Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Domyślnie D90 + SB900 dziwny problem!

Witam !!!

Nikon d90 + SB900

Mam bardzo dziwny problem z aparatem i lampa zewnetrzna.Pierwszy raz z czyms takim sie spotykam i nie mam zielonego pojecia o co chodzi.
    Po podlaczeniu lampy do aparatu niby wszystko dziala tzn: aparat wykrwya lampe, a lampa pokazuje polaczenie z aparatem. W momencie kiedy robie zdjecie ( w trybie TTL ), blysk z lampy jest ale zdjecie wychodzi ciemne ( zdjecie nr 3 ). Resetowalem ustwienia aparatu w menu oraz naciskajac "+/-" i AF, oraz ustwienia lampy, niestety nic to nie pomoglo. Sprawdzalem lampe na innym apracie ( nikon d300s ) wszystko dzialalo bez zarzutu. Sprawdzlaem aprat z taka sama lampa ( SB900 ) i problem nie zniknal. Domyslam sie to cos z apratem. Moze ktos z was ma jakis pomysl co to moze byc?
    Styki byly czyszczone.
    Dodam, ze z wbudowana lampa aparat dziala poprawnie.
    Dorzucam przykladowe zdjecia.
    Zdjecie nr 1 - bez lampy, nr 2 - z lampa wbudowana, nr 3 - z lampa zewnetrzna

www.LinkDoFotki.pl/id/1203

www.LinkDoFotki.pl/id/1204

www.LinkDoFotki.pl/id/1205

P.S: zdarza sie ze aparat czasem przestaje widziec lampe tzn podczas robienia zdjecia nie emituje blysku ale aparat lampe widzi. Po wylaczeniu apratu i lampy i ponownym przymocowaniu do sanek problem znika.
    Ostatnio edytowane przez n_w ; 29-10-2012 o 22:06 Powód: obrazki byly niewidoczne

Domyślnie

Wrzuć te same fotki z EXIF
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Daj linka do zdjęć z pełnym EXIF, a nie przez jakiś dziwny serwis.
    Bez tego nikt Ci nie powie dlaczego tak się dzieje, bo nie wiemy jakie masz ustawienia aparatu.

Domyślnie

staram sie tak zrobic

Domyślnie

mam nadzieje ze teraz dziala

Domyślnie

mam identyczny problem! i wygląda na to że nie jest to wina lamp.
    mój problem opiszę na 100% ustawieniach manualnych.
    do diagnozowania problemu używałem dwóch lamp:
    nissin Di688
    nikon SB28
    aparat nikon d90 miał następujące ustawienia iso200, f4, 1/100
    nissin przestawiony byl w manual z ustawieniami 1/128, f4, 50mm
    nikon przestawiony był w manual z ustawieniami 1/128, f4, 50mm iso 200

teraz następujaco: po wcisnieciu spustu migawki dla nissin + d90 natepował błysk podejrzewam że na pełnej mocy a po sekundzie lub trochę więcej otwierała sie migawka- w rezultacie zdjecie niedoświetlone.

po wciśnieciu spustu migawki dla nikon + d90 zapalała śię lampka wspomagająca autofokus (domyślnie wyłaczona a żeby było zabawnie pełne wciśnięcie spustu migawki nastąpiło po autofokusowaniu) następnie następował błysk z otwarciem migawki, ale zupełnie nie zsynchronizowanie ponieważ zdjęcie wyszło niedoświetlone.

po godzinie przełączania lamp problem ustąpił, wszystko wróciło do normy, ale taka sytuacja zdażyła sie nie pierwszy raz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez n_w Zobacz posta

mam nadzieje ze teraz dziala
    Niestety ten EXIF jakiś dziwny: KUSO coś tam pokazuje ale ViewNX2 już nie.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

To ja się podepnę, bo mam bardzo podobny problem, z tym że u mnie D80+SB900.
    Nie wiem czy to może być jakaś przyczyna lub trop, ale jaki obiektyw masz podczepiony? Bo u mnie takie rzeczy zaczęły się dziać odkąd podpiąłem Tamrona 17-50. Wcześniej z Nikkorami błyskałem wiele razy i zawsze było ok. Natomiast teraz gdy lampa jest w TTL na sankach czasem działa poprawnie, a czasem jak u Ciebie... błysk jest, ale aparat go nie rejestruje, a w EXIFie wszystko prawidłowo. Zarówno dla zdjęcia z poprawnie złapanym błyskiem, jak i tym "ciemnym" exify są takie same.
    Ostatnio wyglądało to tak, że po podpięciu lampy pierwsze zdjęcie było ok, a potem kolejne pięć już nie. Odpiąłem, podpiąłem, wyłączyłem, włączyłem i to samo. Przeczyściłem na szybko styki - dalej to samo. Odpiąłem, podpiąłem i nagle wszystko działa.
    Po przestawieniu z TTL na M lampa zdaje się działać prawidłowo, ale nie robiłem tylu zdjęć, by mieć 100% pewności.

Domyślnie

zdjecia kotore tutaj wrzuclem wykonane tez sa tamronem 17-50 F2.8, ale podpinalem tez Fisheye nikkor 10.5mm i efekt jest taki sam.
    Wykonujac zdjecia z dwoma lampami czyli wewnetrzna i zewnetrzna podlaczona bezprzewodowo blysk na zdjeciu widoczny jest z dwoch lamp.

Zdjecia wrzucilem dokladnie tak jak jest opisane w tutorialu na stronie, a zmniejszylem je jedynie Lightroomie.
    Ma ktos jakis inny sposob na wrzucenie ich tutaj tak zebyscie mogli odczytac exify? ewntualnie moge podeslac na maila ( adres na PW )

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów