Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Domyślnie

Tranzystor IGBT ma właśnie za zadanie odciąć napięcie od palnika w zależności od ustawień długości błysku. Jeżeli lampa wali cały czas na maxa, to tranzystor jest prawdopodobnie kompletnie zwarty i niczym nie steruje. W iTTL objawia się to tak, że w momencie przedbłysku wyzwalana jest cała energia z kondensatora i na błysk właściwy nie ma już nic - efekt - zdjęcia totalnie niedoświetlone. W trybie manualnym bez względu na ustawieni mocy błysku lampa będzie wali pełna mocą i zdjęcia będą totalnie prześwietlone. Jeżeli lampa posiada tryb stroboskopowy, to będzie on działać tak samo jak tryb M - czyli pełna moc na pierwszy błysk, a na pozostałe 0 energii. W Białym mógłbym obejrzeć tą lampę ale nie wiem skąd jesteś.

Ps. Aby sprawdzić uwalony IGBT nie musisz zapinać lampy do sanek. Wystarczy ustawić lampę w M i najmniejszą wartość świecenie 1/32, 1/64 czy 1/128 mocy. Przyciskasz test i masz odpowiedź jak błyśnie na 100%, to uwalony IGBT.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Witam po dlugiej przerwie
    Troche to trwało, ale juz jet problem rozwiazany tzn. naprawiony. Zawiozłem aparat do serwisu Nikona w W-wie. W mailu kontakowym z serwisu napisali "... wymiana górnej elektroniki..." ( cokolwiek to znaczy ). Na fakturze nazwa wymenionej czesci to "... top cover fpc unit...". Koszt calkowity naprawy razem z przesylka 440zl. Jak dla mnie osobiscie to bez dramatu .
    Kontakt i komunikacja z serwisem tej firmy pozostawia wiele do zyczenia. W dwoch slowach mozna to okreslic : Opieszalość do potegi n-tej.
    Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za wszelkie porady.

Domyślnie

A mogłem Ci tą lampę naprawić za połowę ceny. Uszkodzony był tylko tranzystor IGBT RJP5001APP
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie Sb 800

Witam mam problem - wymieniłem palnik w sb 800 i nadal nie wyzwala błysku.Palnik prawdopodobnie spalił się w wyniku
    przegrzania Mam pytanie czy mogła paść tzn w wyniku przegrzania powstało zwarcie ? jak to sprzwdzić .

Domyślnie

Pisz PM do kolegi puciek. Wiem, że ma zapas IGBT do SB900, może ma też do 800.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Do SB800 tranzystorów nie posiadam.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów