Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Nissin di622 - naprawa wspomagania AF.

Witam,
    lampy używałem sporadycznie, więc dopiero po 2 latach znalazłem duzy błąd przy wspomaganiu AF - czerwona dioda rzuca siatkę za wysoko w stosunku do punktów AF na moim D90.
    Z tego, co stwierdziłem, to powszechna wada konstrukcyjna, ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu.
    Stąd moje pytanie: czy ktoś naprawił lampę? Wysłał ją do Migomexu, albo dał gdzie indziej do naprawy?
    Ja nawet nie mogę jej rozkręcić, bo wstawiono w niej tak niedorzecznie małe śrubeczki, że nie mam odpowiedniego śrubokręta, poza tym boję się uszkodzić gwint...
    Czy można chociaż wyłączyć w D90 wspomaganie AF w lampie, żeby wrócić do diody z aparatu?

Domyślnie

Nie ma możliwości zmiany położenia diody, bez zrobienia własnego mocowania. W tym celu trzeba mieć niezły warsztat majsterkowicza i przesunąć mocowanie diody np. o 0.5mm... no może 1mm...

Po wspomaganie AF w lampie możesz wyłączyć tylko z poziomu lampy, a ta tej opcji nie ma.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, zasmuciłeś mnie.
    To jeszcze pytanie do użytkowników: czy wszystkie te modele tak mają, czy trafiłem na wadliwy egzemplarz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppablo12345 Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź, zasmuciłeś mnie.
    To jeszcze pytanie do użytkowników: czy wszystkie te modele tak mają, czy trafiłem na wadliwy egzemplarz?
    Ogólnie, to wszystkie lampy poza Nikonem, źle trafiają.
    Mam Di622 i Metz 50.
    Miałem styczność z różnymi Yongnuo, Sunpak i tumax - wszystkie tak samo - czyli każda inaczej i żadna w środek.
    Natomiast Metz 58, SB-600, SB-700, SB-800 i SB-900/910 trafiają dobrze, tzn prawie dobrze.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ogólnie, to wszystkie lampy poza Nikonem, źle trafiają.
    Mam Di622 i Metz 50.
    Miałem styczność z różnymi Yongnuo, Sunpak i tumax - wszystkie tak samo - czyli każda inaczej i żadna w środek.
    Natomiast Metz 58, SB-600, SB-700, SB-800 i SB-900/910 trafiają dobrze, tzn prawie dobrze.
    Jeszcze raz dzięki!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów