Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    Do czego służy lampa to ja wiem.. Ale do rzeczy - chodzi o to, że przy tak jasnym obiektywie jak F1.4 lampa staje się zbędna - niemal w każdych warunkach można strzelać z ręki do światła zastanego.

I tu wszystkie argumenty na temat lampy padaja - lampa jest duza, ciezka i trzeba do niej dodatkowych akumulatorkow (i wszystkiego co się z tym wiąże).
    Chyba zapominasz, że przy F1.4 głębia ostrości do dużych nie należy. A we wnętrzach (szczególnie imprezy rodzinne) ludki zwykle oczekują, że i ciotka Kryśka z przodu będzie ostra i babcia Czesia trochę z tyłu. Bez lampy to se ne da. Fakt, zrobisz fajny portrecik, ale na imprezy rodzinne lampa jest niezastąpiona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    owszem, ale czy do doświetlenia nie wystarczy sama lampa wbudowana?
    Dodatkowo obiektyw kitowy 18-55 sprawia wrażenie takie, że chciałoby się go szybko zamienić na coś innego
    Fakt, można użyć lampy wbudowanej, ale moc błysku może być czasem niewystarczająca, ale raczej wbudowana w większości sytuacji powinna wystarczyć . Natomiast co do tej sigmy, to nie wiem czy zwróciłeś uwagę na konieczność ostrzenia ręcznego z korpusem D40 co w słabych warunkach oświetleniowych może być pewną niedogodnością, natomiast sb-600 posiada świetną opcję af assist co daje gwarancję ostrego obrazu, niestety z sigmą ta opcja nie zaskrzeczy.
    Wracam do naszej wątkodawczyni i podsyłam link z opisem SB-400 bo myślę że do tego modelu będzie to najlepsze rozwiązanie. http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm
    Tekst jest po angielsku, cytuję za autorem powody dla których zdecydował się na kupno tej lampy
    1. używać śwaitła odbitego
    2. krótkich czaów ładowania lampy (większa częstotliwość pstrykania)
    3. szerokiego kąta krycia (np. obiektywy szerokokątne)
    4. wykonać więej zdjęć na świeżo załadownej baterii, ponieważ lampa wbudowana błyska z 3krotnie większą mocą niż konieczna, natomiast podłączenie sb-400 automatycznie wyłącza lampkę wbudowaną.
    5. poręczność, lekkość, kompaktowość
    i tu jeszcze jedna końcowa opinia autora: "pewnie dziennikarze zawodowi będą się śmiać z czekogolwiek zwanego lampą ważącego mniej aniżeli 10 funtów ( ile to w kg?) ale ten mały diabełek działa świetnie i pozwala na zdjęcia miejsc gdzie Sb-800 może okazać się nieprzydatna"

Acha i jeszcze komentrz do pkt4 używając lampy wbudowanej często należy zastanowić się nad zakupem dodatowego akumulatora (w moim D70s z lampą wbudowaną nie mogłem poszaleć) co jest sporym wydatkiem a wciąż lampy zewnętrzej brak.

Pozdrawiam

Domyślnie

Sprostowanie
    Sorki ale popełniłem gafę, bo po zamieszczeniu informacji o sigmie jakoby nie działał AF z korpusem D40 zwracam honor bo sprawdziłem że posiada ona silnik HSM więc cofam moją poprzednią wypowiedź w tym zakresie, w związku z czym również af asystent zaskrzeczy.
    pozdrawiam

Domyślnie

Ten tekst czytałem już wcześniej coprawda, ale teraz jak go przywołałeś to znów zaczynam się zastanawiać czy warto tyle dopłacać do sb-600 tylko dla pionowych kadrów..
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Koledzy potrzebuję rady. Potrzebuję lampy do D40, zdecydowałem się na Metza 44. Czy do D40 w typowo amatorskim zastosowaniu się sprawdzi? Ma i-TTL i chyba to mi wystarczy. Nie wiem czy jakieś inne funkcjonalności lampy są mi potrzebne. Nie chcę iśc z armatą na muchy, a ten Metz kosztuje połowę D700.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dho'ine Zobacz posta
    Koledzy potrzebuję rady. Potrzebuję lampy do D40, zdecydowałem się na Metza 44. Czy do D40 w typowo amatorskim zastosowaniu się sprawdzi? Ma i-TTL i chyba to mi wystarczy. Nie wiem czy jakieś inne funkcjonalności lampy są mi potrzebne. Nie chcę iśc z armatą na muchy, a ten Metz kosztuje połowę D700.
    Raczej połowę SB-700...

Jak zwykłe błyskadełko dla niewymagającego użytkownika się sprawdzi.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Koledzy potrzebuję rady. Potrzebuję lampy do D40, zdecydowałem się na Metza 44.
    witaj
    sprawdzi sie bardzo dobrze, nie daj się naciagac na drogie ciezkie i mocne lampy..
    wybieraj posrod
    metz 44 - prosta solidna lampa
    yongnuo 565ex - lampa z wyzszej polki, wieksza i mocniejsza z dluzsza gwarancja ale chinska...
    nissin di622 - mocna i glosna ale tansza

pozdrowienia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chawison Zobacz posta
    (...)
    nissin di622 - mocna i glosna ale tansza (...)
    I posiada wbudowaną fotocelę, którą możesz użyć na początek do wyzwalania zdalnego lampy w razie potrzeby. Jeśli nic się nie zmieniło (oprogramowanie) od premiery M44AF1D to Metz takowej nie posiada.

Z Nissinów Di622 lepiej wziąć wersję Di622 II (Mark II).
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 14-01-2013 o 22:09
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Zrobiłem małego spontana i kupiłem tego Metza 44, ma jutro być. Mam nadzieję że się nie zawiodę. W studio się bawić nie będę. Potrzebuję tylko dobrej prostej lampy do okazjonalnego błyskania, lepszej niż wbudowana.
    Zastanawia mnie tylko tryb manualny. Aparat kompensuje wtedy światło, np w trybie A skróci czas, czy lampa sobie i aparat sobie, macie jakieś ciekawe linki żeby sie dowiedzieć? Wiem co to jest TTL.
    D90 + Sigma 17-50 + Nikkor 35 + YN-685;
    Fujifilm X-T20 + Fujifilm 15-45 + Fujifilm 27 2.8

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko tryb manualny. Aparat kompensuje wtedy światło, np w trybie A skróci czas, czy lampa sobie i aparat sobie, macie jakieś ciekawe linki żeby sie dowiedzieć? Wiem co to jest TTL.
    Ale co ma zastanawiać ??
    Bez znaczenia jaki ustawisz czas, to lampa błyśnie tak samo. Nie ma co skracać, czy kompensować.

A przy okazji - zajrzyj do instrukcji - tam jest wytłumaczona praca z lampą.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów