plastikowy bagnet.
    Z drugiej jednak strony obiektyw ze światłem f2.8 stoi o całą klasę wyżej od dwóch pozostałych ale ten raczej posłuży do plenerów i portretów prawda ? Tyle tylko, że to chyba za wysokie progi jak na mnie

nie baw się w gromadzenie kitów 18-55+ 55-200 bo do przyrody i tak nici z nich, weź 1 18-105 a plastikowym bagnetem się nie przejmuj przeżyje Ciebie znajomy miał to szkło jakbyś zobaczył jak wyglądało i co przeżyło a bagnet był nie naruszony , kit będzie dla Ciebie uzupełnieniem na spacery i "ogarnięciem się " ,do przyrody jak poważnie będziesz chciał się zajmować zaczniesz od ogniskowych 300 w górę i będziesz dążył do jasnych szkieł
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Przedmówcy mają racje, 18-105 to fajne i nie drogie jak na swoją jakość szkiełko.
    Fuji

Domyślnie

Zastanowiłbym się tylko czy kupować kit w komplecie, czy z okazji w necie (ale mi się rymnęło). Nie wiem jak teraz, ale wcześniej nikon cenił to szkło około 800 zł, delikatnie używane albo całkiem nowe można kupić w granicach 500-600 zł.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Ja zdecydowanie polecam okazje z neta, tylko w ostatnich dwóch miesiącach kupiłem w stanie perfekcyjnym: C50/1.4 za 220€ (880zł..), N18-105 za 80€ (320zł) i 5DII za 1100€ (4400zł..), a w ostatnim roku kilka razy więcej sprzętu się przewinęło. Dosłownie wiele tysięcy zaoszczędzone, które idą dalej w sprzęt ^^, no ale nigdy, aż do otwarcia paczki nie wiesz co kupujesz. :>
    "Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotykasz ich na każdym kroku."

Domyślnie

Ja szczerze wole kupić w sklepie przynajmiej mam pewność ze będzie ok

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów