Szukaj
Masz dobre reporterskie spojrzenie. Podobały mi się zdjęcia z chrztu choć byłoby do nich wiele uwag.
Masz szansę na zaistnienie w tym zawodzie, jednak nie sądzę byś mogła od razu z tego żyć. Myślę, że na to potrzeba lat i to zapewne nie mniej niż pięciu.
Lat budowania marki, wizerunku, sieci poleceń wydatków na reklamę, sprzęt, szkolenia, ćwiczeń nad postprocesem.
Nie trać wiary ale nie licz, że startując od zera fotografia stanie się szybko Twoim źródłem utrzymania. Taki stan może nigdy nie nastąpić.
Policz sobie wydatki na utrzymanie firmy, zus, amortyzację sprzętu. Zapewne zauważysz, że chcąc zarobić średnio 3000 zł netto miesięcznie będziesz musiała mieć zysk roczny nie mniejszy niż 50000 zł netto.
Czy jesteś w stanie zagwarantować sobie taką ilość klientów, którzy pozwolą na taki zysk?
Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 16-01-2013 o 09:19
to jeszcze wytlumacz ze zysk to nei to samo co przychod.
lekko liczac miesieczne koszty utrzymania firmy:
zus - 1000
transport - 200
konto firmowe - 30
telefon - 100
"amortyzacja" sprzetu foto zakladajac wartosc sprzetu ok 12tys na 2 lata - 500
"amortyzacja" sprzetu komputerowego (zakladajac sredniej jakosci laptopa i tani soft) - 300
ksiegowosc - 200
biuro - 300 (zakladajac ze mamy jakis pokoik z biurkiem a nie studio)
utrzymanie biura - 200 (prad woda itp)
reasumujac - 2830 .. zalozmy 3000 samych kosztow. do tego dolicz te 3tys netto ktore chcesz zarabiac (imho nierealne przy powyzszych zalozeniach, ale niech bedzie). do tego 3 tys netto dolicz oczywicie podatek i vat (bo zakladam ze bedziesz chcial wrzucac w koszty zakupiony sprzet ). czyli jakies 4200 razem. daje nam to 7200 przychodu miesiecznie, czyli 86tys rocznie.
zakladajac slub czy inne zlecenie po 1500pln daje nam to 57 slubow rocznie. czyli wiecej niz jeden tygodniowo razem ze swietami i swietem zmarlych. powodzenia![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
transport - 200
ubogoprzy 4 zleceniach miesięcznie z plenerami mz będzie więcej
"amortyzacja" sprzetu foto zakladajac wartosc sprzetu ok 12tys na 2 lata - 500
znowu ubogo mzjeśli oczywiście zakładamy, że to ma być nowy sprzęt
Piotrek, 200 na transport to chyba jak masz rikszęGdzie amortyzacja samochodu, ubezpieczenie, koszty serwisu, wymiany opon? Nie wspominasz też o kosztach związanych z dostępem do internetu, hostingiem, pozycjonowaniem itp.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 16-01-2013 o 12:08
No a reklamadolicz choć raz w roku pokazanie się na targach ślubnych.
ale ja policzylem absolutne minima czyli fotograf jezdzi autobusem i tylko jak musi to samochodem, podobnie przy amortyzacji sprzetu, najtanszy potrzebny... bez liczenia kosztow dodatkowych typu internet, utrzymacie sluzbowego auta czy utrzymanie studio.
przeciez jakbym przedstawil w pelni realna kalkulacje to by mnie tu zjedzono ze wydziwiamale jakby ktos chcial to takowa posiadam
![]()
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Ja bardzo chętnie bym zapoznał się z taką kalkulację niech ludzie w końcu przejrzą na oczy...
Ledwo wrócił i już gwiazdorzy!
Wystarczy lokal i samochód tatusia, aparat z dotacji i preferencyjny zus, internet "ciągnięty" przez wi-fi od sąsiada, wszystko, co kupują krewni i znajomy na fakturę firmy, rozliczenia gotówkowe bez papierów, oprogramowanie z netu, itp. i budujemy kapitalizm.
Ostatnio edytowane przez !AGresT ; 16-01-2013 o 12:47
- Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
- Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...
po co lokal? mozna sie umawiać w kawiarni
i pokazywać tam przy kawce zdjecia w latopie i albumie pokazowym![]()
Skontaktuj się z nami