Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Body do makro

Domyślnie Body do makro

Witam.
    Proszę o poradę - wiem, że do makro dobre szkło to podstawa - ale wpierw potrzebuję body i w tym temacie chciałem się poradzić, bo nie wiem co zakupić. Wstępnie myślałem o D7000, ale po przeczytaniu postów od użytkowników mam wątpliwości, bo mało się pisze o dobrych stronach tego korpusu, a sporo o złych stronach. Budżet to około +-3000 na korpus.

Domyślnie

Jeżeli nie zależy Ci na nowościach, możesz brać pod uwagę D90 i Tamrona 90 mm. Sprzęt sprawdzony.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

dokładnie, siedziałem w makro krótko i hobbistycznie ale bez obaw bierz:
    http://www.e-fotojoker.pl/product/ap...ikon-d90-body/ nówka za 1922zł

do tego Tamron: http://www.ceneo.pl/121884
    ale tu Twój budżet się powiększa, także najlepiej szukaj używki np. z Krakowa

tu przykładowe fotki z Tamrona 90/2.8
    http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=45

ps. jak widać szkło miażdzy w tym temacie
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Powiem tak - chciałbym korpus który zakupię użytkować co najmniej 5 lat, więc powiem szczerze, że raczej patrzę w stronę nowszych modeli. Ten D7000 faktycznie zły?

Domyślnie

w tej sytuacji rozejrzyj sie, a najlepiej idz gdzies do sklepu i pomacaj puszki tj:

d3100, d3200, d5100,d5200 (to nowsze i najnowsze konstrukcje, z wieksza matryca)

d7k wg opinii to mocno niepewna puszka, którą też sobie odpuściłem także Twoja decyzja.
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

No tak, ale chciałbym korpus ze śrubokrętem, żeby w pełni moc korzystać z AF w starszych obiektywach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esk2 Zobacz posta
    w tej sytuacji rozejrzyj sie, a najlepiej idz gdzies do sklepu i pomacaj puszki tj:

d3100, d3200, d5100,d5200 (to nowsze i najnowsze konstrukcje, z wieksza matryca)

d7k wg opinii to mocno niepewna puszka, którą też sobie odpuściłem także Twoja decyzja.
    d7k jest tak samo nie pewna jak wszystkie nowe modele nikona, ze szczególną uwagą na d5100,d5200,d3200.

Domyślnie

Jak śrubokręt to w rosnącej kolejności kosztowej: d7000, d600, d800.
    Wypijmy za blendy...

Domyślnie

Mam D7k i jakoś tej niepewności nie zauważyłem, zgadzam się z przedmówcą co do wszystkich nowych modeli i ich niepewności. Mam D7000 i uważam, że jest OK. Nie zamienił bym go na pewno na serie D5... czy D3... a do tego jak miałbym kupować coś ponownie pod DX to jeszcze raz kupiłbym D7000. Tak jak pisałem w którymś z wątków, najczęściej na forach piszą ludzie niezadowoleni a sporadycznie piszą ci którzy są zadowolenia bo nie szukają takich tematów, takie jest moje zdanie. Bierz D7000 i nie zastanawiaj się.
    Nikon - przybora
    "Dobrym słowem można długo żyć. Dlatego dawaj je ludziom, gdy na to zasłużą.
    Bo potrzebują ludzkiej akceptacji. Bo bez niej trudno jest żyć."
    -M.Maliński

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacmanq Zobacz posta
    Witam.
    Proszę o poradę - wiem, że do makro dobre szkło to podstawa - ale wpierw potrzebuję body i w tym temacie chciałem się poradzić, bo nie wiem co zakupić. Wstępnie myślałem o D7000, ale po przeczytaniu postów od użytkowników mam wątpliwości, bo mało się pisze o dobrych stronach tego korpusu, a sporo o złych stronach. Budżet to około +-3000 na korpus.
    Do makro przyda się (oprócz dedykowanego szkła) stosunkowo duży, jasny wizjer i jak najlepsza matryca. W tej cenie znajdziesz to w D7000 oraz u innych producentów np u Pentaxa. Podejrzewam, że aparatu będziesz używał nie tylko do makro, ale akurat w tej dziedzinie autofokus na który niektórzy narzekali w D7000, jest zbędny. Użyteczne wysokie iso (lepsze niż np u dziadka D90) pozwoli Ci nieraz uzyskać mniej zaszumiony obraz przy mocno domkniętym obiektywie a jednocześnie skrócenie czasu naświetlania co z kolei może skutkować mniejszym odsetkiem zdjęć poruszonych. Często ma to miejsce przy fotografowaniu z ręki i mocnym przymknięciu obiektywu w celu uzyskania nieco większej głębi ostrości co niestety może powodować, że trzeba zastosować czasy które nie gwarantują nieporuszonego zdjęcia. Obie te rzeczy tzn brak ziarna i poruszenia są dość istotne w makro. Jeżeli nie możesz poczekać na to co być może niedługo zaprezentuje Nikon w segmencie amatorskim to idź w D7000. W gratisie dostaniesz też niezłe video. Pozdrawiam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów